Σελίδες

Friday, 20 August 2010

Ιατρική απόβαση στα νησιά του Αιγαίου

Φοιτητές Ιατρικής προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα Κέντρα Υγείας

Είναι 132 φοιτητές Ιατρικής, από το τέταρτο έτος και πάνω. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν διοργανώνουν καλοκαιρινές εκδρομές στη Μύκονο ή σε άλλους φοιτητικούς προορισμούς. Πηγαίνουν σε πολλά νησιά, αλλά όχι με μαγιό, με την ιατρική τους μπλούζα.

Εξασκούνται σαν κανονικοί γιατροί και «δίνουν ένα χεράκι» στους γιατρούς των νησιών, που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά στη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης στον κάθε προορισμό  
 Είναι τα μέλη της «Ιατρικής Απόβασης», που κάθε καλοκαίρι, από το 2007, οργώνει τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου προσφέροντας εθελοντική εργασία στα Κέντρα Υγείας. Ετσι εξασκούνται σαν κανονικοί γιατροί και «δίνουν ένα χεράκι» στους γιατρούς των νησιών, που δεν προλαβαίνουν τα περιστατικά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Αισθανόμαστε σαν κανονικοί γιατροί. Για πρώτη φορά φεύγουμε από το πανεπιστήμιο και την επίβλεψη των καθηγητών και δουλεύουμε με κλινικούς γιατρούς, εξασκούμενοι σε όλες τις βασικές ιατρικές πράξεις» αναφέρει ο Μιχάλης Σιδερής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος στην οποία ανήκει και η πρωτοβουλία των ιατρικών αποβάσεων.
Η δουλειά βέβαια δεν είναι εύκολη. Περίπου 6 ώρες καθημερινά και τουλάχιστον μία εφημερία στις δέκα ημέρες που διαρκεί η αποστολή του καθενός.

Στο διάστημα αυτό περιθάλπουν 150 με 200 ασθενείς έκαστος. «Πολλές φορές βλέπουμε μεθυσμένους τουρίστες που χρειάζονται βοήθεια και τραυματίες από διάφορα ατυχήματα» λέει ο 23χρονος φοιτητής της Ιατρικής. Πάντως, κάποιος χρόνος για μπάνιο και βόλτα πάντα τους μένει...

Κορίτσια- αγόρια είναι «50-50» στην ομάδα της Απόβασης και, όπως λέει ο Μιχάλης, οι επίδοξες γιατρίνες κάθε άλλο παρά... φοβούνται τα αίματα!

Όσο για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, τους υποδέχονται θερμά. Οπως το θέτει ο Μιχάλης, «μας δείχνουν εμπιστοσύνη και είναι πρόθυμοι να μας καθοδηγήσουν. Αλλωστε είμαστε επιπλέον ιατρικά χέρια, και αυτό είναι πάντα καλοδεχούμενο». Οι ασθενείς «δεν τρελαίνονται κι από τη χαρά τους» όταν ακούνε ότι θα τους εξετάσει ένας φοιτητής- έστω και στα τελευταία έτη της Ιατρικής. Όμως κανένα από τα παιδιά δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπο με αγένεια ή άσχημη συμπεριφορά. «Η εμπιστοσύνη ξαναβρίσκει τη θέση της, αφού ο ειδικευμένος γιατρός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους». Επιπλέον οι ντόπιοι σε κάθε νησί δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν τη φιλοξενία τους φροντίζοντας τουλάχιστον να μην... πεινάσουν τα παιδιά!

Η εφετινή ιατρική απόβαση ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το τέλος αυτού του μήνα. Οι 132 μέλλοντες γιατροί θα μοιραστούν σε 11 νησιά και στο Ναύπλιο. Τα Κέντρα Υγείας είναι ο βασικός χώρος της δουλειάς τους, αλλά όπου χρειάζονται βοηθούν σε άλλες δομές που έχουν ανάγκη από προσωπικό (γηροκομεία κ.λ.π.). Τα παιδιά καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετάβασης στον κάθε προορισμό, έχοντας φροντίσει από πριν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε δωμάτια ή άλλους χώρους που τους διαθέτουν οι κατά τόπους δήμοι και κοινότητες.

Εφέτος, μάλιστα, η διαδικασία αυτή ήταν πιο δύσκολη, αφού για πρώτη χρονιά δεν είχαν την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έπρεπε να τα κανονίσουν όλα μόνοι τους.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Από το ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment