Σελίδες

Sunday, 21 March 2010

Πηγαίνοντας σχολείο στο... νοσοκομείο


Στην αίθουσα 327 του τρίτου ορόφου του μεγάλου μπλε κτιρίου ο μικρός Δημήτρης πλάθει την πλαστελίνη του απαγγέλλοντας το ποίημα που θα πει στη γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Παραδίπλα, δύο μεγαλύτερα παιδιά τελειοποιούν, υπό την επίβλεψη της δασκάλας τους, τον πίνακα που έχουν ζωγραφίσει. Δεν είναι μια συνηθισμένη σχολική αίθουσα…. Ένα σωληνάκι στο χέρι του μικρού Δημήτρη «οδηγεί» στον ορό που κρέμεται στον ορθοστάτη… Είναι η αίθουσα που εγκαινιάστηκε σήμερα και φιλοξενεί το 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 5ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Στο νοσοκομείο μου άρεσε το σχολείο, μου άρεσε η παρέα μου, η δασκάλα μου, οι εργασίες που κάναμε και μου άρεσε που είναι καλοί οι γιατροί και οι νοσοκόμες. Δεν μου άρεσαν τα φαγητά», έγραψε στον πίνακα ένα άλλο παιδί που πήρε εξιτήριο.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου υπήρξε πρωτοπόρος στην ίδρυση σχολείου σε νοσοκομειακό χώρο. Η Παιδοχειρουργική Κλινική, όπως εξήγησε ο συντονιστής - διευθυντής της Σπύρος Γκαβόπουλος, ίδρυσε πριν το 1991 το πρώτο σχολείο το οποίο λειτούργησε με την εθελοντική προσφορά μιας δασκάλας.

«Η Πολιτεία είδε ότι όλη αυτή η προσπάθεια ήταν καλή και το 1991 επάνδρωσε το σχολείο με ειδικό διδακτικό προσωπικό εκπαιδευμένο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Βέβαια τα παιδιά μας δεν είναι ειδικών αναγκών, όπως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, είναι παιδιά νοσηλευόμενα στα οποία το νοσοκομειακό περιβάλλον δημιουργεί δυσάρεστες ψυχολογικές καταστάσεις. Δυστυχώς κάποια στιγμή ο σχολικός χώρος αλλοτριώθηκε και η σχολική απασχόληση των παιδιών μεταφέρθηκε στους θαλάμους νοσηλείας.

Η περίοδος αυτή διήρκεσε περίπου 10 χρόνια. Έτσι το σχολείο δεν εκπλήρωνε το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Τα παιδιά έπρεπε να φεύγουν από το θάλαμο, που σημαίνει νοσοκομείο, και να πηγαίνουν στο σχολείο, που σημαίνει παιδική χαρά. Εμείς θέσαμε ως πρωτεύουσα προτεραιότητα να επανιδρύσουμε ένα χώρο για να λειτουργήσει το σχολείο. Οι νοσηλεύτριες μας παραχώρησαν το χώρο τους, τον διαμορφώσαμε με προσωπική εργασία του διδακτικού προσωπικού, της νηπιαγωγού και του δασκάλου, και έχουμε σήμερα την ευχαρίστηση να τον εγκαινιάζουμε ευχόμενοι να μη βρεθεί άνθρωπος να το ξανακαταργήσει» ανέφερε ο κ Γκαβόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό ιατρείο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής κάθε χρόνο εξετάζονται 12.500 παιδιά ενώ νοσηλεύονται 2.500-3000 και από αυτά χειρουργούνται γύρω στα 1.500. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 4-4,5 ημέρες και η πληρότητα της κλινικής είναι 72-78%.

Στόχοι του νοσοκομειακού σχολείου, όπως εξηγεί η νηπιαγωγός του 5ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, Μαίρη Φιλίππου, είναι αφενός να υπάρχει μαθησιακή συνέχεια ώστε τα παιδιά να είναι έτοιμα να γυρίσουν στο σχολείο και αφετέρου να συζητηθούν και να απομυθοποιηθούν, μέσα από εικαστικές διαδικασίες, οι ανησυχίες, οι φόβοι και τα ερωτηματικά που διακατέχουν τα παιδιά. Μάλιστα σε συνεργασία με το παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου έχει δημιουργηθεί ένα βιβλίο-βοήθημα που προετοιμάζει τα παιδιά για το χειρουργείο. «Τα παιδιά έχουν ενδόμυχους φόβους, που δεν τους εκφράζουν, και η ενδονοσομειακή τους παραμονή επιβαρύνει την ψυχολογία τους σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%. Το σχολείο ελαττώνει αυτό το ποσοστό», εξηγεί από την πλευρά του ο κ Γκαβόπουλος.

Ο διοικητής του Ιπποκρατείου, Παναγιώτης Παντελιάδης επισήμανε ότι πέρσι πέρασαν 2700 μικροί μαθητές από το σχολείο και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια εντελώς εξειδικευμένη. Το αποτέλεσμά της, από πλευράς εκπαίδευσης και από πλευράς ψυχολογικής στήριξης αυτών των παιδιών που αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί όσο γίνεται περισσότερο».
 
inout

2 comments:

  1. Μια από καρδιάς Καλημέρα !

    Μπήκα στο μπλογκ μέσω Σίλιας, και πραγματικά έχω μείνει άφωνος !

    Εκπληκτικό μπλογκ, υπέροχο άρθρο -όπως και όλα όσα βλέπω ... γύρω μου !
    Υπέροχη προσπάθεια, καλή δύναμη !

    ReplyDelete
  2. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τα καλά σας λόγια :)
    Όλοι μας με μια ψυχή στον αγώνα μας για τα χαμομηλάκια όλου του κόσμου

    Να έχετε μια καλή και παραγωγική μέρα :)

    ReplyDelete