Σελίδες

Friday, 28 August 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα τσιγγανόπουλα,
στις φυλακές Διαβατών και στην "Ιθάκη"

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός, το πρωί, από ενορίτες του συνοικισμού των Ρομ, στο Δενδροποτάμο Θεσσαλονίκης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος έφτασε, στις 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τους δημάρχους Νεάπολης και Μενεμένης και το γενικό επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., Στέργιο Αποστολίδη.
Εκεί, τον ανέμεναν πολίτες, που τον κέρασαν ρακή και τού πρόσφεραν λουλούδια, ενώ εκείνος έδωσε στα παιδιά μικρά σταυρουδάκια και εικονίσματα.
Στον ιερό ναό εψάλη σύντομη δέηση και, στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στην αίθουσα του κατηχητικού, όπου τον υποδέχτηκαν τα παιδιά και οι γονείς των Ρομ και τού προσέφεραν δώρα.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά τους, λέγοντας ότι θα τα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση "για να τα βλέπει καθημερινά, γιατί έχουν μεγάλη αξία".
Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης Βαρνάβας, η εκκλησία προσφέρει καθημερινά, στο χώρο του ναού, πρωινό και μεσημεριανό γεύμα σε 80 παιδιά Ρομ, ενώ παράλληλα τα βοηθά, με φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλες δραστηριότητες, να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
"Η θεωρία είναι καλή, αλλά καλύτερη είναι η πράξη. Και η πράξη είναι αυτό που βλέπουμε, σήμερα, εδώ", τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της έννοιας της αλληλεγγύης και παροτρύνοντάς τα, να μελετούν για να γίνουν καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι άνθρωποι.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήρε τόσο το εκκλησιαστικό έργο όσο και το έργο των εθελοντών στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς το "εθνικό".
"Σε αυτά τα εθνικά έργα πρέπει να πρωτοστατούμε, να συναγωνιζόμαστε, να τα ενισχύουμε και να συνεργαζόμαστε με οποιοδήποτε φορέα, σ' αυτή την κατεύθυνση", τόνισε. Απευθυνόμενος δε στους γονείς, τούς κάλεσε να εμπιστευτούν την Εκκλησία και την ενορία τους.

Ύστερα από την επίσκεψη στα Τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επισκέφθηκε του κρατούμενους των φυλακών Διαβατών, συνομίλησε μαζί τους , τους χάρισε δώρα ενώ δέχτηκε με χαρά και τις χειροποίητες δημιουργίες των κρατουμένων.

Το Salonica Press ήταν παρόν στην επίσκεψη, παρόλο που ο, πάνω από όλα σεμνός και αρκετά χαμηλών τόνων, κ. Ιερώνυμος αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στα ΜΜΕ και δεν θέλει οι επισκέψεις του να συνοδεύονται από κουστωδία δημοσιογράφων που σε μερικές περιπτώσεις αλλοιώνουν και την ουσία των επισκέψεών του.

Στις φυλακές Διαβατών γύρω στις 10:20 κατέφθασε ολόκληρη η συνοδεία της Αρχιεπισκοπής με «ξεναγό» τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, αποστολή που την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης και ο διευθυντής του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Κουβράκης.

