Σελίδες

Wednesday, 2 January 2008

Τροφή από τα σκουπίδια! Πετάμε τουλάχιστον τη μισή ποσότητα από τις τροφές που παράγουμε!!


Είναι πραγματικά απίστευτη η ποσότητα τροφίμων -που θα μπορούσαν να θρέψουν ένα σωρό πεινασμένους-, η οποία πετιέται στα σκουπίδια των χωρών της Δύσης.

Μπορεί άραγε κανείς στις μέρες μας να επιβιώσει, συλλέγοντας τροφές αποκλειστικά και μόνο από τα σκουπίδια;
 

Η απάντηση είναι ότι μπορεί, όπως απόδειξε ο Τρίστραμ Στούαρτ, 32 ετών, από το Λονδίνο, με δίπλωμα Αγγλικής φιλολογίας του Καίμπριτζ, ιστορικός και συγγραφέας, ο οποίος επιβιώνει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συλλέγοντας τροφές που θεωρούνται άχρηστες και πετιούνται στα σκουπίδια. 
Έγραψε μάλιστα και βιβλίο πάνω στην εμπειρία του  (Waste: Uncovering the global food scandal- εκδ. Penguin) όπου εξηγεί ότι πετάμε τουλάχιστον τη μισή ποσότητα από τις τροφές που παράγουμε και ότι ανάμεσα στους κύριους υπεύθυνους γι' αυτό,  είναι οι αλυσίδες των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Τα σούπερ μάρκετ των μεγάλων πόλεων πληρώνουν πολλά σε μεταφορικά γιατί ένα μέρος από τα τρόφιμα που διακινούν, προέρχονται από την επαρχία. 
Υπάρχουν τρόφιμα που «χτυπιούνται» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, αυγά που ραγίζουν κλπ, και αυτά δεν φτάνουν βέβαια ως τα ράφια των καταστημάτων, πετιούνται αμέσως. Όπως πετιούνται αμέσως και τα φρούτα και λαχανικά που δεν αντιστοιχούν σε κάποια στάνταρ μεγέθη. 
Δεν μπορείς να πουλήσεις 5 μεγάλα μήλα, σε μια συσκευασία και ένα μικρό, ανάμεσά τους. Ο αγοραστής θα νιώσει ότι τον κλέβουν. Τα μικρά, ή πάρα πολύ μεγάλα, φρούτα ή λαχανικά, απομακρύνονται και πετιούνται αμέσως. 
Ο Στούαρτ μας λέει στο βιβλίο του ότι οι παραγωγοί στην επαρχία, που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ με αγαθά πρώτης ανάγκης όπως γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά, ψωμί, φρούτα και λαχανικά, πάντα δίνουν παραπάνω ποσότητα από αυτή των καθημερινών αναγκών, για έκτακτες περιπτώσεις. Τα ίδια τα σούπερ μάρκετ τους το επιβάλλουν για να είναι εξασφαλισμένα. Αυτή η παραπάνω ποσότητα καταλήγει επίσης στα σκουπίδια. Τέλος, απομακρύνονται από τα ράφια, και πετιούνται στα σκουπίδια, τα προϊόντα των οποίων έφτασε η ημερομηνία λήξης. Ο Στούαρτ παρατήρησε μάλιστα ότι τα σούπερ μάρκετ πετούν τα προϊόντα μια ή δυο μέρες πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους. 
Αλλά βέβαια, δεν πετάνε μόνο τα σούπερ μάρκετ στα σκουπίδια τρόφιμα,  τα περισσότερα τα πετούν οι ίδιοι οι καταναλωτές.
Μόνο στη Μ. Βρετανία, πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια 484 εκατομμύρια σφραγισμένα κεσεδάκια γιαούρτι τα οποία θα μπορούσαν να καταναλωθούν άμεσα, 1,6 δισεκατομμύριο μήλα, 2,6 δισεκατομμύρια φέτες ψωμί  και τόνους άλλων φαγώσιμων. Φανταστείτε τι θα γίνεται στην Αμερική...
Ο Στούαρτ λέει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική, τουλάχιστον το μισό.  
Όπως έχει παρατηρηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στη Δύση,  παράγουμε πιο πολλά απ' όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. 
Είναι να τρελαίνεται κανείς αν σκεφτεί ότι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διατροφής τους. 

πηγή:
dialogoi.enet 

No comments:

Post a Comment