Σελίδες

Saturday, 26 June 2010

“Πάλεψα για να σώσω το παιδί μου από τα ναρκωτικά”

“Η κόρη μου ήταν 19 ετών, όταν άρχισε να σνιφάρει ηρωίνη. Μέρα με την ημέρα διαπίστωνα ότι το παιδί μου άλλαζε. Κοιμόταν πολύ, ενώ παλιά ήταν πολύ δραστήρια, δεν επικοινωνούσαμε όπως πριν και είχε ανεξέλεγκτα νεύρα. Όταν κατάλαβα τι συμβαίνει, πανικοβλήθηκα. Δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου…”.

 
Η κ. Κατερίνα περιγράφει στην “Μ” την περιπέτεια που έζησε προσπαθώντας να σώσει το παιδί της από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Μητέρα ακόμη ενός αγοριού και διαζευγμένη, έπρεπε να σταθεί στα πόδια της και να βρει τη δύναμη να σώσει το παιδί της και να στηρίξει την οικογένειά της.

Όπως λέει, ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της, “διότι το παιδί μου δεν έζησε μεγάλα στερητικά σύνδρομα, επειδή ήταν περιστασιακή χρήστης. Θυμάμαι όμως ένα Σαββατοκύριακο που πονούσε. Της είπα τότε ότι η αγκαλιά της μαμάς είναι φάρμακο κι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο την κρατούσα αγκαλιά για να απαλύνω τον πόνο της”.

Η κ. Κατερίνα σταματά για λίγο να μιλά. Τα μάτια της έχουν θολώσει. Μπορεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια η κόρη της να είναι “καθαρή”, όμως η ψυχή της το ξέρει πόση δύναμη και πόσος αγώνας χρειάστηκαν για να νικήσει. Άλλωστε, όπως ομολογεί, “φοβήθηκα όταν είδα το παιδί μου στα ναρκωτικά. Ακόμη φοβάμαι. Υπήρχαν στιγμές που έκλαψα, που είπα ότι δεν πάει άλλο. Όμως τώρα μπορώ να χειριστώ καλύτερα την κατάσταση, διότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος”.

Εθελοντές γονείς
Η επαφή της κ. Κατερίνας με το πρόγραμμα εφήβων Θεσσαλονίκης “Ανάδυση” του ΚΕΘΕΑ έγινε μέσω φίλων. Σταδιακά έπεισε και την κόρη της να ενταχθεί στο πρόγραμμα. “Το πρόγραμμα βοήθησε πολύ κι εμένα. Μου έμαθε πώς να συμπεριφέρομαι και τι να προσέχω. Άλλαξε και τη δική μου ζωή. Οι συναντήσεις με τους άλλους γονείς, που βίωναν το ίδιο πρόβλημα, μου έδιναν δύναμη και κουράγιο. Πήγαινα γεμάτη ένταση, με θυμό και στο τέλος έφευγα ανακουφισμένη και ήρεμη”, λέει η κ. Κατερίνα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ομάδα εθελοντών γονέων του προγράμματος εφήβων “Ανάδυση”, η οποία λειτουργεί εδώ κι ενάμιση χρόνο κι έχει περίπου 15 μέλη.

Η “Ανάδυση”
Το πρόγραμμα εφήβων Θεσσαλονίκης “Ανάδυση” δέχεται παιδιά ηλικίας 13-21 ετών και γονείς. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα χρήσης (από τους περιστασιακούς μέχρι τους εξαρτημένους), ενώ εξυπηρετεί άτομα απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η διάρκεια του προγράμματος, το οποίο είναι δωρεάν, κυμαίνεται από κάποιους μήνες έως τρία χρόνια, ανάλογα με το επίπεδο της χρήσης.

“Απεξάρτηση για μας σημαίνει ξαναβρίσκω τη ζωή μου. Ένας άνθρωπος που έρχεται εδώ, σκοπό έχει να βρει τον εαυτό του, να ‘ξαναμεγαλώσει’, να αναλάβει τις ευθύνες της ζωής του, να αντιμετωπίζει νομικά ή ιατρικά ζητήματα και να βρει φίλους ‘καθαρούς’”, δηλώνει στη “Μ” ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ “Ανάδυση” Δημήτρης Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος για το 2009, οι έφηβοι έχουν την πρώτη τους επαφή με τα ναρκωτικά στην ηλικία των 15,5 ετών, ενώ ξεκινούν συνήθως με χασίς (85%). Κατά την περσινή χρονιά προσήλθαν στο πρόγραμμα 79 έφηβοι, εκ των οποίων το 65% ήταν αγόρια. Το 49% είναι μαθητές / σπουδαστές / φοιτητές, το 27% άνεργοι και το 13% έχει σταθερή απασχόληση.

Κύρια ουσία κατάχρησης ήταν για το 57% το χασίς και για το 41% η ηρωίνη. Το 28% έχει χωρισμένους γονείς, το 29% αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σωματική του υγεία και το 18% έχει διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα. Επίσης, το 93% πίνει έως 5 ποτά την εβδομάδα και το 39% καπνίζει πάνω από 20 τσιγάρα καθημερινά.

"Υπάρχεις και εσύ"
Εκδήλωση-φόρο τιμής για τα θύματα από τη χρήση των ναρκωτικών διοργανώνει σήμερα, από τις 20.30-23.00, στην πλατεία Ναυαρίνου, το πρόγραμμα εφήβων Θεσσαλονίκης "Ανάδυση" του ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμβολικό άναμμα κεριών στη μνήμη των ανθρώπων που πέθαναν από τα ναρκωτικά, μηνύματα των περαστικών υπέρ της απεξάρτησης των νέων, ενημερωτικό περίπτερο απ' όπου θα δίνονται πληροφορίες για τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και έκθεση φωτογραφίας του Κέντρου Υποδοχής κι Επανένταξης Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ με θέμα "Υπάρχεις και εσύ".
------------------------------------------------------
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Της Νικολέτας Μπούκα

1 comment:

  1. Φοβερή ιστορία τα ναρκωτικά. Οι γονείς τρέμουν για τα παιδιά τους και όσοι το ζούνε φαντάζομαι θα είναι κόλαση. Καλό βράδυ.

    ReplyDelete