Σελίδες

Monday, 5 July 2010

Καλοκαίρι στην πόλη; Πάμε για πικνίκ στο... μουσείο;;

Καλοκαίρι στην πόλη; Δύσκολη εποχή για τους γονείς που δεν ξέρουν πώς να γεμίσουν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους. Ευτυχώς αρκετά μουσεία και ιδρύματα οργανώνουν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που προσφέρουν γνωριμία τόσο με τα κυκλαδικά ειδώλια όσο και με τη σύγχρονη γλυπτική.
Τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν όλα όσα νιώθουν μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που διοργανώνονται στο Μουσείο Συναισθημάτων
Πικνίκ στου Φιλοπάππου, αλλά και παραμύθια μέσα σε μια «σπηλιά» στην καρδιά της Αθήνας. Διαδραστικές εκθέσεις που ζωντανεύουν θεούς και ήρωες. Ακόμα και πειράματα που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία! Μικροί αρχαιολόγοι, ανήσυχοι εξερευνητές εν δράσει. Ο,τι κι αν επιλέξετε, τα βλαστάρια σας θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν γνώσεις και δεξιότητες διασκεδάζοντας.
* Φέτος, πρώτη φορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινίασε κύκλο καλοκαιρινών εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο «Μια εβδομάδα στο μουσείο».  
Η Μυρτώ Λάβδα και η Κατερίνα Σταμίδη έχουν αναλάβει να ξεναγήσουν τα παιδιά στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις για να έρθουν σε επαφή από τα κυπριακά κεραμικά και τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τις οργανικές φόρμες της αγγλίδας εικαστικού Σάρα Λούκας. Στη συνέχεια θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες.
«Προσαρμόζουμε τις πληροφορίες και τις τεχνικές των εργαστηρίων στις ηλικιακές ομάδες. Τα συγκεκριμένα απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 9 ετών», τονίζει η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, Μαρίνα Πλατή. Έτσι, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πήλινα ζώα, αγγεία με μοτίβα, τα σύμβολα των θεών και των ηρώων όπως ο κεραυνός και ο αετός. 
Για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχουν βρεθεί γραπτές μαρτυρίες, έτσι οι μικροί αρχαιολόγοι καλούνται να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να ζωγραφίσουν τις δικές τους ιστορίες. Κι ακόμα να κάνουν γλυπτά με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιεί η Σάρα Λούκας.
Την Τετάρτη αρχίζει ο τέταρτος κύκλος των εργαστηρίων που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή. «Το χειμώνα περίπου 10.000 μαθητές σχολείων παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και άλλα 3.000 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια, τα Σαββατοκύριακα», συνεχίζει η Μ. Πλατή. Μάλιστα, από το φθινόπωρο τα προγράμματα θα απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες, 2-4 ετών, και θα περιλαμβάνουν ιστορίες από βιβλία και παιχνίδι. 
Φαίνεται πως το πείραμα της Ξένιας Καλογεροπούλου, η οποία αγκάλιασε τα «αδικημένα» νήπια, βρίσκει μιμητές.
Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 210 7228321, www.cycladic.gr
* Κατασκήνωση μέσα στην πόλη; Γιατί όχι. Ο Ελληνικός Κόσμος συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα για ενδέκατη χρονιά. 
Έτσι και φέτος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μια εναλλακτική κατασκήνωση που λειτουργεί από το πρωί έως το απόγευμα στους χώρους του ιδρύματος, στην Πειραιώς. Με προβολές εικονικής πραγματικότητας, εκθέσεις και παιχνίδι θα ανακαλύψουν τον κόσμο των αρχαίων.
«Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!» είναι ο τίτλος του πρώτου προγράμματος, που προσκαλεί σε ένα ταξίδι με μια τριακόντορο που ρίχνει άγκυρα σε αρχαία ελληνικά λιμάνια. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, θα ζήσουν την καθημερινότητά τους, θα γευτούν αρχαία εδέσματα.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Σκάψε, σκάψε, μύθους θα βρεις». Τα παιδιά παίρνουν εργαλεία, σκάβουν βαθιά στη γη και φέρνουν στο φως ήρωες, θεούς και ημίθεους που τους εξιστορούν τα κατορθώματά τους. Τα προγράμματα είναι δεκαήμερα και ξεκινούν αύριο, στις 19/7 και 23/8.
Πληροφορίες: Ελληνικός Κόσμος, 212 2540650, www.hellenic-cosmos.gr.
