Σελίδες

Sunday, 29 August 2010

Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα εμφανίζουν τα ελληνόπουλα - Cow's Milk Allergy In Baby

Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν περίπου το 7-8% των παιδιών στη χώρα μας και αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.
Το τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία στα περισσότερα ελληνόπουλα είναι το αγελαδινό γάλα. Για την πρόληψη της αλλεργίας, οι επιστήμονες συνιστούν τον μητρικό θηλασμό, «υποαλλεργικά» γάλατα και ειδική υποαλλεργική διατροφή.

«Η συχνότητα της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας υπολογίζεται στο 2-3% των βρεφών και ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Εκδηλώνεται με συμπτώματα κυρίως από το πεπτικό σύστημα και το δέρμα και είναι δυνατόν να είναι άμεσου ή επιβραδυνόμενου ή μεικτού τύπου.
Cow's milk allergy is said to occur in 2 - 8% of infants. About 5 -15% of infants have a reaction to the cow's milk protein, but not all of these are allergic reactions. 
For example, lactose intolerance is not an allergy as such, but children do have a reaction to cow's milk.         more...
Οι εκδηλώσεις από τον πεπτικό σωλήνα μπορεί να αφορούν τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο ή και το παχύ έντερο», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Φωτουλάκη.
«Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας περιλαμβάνει αποκλεισμό των πρωτεϊνών γάλακτος αγελάδας από τη διατροφή. Κατά κανόνα υπάρχει διασταυρούμενη αλλεργία με το γάλα της κατσίκας και της προβατίνας. Ως εκ τούτου αποκλείεται επίσης το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα. Βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας έχουν αλλεργία και σε άλλες πρωτεΐνες όπως σόγιας 10-70%, μητρικού γάλακτος 20%, πεπτίδια υδρολυμένης πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος 10%. Τα γάλα της μητέρας αποτελεί ιδανική διατροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες και μπορεί να συνεχιστεί μετά την εισαγωγή στερεάς τροφής μέχρι τον 12ομήνα. Επιπλέον συνιστάται καθυστέρηση της εισαγωγής στερεάς τροφής ως την ηλικία των 6 μηνών. Σε βρέφη που δε θηλάζουν θα πρέπει να χορηγείται υποαλλεργικό βρεφικό γάλα» αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής γαστρεντερολογίας Σάντα Νούσια-Αρβανιτάκη.
Υποαλλεργικό γάλα , όπως εξηγεί η κ Νούσια-Αρβανιτάκη, είναι εκείνο το οποίο γίνεται ανεκτό από το 90% των βρεφών με αποδεδειγμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας.
Στην αντιμετώπιση των κλινικών εκδηλώσεων της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας αποτελεσματικά κατά κανόνα είναι τα γάλατα εκτεταμένης υδρόλυσης τα οποία παράγονται με συνδυασμό τεχνολογικών μεθόδων.
Στην περίπτωση που οι ασθενείς αναπτύξουν αλλεργία και στο γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης τότε χορηγείται γάλα αμινοξέων. Επίσης από το γάλα αμινοξέων μπορούν να επωφεληθούν βρέφη με αλλεργική γαστρίτιδα, δωδεκαδακτυλίτιδα και στασιμότητα σωματικού βάρους, αλλεργική κολίτιδα, εκτεταμένο ατοπικό έκζεμα και κλινικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
Σε τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες στους έλληνες ακολουθούν το αυγό, το φιστίκι, το ψάρι, η σόγια , το σιτάρι και τα οστρακοειδή.
Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν περίπου το 7-8% των παιδιών στη χώρα μας και αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.
ta nea

No comments:

Post a Comment