Σελίδες

Wednesday, 14 July 2010

Ματαιώθηκε η κατασκήνωση για τα παιδιά των αποδήμων

Μακριά από το χαμομηλάκι ο λαϊκισμός,
αλλά, όταν υπάρχουν αυτά:
 
πώς να δικαιολογηθεί με ειλικρίνεια αυτό;

Υπομονή παιδιά, μέχρι να βάλουμε μυαλό...
Με τις βαλίτσες στο χέρι έμειναν περίπου 700 ελληνόπουλα της ομογένειας, όταν πέντε ημέρες πριν από τη μετάβασή τους στην Ελλάδα τούς ειδοποίησαν πως το πρόγραμμα Φιλοξενίας Παιδιών της Ελληνικής Διασποράς της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ματαιώνεται.
Συνέπεια της απόφασης της ΓΓΑΕ ήταν να ανατραπούν οι προγραμματισμοί των οικογενειών, αλλά και να «σβήσουν» τα χαμόγελα από τα πρόσωπα των παιδιών, ηλικίας 8 έως 12 ετών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γραμματείας, η υλοποίηση «δεν είναι δυνατή φέτος λόγω του αυξημένου κόστους αεροπορικής μεταφοράς, δεδομένων των υφιστάμενων αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών». Προστίθεται μάλιστα ότι τα παιδιά που εκδήλωσαν επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον για το φετινό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στο Θερινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας του 2011.


Η είδηση μπορεί να μην ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των ομογενών, ωστόσο δεν προκάλεσε έκπληξη. Αν και ζουν μακριά από την πατρίδα, μαθαίνουν όλα τα νέα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Οι γονείς κατανοούν την απόφαση να ματαιωθούν οι κατασκηνώσεις. Επιπλέον πολλοί από αυτούς πρότειναν να πληρώσουν οι ίδιοι τα εισιτήρια των παιδιών. Απλώς θεώρησαν ότι η ενημέρωση έπρεπε να γίνει νωρίτερα, ώστε να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους», τόνισε στη «Θ» η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βαρκελόνης Μαρία Δήμου.

Από την πλευρά της η ΓΓΑΕ διά στόματος της διευθύντριας προγραμμάτων φιλοξενίας Σοφίας Ηρακλείδου απαντά ότι ο λόγος για τον οποίο δεν ειδοποίησαν νωρίτερα τους ομογενείς ήταν πως μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος της αεροπορικής μεταφοράς. Κάτι που φυσικά δεν το κατάφεραν, γι’ αυτό και προχώρησαν σε αυτή τη «δύσκολη» απόφαση.


Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από την ίδρυση της γραμματείας, το 1981. Η μόνη χρονιά στην οποία δεν πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για λόγους ασφαλείας, ήταν το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 
Συνολικά κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου 700 παιδιά στις δύο κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ, στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας και στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και η σύσφιγξη των δεσμών τόσο με τη χώρα καταγωγής τους όσο και μεταξύ τους.
www.makthes.gr

No comments:

Post a Comment