Οι κρατούμενοι περίμεναν τον Αρχιεπίσκοπο στο Εκκλησάκι του Αγ. Ελευθερίου. Τον λόγο πήρε πρώτα ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην ιδιαίτερή του πατρίδα, χαιρέτησε τους κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής και επεσήμανε ότι μεταξύ αυτών υπάρχει μια «Συνεργασία αγάπης , συνεργασία σχέσης, συνεργασία που μας βοηθάει όλους να γίνουμε καλύτεροι». Κλείνοντας τόνισε για τους κρατούμενους ότι είναι « τα παιδιά της Εκκλησίας, που δοκιμάζονται όπως όλοι μας, που προσπαθούν, που ελπίζουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον λόγο του, δεν μπορεί να μην σε κερδίζει στην ψυχή. Ένας ήρεμος άνθρωπος, που όταν σε κοιτάει και σου μιλάει απευθύνεται αυτόματα στο μυαλό και στην καρδιά σου. Ένας Ιερέας πράος, σεβόμενος το περιβάλλον και τους παρευρισκομένους, με τον λόγο του σίγουρα ενέπνευσε τους κρατουμένους, να ξανασκεφτούν- να ξαναορίσουν τους στόχους τους.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την ελευθερία προσδιορίζοντάς την «Υπάρχουν 2 είδη ελευθερίας, η εξωτερική ελευθερία και η πνευματική ελευθερία. Η δεύτερη όταν εκλείπει φθείρει την καρδιά μας, την φαντασία μας, τον αγώνα μας να κάνουμε όνειρα.»
Η ταπεινότητα που βγάζει ως ο πρώτος της Εκκλησίας φάνηκε από την τοποθέτησή του σχετικά με την αμαρτία «Αμαρτία σημαίνει αστοχία. Αστοχίες έχουμε κάνουμε όλοι μας.Το ζητούμενο είναι η μετάνοια, που είναι ένα είδος ελευθερίας , που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα, να έχουμε νέα οράματα για την ζωή μας , γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναπράξουμε τα λάθη του παρελθόντος , αναγνωρίζοντας τις αστοχίες και τα σφάλματά μας.... Δεν ήρθαμε εδώ να σας πούμε ότι έχουμε κάνει λιγότερα λάθη από εσάς. Μερικοί από εμάς έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά ήμασταν τυχεροί γιατί δεν μας πιάσανε...»

Η συμβολικότητα των λόγων του συνεχίστηκε τονίζοντας την δύναμη από την Θεία Αγάπη «Τα μονοπάτια του Θεού, ο άνθρωπος δεν τα ξέρει… Ο Θεός θα βρει τον τρόπο και θα μας δώσει την εσωτερική ελευθερία, η οποία θα μπορέσει να μας φέρει και την εξωτερική ελευθερία…. Εύχομαι σε όλους ελπίδα, φωτισμό και καρτερία…»

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τα δώρα των κρατουμένων, χειροποίητες εκκλησιαστικές εικόνες που έφτιαξαν οι ίδιοι τους στο εργαστήρι της φυλακής, ενώ και εκείνος μοίρασε στους κρατουμένους και στο προσωπικό της φυλακής μια εικόνα της Παναγίας, ένα βραχιολάκι με εικόνες Αγίων και ένα κρεμαστό με μια εικονίτσα της Παναγίας. Στο τέλος συνομίλησε με έναν κρατούμενο ο οποίος ήταν από την Θήβα, τον τόπο που ήταν μητροπολίτης ο Ιερώνυμος πριν την Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κουζίνα των φυλακών όπου συνομίλησε με τους μάγειρες και το προσωπικό, γεύτηκε το γλυκό της ημέρας, έναν χαλβά σιμιγδαλένιο, μοίρασε δώρα ενώ άκουσε και μια κριτική μαντινάδα από τον σεφ. Συνομίλησε με μερικούς βαρυποινίτες που για λόγους ασφαλείας δεν ήταν στην Εκκλησία ενώ μετά την συνάντηση με το διοικητικό προσωπικό της φυλακής επισκέφθηκε τις γυναίκες κρατούμενες όπου είχε μια ευχάριστη συνομιλία μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπός συνέχισε την περιήγησή του σε μέρη του Δήμου Εχεδώρου, στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη (όπου και η σχετική φωτογραφία με τον Δήμαρχο Εχεδώρου κ. Γιώργο Αρβανιτίδη) , ενώ από το απόγευμα θα επισκεφθεί την Νεάπολη και θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό του Ι.Κ.Ν. Τιμίου Προδρόμου.
Αναρτήθηκε από salonica press στις 8:29:00 μμ

Αργότερα, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη", στη Σίνδο, όπου μίλησε με πρώην χρήστες ναρκωτικών, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και εξέφρασε την επιθυμία, η Εκκλησία να ασχοληθεί ενεργότερα με το "σοβαρό πρόβλημα" των ναρκωτικών.
"Μας αποτρέπουν πολλοί, επισημαίνοντάς μας ότι είναι ένα σύνθετο, δύσκολο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να μην ασχοληθεί η Εκκλησία, που είναι η πηγή της αγάπης; Λένε ότι είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Αλλά όπου υπάρχει ελπίδα και αγάπη, υπάρχει και επιστροφή", υπογράμμισε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια αντίστοιχη θεραπευτική κοινότητα στην Αττική, επισημαίνοντας πως έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει τους συνεργάτες του προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία από την "Ιθάκη".
πηγή της πηγής: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ζωή στην πίσω αυλή
An 11-year-old girl kidnapped nearly 20 years ago
in California

Νέα ανατριχιαστική ιστορία κοριτσιού που έζησε 18 χρόνια με τον απαγωγέα και βιαστή της.
 
