Σελίδες

Tuesday, 1 June 2010

Παιδί: Για ξένοιαστο ταξίδι

Οι διακοπές ξεκινούν και είστε προετοιμασμένοι για όλα. Πριν κλείσετε την πόρτα του αυτοκινήτου, βεβαιωθείτε πως δεν έχετε κάνει κάποια από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι οι γονείς πριν το ταξίδι.

Το περιμένατε έναν ολόκληρο χρόνο και δεν βλέπετε την ώρα να ξεκινήσετε. Είστε έτοιμοι για το ταξίδι που θα σας οδηγήσει στον τόπο των διακοπών σας; Πριν βάλετε το κλειδί στη μηχανή, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από τα συνηθισμένα λάθη πολλών γονιών που αφήνουν εκτεθειμένα τα παιδιά τους σε σοβαρούς κινδύνους και δίνουν στη χώρα μας τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με θύματα παιδιά. Μάθετε λοιπόν να…

…μην αφήνετε το παιδί να κάθεται στη θέση του συνοδηγού
Τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα να καθίσουν μπροστά –πολλές φορές αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να τους υποσχεθείτε για να καταφέρετε να τα βάλετε στο αυτοκίνητο. Όμως μην το κάνετε. Η μόνη ασφαλής θέση για τα παιδιά μέχρι τουλάχιστον 13 ετών είναι το πίσω κάθισμα. Ιδανικά, το παιδί πρέπει να κάθεται στο ειδικό καθισματάκι ή δεμένο με τη ζώνη του (ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του) στο μεσαίο τμήμα του πίσω καθίσματος –εκεί είναι πιο προστατευμένο από τυχόν συγκρούσεις στο πλάι. Εκτός, βέβαια εάν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει ζώνες ασφαλείας για το μεσαίο κάθισμα, οπότε το παιδί θα πρέπει να κάθεται σε μία από τις πλαϊνές θέσεις –ή όταν τα παιδιά στο αυτοκίνητο είναι περισσότερα από ένα. Ακόμα και όταν το παιδί είναι πολύ μικρό και ταξιδεύει σε καθισματάκι από αυτά που «βλέπουν» προς τα πίσω, είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί στο πίσω κάθισμα. Ποτέ μην το βάζετε μπροστά εάν υπάρχει αερόσακος συνοδηγού. Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για να προστατεύουν τους ενηλίκους από τυχόν συγκρούσεις, όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα παιδιά εάν ανοίξουν. Για να βεβαιωθείτε για το εάν το αυτοκίνητό σας έχει αερόσακο συνοδηγού, αναζητήστε τα γράμματα SRS ή SIR τυπωμένα στο ταμπλό μπροστά από το μπροστινό κάθισμα ή συμβουλευτείτε το manual.

…μην ταξιδεύετε με το παιδί στην αγκαλιά σας
Ακόμα κι αν το κάνετε «για λίγο», «μέχρι να ηρεμήσει επειδή κλαίει» ή «μέχρι εδώ πιο κάτω που είναι το σπίτι», είναι ένα τεράστιο λάθος. Μπορεί να θεωρείτε ότι το παιδί είναι ασφαλές –στο κάτω κάτω βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του, έτσι δεν είναι;– όμως σε περίπτωση σύγκρουσης κινδυνεύει όσο δεν φαντάζεστε. Εάν εσείς είστε δεμένη με τη ζώνη ασφαλείας, τότε είναι πολύ εύκολο να σας φύγει από τα χέρια στο πρώτο απότομο φρενάρισμα. Ενώ εάν καταφέρετε να δεθείτε και οι δύο με τη ζώνη, τότε αν προκύψει κάποιο τρακάρισμα το βάρος σας μπορεί να του προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς.

…χρησιμοποιείτε το ειδικό καθισματάκι σε κάθε περίπτωση
Χρειάζεται ελάχιστος χρόνος και μια πολύ μικρή απόσταση για να γίνει ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Γι’ αυτό, είτε ξεκινάτε για ένα πολύωρο ταξίδι είτε πηγαίνετε μέχρι το περίπτερο, η θέση του παιδιού είναι στο ειδικό καθισματάκι. Στην αγορά θα βρείτε δεκάδες μοντέλα. Επιλέξτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο και κάντε τη συστηματική του χρήση συνήθεια τόσο για εσάς όσο και για το παιδί, ώστε να μη χρειαστεί καν να μπείτε στον πειρασμό να μην το χρησιμοποιήσετε ούτε για μια διαδρομή μερικών μέτρων –άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι το 70% των δυστυχημάτων συμβαίνει σε διαδρομές μικρότερες των τριών χιλιομέτρων.

…στερεώνετε το καθισματάκι στο αυτοκίνητο
Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, υπάρχουν γονείς που φροντίζουν να τοποθετήσουν το παιδί στο ειδικό κάθισμα και να το δέσουν με τις ειδικές ζώνες, αλλά «ξεχνάνε» να σταθεροποιήσουν το κάθισμα στο αυτοκίνητο. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή δεν αντιλαμβάνονται πώς ακριβώς λειτουργούν τα καθίσματα ή επειδή βάζουν και βγάζουν συχνά το παιδικό καθισματάκι από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο. Πριν βάλετε το κλειδί στη μηχανή, βεβαιωθείτε όχι μόνο ότι το παιδί είναι τοποθετημένο σωστά, αλλά και ότι το καθισματάκι του είναι στερεωμένο με ασφάλεια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιπλέον, να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος, γιατί, όσο προηγμένης τεχνολογίας κι αν είναι, δεν μπορεί να εξασφαλίζει μέγιστη προστασία στο παιδί αν δεν είναι σωστά στερεωμένο στο αυτοκίνητο. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν το σφίγγουμε αρκετά, με αποτέλεσμα στις απότομες κινήσεις του αυτοκινήτου να φεύγει από τη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το καθισματάκι δεν μπορεί να μετακινείται περισσότερο από 2,5 εκατοστά προς τα μπροστά ή στο πλάι. Με τα νέα συστήματα –όπως το Isofix– τα παιδικά καθίσματα ενσωματώνονται στον κύριο όγκο του αυτοκινήτου.

…μη δένετε δύο παιδιά με την ίδια ζώνη
Μην το κάνετε ποτέ. Τα κρας τεστ έχουν δείξει ότι, όταν δύο παιδιά είναι δεμένα μαζί, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπήσουν μεταξύ τους τα κεφάλια τους με πολύ μεγάλη δύναμη.

…μη χρησιμοποιείτε μεταχειρισμένο καθισματάκι
Υπάρχουν μερικά πράγματα της «προίκας του μωρού» που είναι κρίμα να τα αγοράσετε αφού μπορείτε να τα δανειστείτε από την κολλητή σας ή να χρησιμοποιήσετε αυτά που πήρατε στο πρώτο σας παιδί. Το καθισματάκι αυτοκινήτου όμως δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Ο λόγος είναι ότι ένα παλιό ή μεταχειρισμένο καθισματάκι σπάνια αποθηκεύεται μαζί με τις οδηγίες χρήσης από τον κατασκευαστή του, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να το τοποθετήσετε και να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να του λείπουν κάποια κομμάτια, να έχει σημαντικές φθορές (κυρίως στα πλαστικά μέρη που καταστρέφονται με το πέρασμα του χρόνου) ή να έχει υποστεί βλάβη από κάποια σύγκρουση (ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια, οποιαδήποτε σύγκρουση του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του καθίσματος). Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας αλλάζουν κάθε τόσο και τα παλιά μοντέλα καθισμάτων είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

…μη γυρίζετε το καθισματάκι του μωρού ώστε να κοιτάζει μπροστά πολύ νωρίς
Τα μωρά έχουν μεγάλο κεφάλι και αδύναμο λαιμό. Έτσι, σε μια μετωπική σύγκρουση του αυτοκινήτου, εάν το κεφάλι του τρανταχτεί βίαια και απότομα προς τα εμπρός, ενδέχεται να προκληθούν βλάβες στη σπονδυλική στήλη. Γι’ αυτό, τα καθισματάκια αυτοκινήτου που προορίζονται για βρέφη τοποθετούνται έτσι ώστε το μωρό να κοιτάζει προς τα πίσω και το κεφαλάκι του να προστατεύεται από το προσκέφαλο. Ιδανικά, θα πρέπει να βάζετε το παιδί σε αυτή τη θέση –προς τα πίσω– για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, τουλάχιστον μέχρι να συμπληρώσει τους δώδεκα μήνες ή να φτάσει τα δέκα κιλά σε βάρος (αρκεί βέβαια το καθισματάκι να έχει τις ανάλογες προδιαγραφές).

…μη μεταφέρετε το παιδί από το ειδικό κάθισμα στο κάθισμα του αυτοκινήτου πολύ νωρίς
Η τοποθέτηση του παιδιού σε ειδικό καθισματάκι δεν είναι απλώς μια σωστή επιλογή: είναι υποχρέωση. Σύμφωνα με το Νόμο 2696 του 1997, όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών πρέπει να ταξιδεύουν με τα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που είναι κατάλληλα για το ύψος, το βάρος και την ηλικία τους. Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου, το παιδί θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 1,50 μέτρο σε ύψος, αφού οι ζώνες είναι σχεδιασμένες για να συγκρατούν ενηλίκους που διαθέτουν τουλάχιστον αυτό το ύψος.

No comments:

Post a Comment