Σελίδες

Thursday, 2 September 2010

Tης μαμάς το γάλα...

«Το δικαίωμα της μητέρας να αρνηθεί τον θηλασμό γίνεται αποδεκτό. Το δικαίωμα του παιδιού όμως να θηλάσει 
ποιος το προασπίζεται;». 
Την ώρα που μια Σκανδιναβή θηλάζει το μωρό της στη σκιά ενός αρμυρικιού κάπου στο Αιγαίο, μια Ελληνίδα κλείνεται στο παραπλήσιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο και αποστειρώνει μπιμπερό προκειμένου να ταΐσει το μόλις λίγων μηνών μωρό της με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. 
Υγιεινός, θρεπτικός και... οικονομικός ο θηλασμός, 
αλλά οι Ελληνίδες μητέρες φαίνεται πως τον αποφεύγουν
«Είναι δωρεάν, κάνει τις αισθήσεις να λειτουργούν και είναι πάντα διαθέσιμο. Είναι καθαρό, φρέσκο, στη σωστή θερμοκρασία και όμορφα συσκευασμένο. Το μητρικό γάλα είναι για τα μωρά».
 Αυτά λένε οι Νορβηγοί στο ενημερωτικό φιλμ για τον θηλασμό «Βreast is best» («Το στήθος είναι το καλύτερο»). 
Οι Ελληνίδες μητέρες φαίνεται όμως να έχουμε ξεχάσει ή να μην έχουμε διδαχθεί σωστά τα οφέλη του θηλασμού. 
Σήμερα αναρωτιόμαστε γιατί.

Την ώρα που μια Σκανδιναβή θηλάζει το μωρό της στη σκιά ενός αρμυρικιού κάπου στο Αιγαίο, μια Ελληνίδα κλείνεται στο παραπλήσιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο και αποστειρώνει μπιμπερό προκειμένου να ταΐσει το μόλις λίγων μηνών μωρό της με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. 
Εγκλωβισμένη σε ταμπού οι περισσότερες θηλάζουν ακόμη μακριά από τα μάτια του κόσμου- και μύθους που θέλουν το γάλα της να μη φτάνει και το παιδί της να πεινάει, η Ελληνίδα σε μεγάλο ποσοστό δεν καταφέρνει να θηλάσει.
Σε ιδιωτικά μαιευτήρια που διατείνονται τη φιλικότητά τους προς τον μητρικό θηλασμό συνταγογραφείται κατά κόρον ξένο γάλα, παρ΄ ότι το υπουργείο Υγείας απαιτεί η συνταγογράφηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά. 
Ο δε Διεθνής Κώδικας Εμπορίας Υποκαταστάτων Μητρικού Γάλακτος καταστρατηγείται στα περισσότερα μαιευτήρια. Αυτό είχε συμβεί στην Ευρώπη και στην Αμερική κατά τη δεκαετία του ΄60. Ηταν η εποχή που η σεξουαλική απελευθέρωση και ο φεμινισμός απαίτησαν την «αποδέσμευση» του παιδιού από το στήθος.
Στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο οι «μοντέρνες» αντιλήψεις όσο η ανάγκη αποτίναξης της ανάμνησης της φτώχειας που έκοψαν τα δεσμά του μητρικού θηλασμού με τη νέα εποχή. Η μάνα που θήλαζε το παιδί της παρέπεμπε σε μια φτωχή επαρχιακή Ελλάδα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. 
Και ξαφνικά, στον ανεπτυγμένο κόσμο η αλυσίδα μεταφοράς γνώσης γύρω από τον θηλασμό από τη μία γενιά στην άλλη έσπασε. Σήμερα καμία μας δεν έχει μια έμπειρη μαμά να της «διδάξει» τον θηλασμό. Ενδεικτικά τα ποσοστά ξεκινούν από το 89,7% των βρεφών κατά την έναρξη αλλά μόλις το 41,1% τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό, ποσοστό που στον έκτο μήνα ζωής έχει πέσει στο 0,9% (22% με συμπλήρωμα)! 
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Τομέας Υγείας Παιδιού, Ι. ΑντωνιάδουΚουμάτου και συνεργάτες, 2009), οι καταγόμενες από την Αλβανία μητέρες θηλάζουν κατά τον έκτο μήνα σε ποσοστό 51% έναντι 19% για τις Ελληνίδες... Από όσες συνεχίζουν να θηλάζουν κατά τον τρίτο μήνα οι απόφοιτες ΑΕΙ φτάνουν το 51% έναντι του 33% που εκπροσωπούν οι απόφοιτες δημοτικού...
Τα αποτελέσματα της χρηματοδοτούμενης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μελέτης είναι απογοητευτικά, σε «σημείο κοινωνικής παθολογίας» σχολιάζει η Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού, αναπληρώτρια διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού. Τη συναντήσαμε στο Κολέγιο Αθηνών στην 42η Θεραπευτική Ενημέρωση της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Οι μισές γυναίκες της μελέτης δήλωσαν ότι σταμάτησαν να θηλάζουν λόγω ανεπαρκούς γάλακτος, κλασική δικαιολογία μη θηλασμού που δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η εκπαίδευση και πληροφόρηση τόσο των μητέρων όσο και των υγειονομικών που ασχολούνται με αυτές. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια τέχνη που χάσαμε στην Ελλάδα» σημειώνει. Και καταλήγει: 
«Το δικαίωμα της μητέρας να αρνηθεί τον θηλασμό γίνεται αποδεκτό. Το δικαίωμα του παιδιού όμως να θηλάσει ποιος το προασπίζεται;».
Οργανισμοί όπως η UΝΙCΕF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν μητρικό θηλασμό ως τα δύο χρόνια και πλέον, εφόσον μητέρα και παιδί το επιθυμούν. Στη χώρα μας το βάρος έχει πέσει στην Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, η οποία (επαν)ορίστηκε το 2005 με πρόεδρο τον καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, διευθυντή της Α΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη Φιλικών για τα Βρέφη Νοσοκομείων (Βaby Friendly Ηospitals), αξιολόγηση που γίνεται από τον ΠΟΥ. 
Με πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά τα ποσοστά μητρικού θηλασμού σε εθνικό επίπεδο. 
yourbaby