Κορίτσι από την Καλιφόρνια, που είχε απαχθεί σε ηλικία 11 ετών, το 1991, βρέθηκε ζωντανή έχοντας περάσει 18 χρόνια σε μια αποθήκη, πίσω από το σπίτι του φερόμενου ως απαγωγέα της, άνδρα καταδικασμένου για βιασμό, με τον οποίο φαίνεται πως απέκτησε δύο παιδιά.


Η Ντάγκαρντ, πλέον 29 ετών, βρέθηκε όταν άρχισε να έχει υποψίες ο υπεύθυνος αναστολής του απαγωγέα της. Ο αστυνομικός ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή Αντιοχ, 160 χλμ βορειοδυτικά από εκεί που απήχθη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η έρευνα έφερε στο φως μια κρυφή πίσω αυλή στο σπίτι του καταδικασμένου για βιασμό Γκρεγκ Γκαρίντο, όπου ζούσαν η Ντάγκαρντ και τα δύο παιδιά της.
Ο θετός πατέρας της Ντάγκαρντ και η σύζυγός του δήλωσαν ότι έκλαιγαν για δέκα λεπτά, μόλις έμαθαν ότι η κόρη τους είναι ζωντανή.

Ο απαγωγές και η σύζυγός του συνελήφθησαν για την απαγωγή, ενώ ο εισαγγελέας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να είναι ο Γκαρίντο ο πατέρας των παιδιών, κορίτσια ηλικίας 11 και 15 ετών.
«Κανένα από τα παιδιά δεν πήγε ποτέ σχολείο, ούτε τα είδε ποτέ γιατρός. Ζούσαν σε πλήρη απομόνωση» δήλωσε ο σερίφης της περιοχής.
Ενώ η υπόθεση απαγωγής παρέμενε ανοιχτή για 18 χρόνια, τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό για το εξαφανισμένο κορίτσι ή το γκρι αυτοκίνητο, μέχρι πριν από λίγο καιρό όταν ο Γκαρίντο πήγε με τα δύο μικρά κορίτσια να μοιράσουν φυλλάδια θρησκευτικού περιεχομένου στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Αστυνομικός του πανεπιστημίου παρατήρησε ότι η σχέση του Γκαρίντο με τα δύο κορίτσια ήταν ύποπτη και έκανε έρευνα για τον άνδρα.

Ανακαλύπτοντας την καταδίκη για βιασμό ειδοποίησε τον υπεύθυνο της αναστολής του.
Ο τελευταίος συνάντησε τον Γκαρίντο μαζί με τη σύζυγό του, τα δύο κορίτσια και μια άλλη γυναίκα, με το όνομα Αλίσα, η οποία τελικά ήταν η Ντάγκαρντ.
Ο Γκαρίντο είχε φυλακιστεί στη Νεβάδα το 1971 για απαγωγή και βιασμό.
Σε ερώτηση γιατί ο υπεύθυνος για την αναστολή, που επισκεπτόταν το σπίτι, δεν είχε βρει ποτέ τα θύματα, η απάντηση ήταν πως η κρυφή αυλή ήταν καλά κρυμμένη πίσω από φράχτες, φυτά και μουσαμάδες.
An 11-year-old girl kidnapped nearly 20 years ago in California

Παιδικοί σταθμοί: Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τη γρίπη

Εγκύκλιο για την πρόληψη της νέας γρίπης και αντιμετώπιση περιστατικών, απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλης Ριζάς στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

