Σελίδες

Thursday, 8 July 2010

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν: Ωδή στη Χαρά
Symphony No. 9 (Beethoven) ODE TO JOY

 Καλημέρα σας, με την Ωδή στη Χαρά :) 
 
Μπετόβεν: 
Σε ηλικία 12 ετών δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση ενώ παράλληλα γίνεται δεύτερος οργανίστας της αυλής του εκλέκτορα και ο Neefe δήλωσε πως επρόκειτο για το νέο Μότσαρτ. 
περισσότερα
Εκτός από τη μουσική, οι γνώσεις του επεκτείνονται και στη φιλοσοφία καθώς και στη μελέτη των Ελλήνων και Λατίνων κλασικών.

Η ένατη συμφωνία του Beethoven

Η συμφωνική μουσική του Beethoven και ιδιαίτερα η 9η συμφωνία του, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτιστική αυτογνωσία και συχνά ταυτίζεται με τους πιο ετερόκλητους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους.

Ξέρετε ότι,
Θεωρείται παράδοση στην Ιαπωνία να τραγoυδιέται το χορωδιακό μέρος της 9ης συμφωνίας από τεράστιες χορωδίες 3, 5 και 7 χιλιάδων ατόμων, με αποτέλεσμα ένας εντυπωσιακός αριθμός Ιαπώνων ερασιτεχνών χορωδών να εξασκείται κάθε χρόνο για πολλούς μήνες στη μελέτη και απόδοση αυτού του έργου.
Στην Κίνα η εκτέλεση αυτής της συμφωνίας αποτελεί αποκορύφωμα πολλών εθνικών και πολιτικών εκδηλώσεων, όπου τραγουδούν την «Ωδή της Χαράς» και πάλι πολυπληθέστατες χορωδίες. 
Είναι λοιπόν εντυπωσιακό, πώς ένα ευρωπαϊκό μουσικό έργο των αρχών του 19ου αιώνα υιοθετείται από άσχετες μεταξύ τους πολιτισμικές παραδόσεις, αξιοποιείται διαχρονικά από τόσο ετερόκλητους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και εντάσσεται στην προσπάθεια για επίτευξη τελείως αντιφατικών στόχων. 

No comments:

Post a Comment