7 comments:

  1. προς ολες τις μαμαδες που δεν μπορουν-δεν προλαβαινουν-δεν εχουν ορεξη-βιαζονται κλπ...
    Το αγελαδινο γαλα ειναι για τα μοσχαρακια, τα οποια διαθετουν 4 (!!!) στομαχια για να χωνεψουν.
    Το ανθρωπινο γαλα ειναι για τα μωρα μας! επιτελους !
    Εκτος των υπολοιπων το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΗΣ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ!!!

    ReplyDelete
  2. Μολις θηλασα την 14 μηνων κορη μου, και κοιμηθηκε σαν πουλακι, δεν υπαρχει καλυτερο δωρο για το μωρο απο το να θηλασει! στην ελλαδα δυστυχως ολοι ειναι εναντιον του θηλασμου, οι περισσοτεροι γιατροι, και τα νοσοκομεια.

    ReplyDelete
  3. ok συμφωνω και εγω μαζι σου οτι το γαλα σκονη ειναι για τα μοσχαρακια θηλαζω κορη μου 15 μηνες
    ετσι οπως γραφεις ομως ακομα και σε εμενα που ειμαι φαν του θηλασμου μου βγαζει κατι αρνητικο φαντασου στις μελλουσες μαμαδες πιο χαλαρα ριξε το πιο πολυ στην πλακα θα πεισεις περισοτερες

    ReplyDelete
  4. Ελενη καλημερα!
    Χαλαρη ειμαι .... αυτο ειναι σιγουρο.
    :-)))
    Εμεις επιλλεγουμε εαν κατι θα μας ''βγαλει'' κατι αρνητικο η το αντιστροφο - κατα τη δικη μου, παντα, γνωμη.
    Το να ακουσουν και καποιες επιδοξες μανουλες λιγο διαφορετικα τα πραγματα, μερικες φορες βοηθαει περισσοτερο απο την πλακα.
    Θα ξερεις σιγουρα, οτι η πλακα πολλες φορες εχει τα αντιθετα αποτελεσματα.
    Φιλικα!