το κείμενο της εγκυκλίου εδώ 

Παιδιά και εργαζόμενοι που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο βρεφονηπιακό σταθμό, θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους σε ιδιαίτερο χώρο. Το προσωπικό που εισέρχεται στο χώρο αυτό, θα φοράει μάσκα, γάντια και προστατευτική ποδιά. Οι γονείς των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το βρεφονηπιακό σταθμό.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού συνιστάται η χορήγηση παρακεταμόλης. Ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye. Ο χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων στα παιδιά επιτρέπεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό ή με τους γονείς του παιδιού για τη δοσολογία και τυχόν αντενδείξεις.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, συνοδευόμενων από πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου, καθώς και από τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας: Ταχύπνοια ή δύσπνοια, αλλαγή του χρώματος του δέρματος (ωχρότητα ή κυάνωση), μειωμένη λήψη υγρών, επίμονοι εμετοί, υπνηλία και ευερεθιστότητα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, πρέπει να υπάρχει λίστα τηλεφώνων για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας από το προσωπικό του βρεφονηπιακού σταθμού.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα διασποράς περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οι υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες να τηρούνται και από τα παιδιά.

Οι οδηγίες αυτές πρέπει να τηρούνται και από το βοηθητικό προσωπικό (καθαριστές, μάγειρες κ.λπ.).

Ατομική υγιεινή

* Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
* Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
* Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό, το οποίο πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών σε περιπτώσεις όπως πριν και μετά τη χορήγηση των γευμάτων, μετά τον καθαρισμό της μύτης και του στόματος των παιδιών, μετά τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένων με εκκρίσεις (σάλιο, μύξα), μετά την αλλαγή πάνας και την υποβοήθηση των παιδιών στην τουαλέτα.
* Κάλυψη της μύτης και του στόματος μ χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά με το μανίκι) σε βήχα ή σε φτέρνισμα.
* Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση, τόσο από τα παιδιά, όσο και από το προσωπικό μέσα σε πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε κάδους που προορίζονται για μολυσματικά απορρίμματα και ανοίγουν με ποδοδιακόπτη.
* Επιτήρηση των παιδιών, ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση από τα παιδιά σερβίτσιων φαγητού.

Οδηγίες καθαρισμού

* Συστηματικός και επαρκής αερισμός των χώρων με τρόπο που να αποφεύγονται οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιγνιδιών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με γάντια μίας χρήσης.
* Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός σκληρών επιφανειών (τραπέζια, καρέκλες, πόμολα) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
* Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού.
* Το προσωπικό που χειρίζεται μολυσματικά απορρίμματα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μίας χρήσης.
* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 72 βαθμών Κελσίου για μία ώρα τουλάχιστον.
* Τα σερβίτσια φαγητού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
* Τα μέσα ατομικής προστασίας, μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται άμεσα σε πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους. Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Ενέργειες προετοιμασίας

* Εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμο, νομαρχία, νοσοκομείο αναφοράς ή Κέντρο Υγείας, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ).
* Εξασφάλιση λίστας με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών, των εργαζομένων και των υπεύθυνων παιδιάτρων.
* Εφοδιασμός με επαρκή ποσότητα υλικού απαραίτητου για την πρόληψη διασποράς της νέας γρίπης.
* Τροποποίηση του προγράμματος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των παιδιών, ώστε να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν στενή σωματική επαφή.
* Συνιστάται, επίσης, ο περιορισμός της κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων ή άλλων αντικειμένων που συχνά έρχονται σε επαφή με το στόμα.
* Διευθέτηση του χώρου ανάπαυσης των παιδιών, ώστε να μειώνεται ο έντονος συγχρωτισμός και η απομάκρυνση των επίπλων που επενδύονται από μαλακά υλικά και μαξιλάρια. Κάθε παιδικό κρεβάτι πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το άλλο.
* Διευθέτηση του χώρου απομόνωσης των παιδιών και του προσωπικού που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
* Μέριμνα για την περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσει λόγω προσβολής από τη γρίπη ένα τέτοιο ποσοστό του προσωπικού, που θα καθίσταται αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του σταθμού.

Σε κάθε σταθμό, ο υπεύθυνος λειτουργίας καθίσταται και υπεύθυνος για την τήρηση των παραπάνω οδηγιών. Τα στοιχεία του πρέπει να δηλωθούν εγγράφως στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.

(Πηγή iatronet.gr)