* Με πρωινή εξόρμηση στο λόφο του Φιλοπάππου για πικ νικ και κινητικά παιχνίδια αρχίζει το καθημερινό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων. 
Η επαφή με τη φύση, στη σκιά της Ακρόπολης, δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα του μουσείου. Όπως μαρτυρά το όνομά του, στόχος είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα. Για το λόγο αυτόν οργανώνει, σε συνεργασία με το Musee des Enfants των Βρυξελλών, τη διαδραστική έκθεση «Ποιος είμαι εγώ;», που προσπαθεί να δώσει μορφή στον άυλο κόσμο των συναισθημάτων. Με παιχνίδια αυτογνωσίας, οι ικανότητες, οι δυσκολίες, οι επιθυμίες, τα όνειρα καταγράφονται στο προσωπικό βιβλίο κάθε παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μυθοπλασία και θεατρικό παιχνίδι καθώς και εργαστήρια κατασκευής-ζωγραφικής. Τα δεκαήμερα προγράμματα του Ιουλίου απευθύνονται σε παιδιά 7-12 ετών, αρχίζουν αύριο και στις 19/7, ενώ ένα πενθήμερο ξεκινάει στις 6 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες: Μουσείο Συναισθημάτων 210 9218329, www.mce.gr
* Πας στο Σύνταγμα και η μηχανή του χρόνου σε μεταφέρει στην προϊστορία. Μια σπηλιά με «βράχια» που μοιάζουν αληθινά περιμένει στο «Αλατοσπήλαιο» τα παιδιά για να τα μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών. 
Ο Ιούλιος (17/7 και 18/7) είναι αφιερωμένος στους μύθους του Αισώπου: 
  • «Ο αγριόγατος και ο πετεινός», 
  • «Η γίδα και ο γάιδαρος», 
  • «Ο βοριάς και ο ήλιος». 
Με αφήγηση, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι, οι μύθοι ζωντανεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή. 
Υπάρχουν και καρέκλες και για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
Πληροφορίες: Αλατοσπήλαιο, 210 3222205, www.changeland.com
* Πώς μας προστατεύουν τα αντηλιακά από τη βλαβερή ακτινοβολία; Γιατί επιπλέουν τα πλοία; Πώς πετούν τα αεροπλάνα; Γιατί τα θαλάσσια ρεύματα διαφυλάσσουν την ισορροπία του πλανήτη; 
 Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσεγγίζει επιστημονικά το καλοκαίρι προσθέτοντας τη γνώση στην ξενοιασιά. Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η διαδραστική έκθεση «Επιστήμη και Τεχνολογία» συνοδεύεται από πειράματα και κατασκευές προκειμένου οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα και με ευχάριστο τρόπο τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η γη, ο αέρας, το νερό, ο ήλιος μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους σχεδία, να της βάλουν πανιά και να την ταξιδέψουν στο νερό με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Θα φτιάξουν όμως και γυαλιά ηλίου και θα μάθουν γιατί είναι απαραίτητα αυτή την εποχή.
Πληροφορίες: Ίδρυμα Ευγενίδου, 210 9469600, www.eugenfound.edu.gr
* Χρώμα ανατολής παίρνει η Χώρα της Ανδρου, με το αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα γλύπτη Ισάμου Νογκούτσι που οργανώνει το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. 
Η αφαιρετική τέχνη, ο σουρεαλισμός, η αρχαία ελληνική γλυπτική αλλά και η ανατολική καλλιγραφία έχουν επηρεάσει το έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος παράλληλα ενδιαφέρθηκε για την αρχιτεκτονική τοπίου, αναπλάθοντας από κήπους μέχρι παιδότοπους.
Οι μικροί παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη γλυπτική του Νογκούτσι. Εκτός από τις καθιερωμένες ξεναγήσεις, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα: Στις 6 και 7 Αυγούστου η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου προσκαλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με «sumi». Πρόκειται για την πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περί το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για καλλιγραφία, αργότερα ευρέως και στη ζωγραφική.
Στις 20 και 21 Αυγούστου η Ιωάννα Χριστοδούλου οργανώνει εργαστήριο «Origami». Πρόκειται για την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, που έχει τις ρίζες της στον 8ο αιώνα μ.Χ. Χωρίς τη χρήση ψαλιδιού, το χαρτί διπλώνεται και δημιουργούνται μορφές δύο ή τριών διαστάσεων, αφαιρετικές ή φυσικές που κεντρίζουν τη φαντασία.
Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 22820 22444, www.goulandris.gr

No comments:

Post a Comment