    ReplyDelete
  5. απλα νομιζω οτι δεν φταινε τοσο οι μαναδες οσο οι γιατροι που ειαι οι περισοτεροι βασχετοι με τον θηλασμο
    εχεις γαλα εισαι σιγουρη???αν εχεις την παραμικρη αμφιβολια λενε αμεσως συμπληρωμα
    δεν κοιμαται το βραδυ συμπληρωμα βρεχε πολες πανες συμπληρωμα τα κακα κια αντι για χρισοκιτρινα δοιαροιας κιτρινα μουσταρδι σφικτα συμληρωμα κολικους εχει το μωρο συμπληρωμα
    σε δαγκωνει κοψε το δωσε σκονη
    θηλασες μεχρι τους 3 μηνες το γαλα σου ειναι αχρηστο δεν περιεχει καμοια ουσια ωφελιμο για το μωρο κοψε το απαντησεις μαιας - παιδιατρων και γυναικολογων
    μετα τους 6 μηνες το μητρικο γαλα κανει κακο στην ψυχολογικη αναπτυξη του παιδιου εχει δημοσιευτει στην ταδε ερευνα

    bghka apo to nosokomeio μετα τη γεννα πριν βγω ο παιοδιατρος ασχετα που το στηθος ηταν τουμπανο μου εγραψε συμπληρωμα 30 μλ μετα απο καθε γευμα
    αν δεν ειχα ενημερωθει απο πριν θα ειχα σταματησει το γαλα στις πρψτες 2 με τρεις βδομαδες

    ReplyDelete
  6. Υποστηρίζω τον μητρικό θηλασμό με θέρμη και αγάπη, έτσι, συνεχίζω να θηλάζω το παιδί μου σχεδόν 3,5 χρόνια τώρα (κι ας μην είχα ιδέα στην αρχή, ούτε ενημέρωση, ούτε βοήθεια...).

    Σχετικά με το θέμα` εγώ έχω να κάνω δυο ερωτήματα μόνο προς όλες τις μανούλες και όχι μόνο!

    1ον: Όλα εν σοφία εποίησε... σε αυτό (το μητρικό γάλα) γιατί να έχει κάνει λάθος;
    Θέλω να πω, πως εφόσον είναι στη φύση μας, γιατί να το αρνηθούμε;

    2ον: Σε όλα τα γάλατα (σκόνη, φρέσκο κλπ) έχω δει γραμμένη την ημερομηνία λήξης... στο μητρικό την έχετε δει πουθενά;;;
    Θέλω να πω, πως κανείς άλλος δεν μπορεί να ορίσει πότε "πρέπει" να σταματήσει ο θηλασμός παρά πρωτίστως το ίδιο το παιδί και έπειτα η μάνα!

    Φιλικά,
    Μαρία

    ReplyDelete
  7. αγαπητη Ελενη.
    Συγχαρητηρια σε εσενα και σε ολες για την προσωπικη σας δυναμη!
    Ξερεις γιατι θυμωνω με τις μανουλες?
    Γιατι ολες μας μεσα μας ξερουμε οτι και γαλα εχουμε και οτι ειναι το καλυτερο για το παιδακι μας και πολλα αλλα.
    Θυμωνω γιατι πολλες βαριουνται. Εχουν ταμπου και ακομα χειροτερα - τις περισσοτερες φορες - αλλες προτεραιοτητες. Δεν θελουν να χαλασουν το στηθος τους και και και...
    Και καταληγουν να βαζουν πολλες δικαιολογιες μπροστα προκειμενου να διαφυλαξουν τις επιταγες του εγω τους.
    Και στα 2 μου παιδακια με επριξαν γιατροι και μαιες να δωσω ξενο γαλα.Στον 1ο τοκετο δεν ηξερα αλλα ακολουθησα το ενστικτο μου στον 2ο τσακωθηκα με τις μαιες...

    ReplyDelete