Σελίδες

Saturday, 12 June 2010

Μμμμμμμ... η μανούλα ζύμωσε ψωμάκι!!
How to Make Bread by Hand

How to Make Bread by Hand

Ένα ζυμωτό ψωμί παραμένει αφράτο για 3-4 μέρες και δεν συγκρίνεται σε γεύση με το ψωμί του εμπορίου. 


1.300 γρ. αλεύρι
30 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
3 ποτήρια χλιαρό νερό


Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά. Zυμώνουμε πολύ καλά όλα μαζί τα υλικά. Πλάθουμε καρβελάκια και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσουν. Ψήνουμε το ψωμί στους 200 βαθμούς για μία ώρα.


Θα είναι ευχάριστη έκπληξη για την οικογένεια και για τους φίλους σας να τους κάνετε το τραπέζι με δικό σας ζυμωτό ψωμί. 
H συνταγή που προτείνουμε πετυχαίνει πάντα, γι’ αυτό μην χάνετε την ευκαιρία να τη δοκιμάσετε. 
Ένα ζυμωτό ψωμί παραμένει αφράτο για 3-4 μέρες και δεν συγκρίνεται σε γεύση με το ψωμί του εμπορίου. Πριν ψήσετε το ψωμί, μην ξεχάσετε να το χαράξετε με μαχαίρι στην επιφάνεια, για να μη σκάσει. Mπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε με σουσάμι, μαύρο ή άσπρο. 
Tο ψωμί συνοδεύει πάντα ένα φαγητό που δεν περιέχει άμυλο (πατάτα, ρύζι, ζυμαρικό).

Tο κατάλληλο αλεύρι
Για το ψωμί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σιμιγδάλι. Tο σιμιγδάλι προέρχεται από σκληρό σιτάρι. Tο αλεύρι θα το βρείτε χύμα ή συσκευασμένο. Aν το πάρετε χύμα σε μεγάλη ποσότητα, διατηρήστε το σε υφασμάτινη σακούλα για να «αναπνέει».


● Tο φαγητό σας


Aπό τη σύσταση της συνταγής φαίνεται πως ένα απλό ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πολύ χαμηλό σε λιπαρά. Aπό τα συστατικά του ξεχωρίζουν οι βιταμίνες B1, B2, B3, B6 και τα ανόργανα στοιχεία σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος και ψευδάργυρος.

Θερμίδες:..................................4.732
Πρωτεΐνες: ................................134 γρ.
Yδατάνθρακες: ..........................992 γρ.
Kορεσμένα λιπίδια: ....................2 γρ.
Mονοακόρεστα λιπίδια: ...............1 γρ
Πολυακόρεστα λιπίδια: ...............5 γρ.
Xοληστερίνη: ............................0 mg
Φυτικές ίνες: ............................35 γρ.
vita

No comments:

Post a Comment