Σελίδες

Friday, 22 October 2010

Ο Γολγοθάς μιας ανάπηρης μητέρας

Στη Δικαιοσύνη εναποθέτει όλες τις ελπίδες της 30χρονη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, έξι και οκτώ ετών, προκειμένου να αποζημιωθεί για το τραγικό ατύχημα που υπέστη,
όταν απαρχαιωμένη η μηχανή του κιμά σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ όπου εργαζόταν της πολτοποίησε το δεξί χέρι από τον αγκώνα!
Η Θεοδώρα Σαμαρά, η οποία βιώνει τον Γολγοθά της αναπηρίας από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η απαρχαιωμένη μηχανή του κιμά, που λειτουργούσε χωρίς προστατευτικό πλέγμα, της παγίδευσε το δεξί χέρι, αναγκάστηκε να προσφύγει στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου της Αθήνας, διεκδικώντας αποζημίωση από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει τα δύο ανήλικα παιδιά της, αφού επιπλέον βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της.
Η άτυχη γυναίκα, η οποία από τότε είναι οριστικά ανίκανη για εργασία, αναγκάζεται, όπως είπε η συνήγορός της, να ζει με ένα πενιχρό επίδομα 200 ευρώ και με τη βοήθεια που προσφέρουν οι ηλικιωμένοι γονείς της. Χθες ζήτησε από το δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, να υποχρεώσει την εταιρεία σούπερ μάρκετ να της καταβάλλει εφόρου ζωής μισθό, ενώ παράλληλα διεκδικεί αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η 30χρονη, η οποία -όπως αναφέρει στην αγωγή της- είχε προσληφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 ως πωλήτρια και στην πραγματικότητα της είχε ανατεθεί η θέση του ταμία, "Ποτέ" τονίζει, "δεν είχα απασχοληθεί στο τμήμα κρεάτων και ειδικότερα στην κοπή κιμά...", υποστηρίζει ότι, την 2-2-2009 στις 10 το πρωί και ενώ βρισκόταν στη θέση της στο ταμείο, της δόθηκε εντολή από την προϊσταμένη να πάει στο τμήμα κρεάτων, λόγω του ότι η υπεύθυνη υπάλληλος του τμήματος είχε σταλεί σε άλλη εργασία.
ΑγωγήΦοβούμενη να αρνηθεί -όπως αναφέρει στην αγωγή- για μη χάσει τη δουλειά της και "με δεδομένη την πίεση χρόνου που αντιμετώπιζα να εξυπηρετήσω τους πελάτες, την απειρία μου και κυρίως την απουσία του προστατευτικού πλέγματος, που θα εμπόδιζε το χέρι μου να εισέλθει στο στόμιο-οπή, στην προσπάθειά μου να κόψω κιμά, όπως μου είχε ζητηθεί από πελάτισσα, επήλθε το μοιραίο: το δεξί μου χέρι, με το οποίο έριχνα τα κομμάτια του κρέατος, παγιδεύτηκε μέσα στη μηχανή, χωρίς να προλάβω να αντιδράσω στο ελάχιστο.
Ακινητοποιημένη από τους αφόρητους πόνους και σε κατάσταση απερίγραπτου ψυχικού σοκ, έβλεπα και ένιωθα τη μηχανή να μου πολτοποιεί το δεξί μου χέρι... Μου ήταν αδύνατο, παρ' όλες τις προσπάθειές μου να φτάσω τον διακόπτη, που σταματούσε τη λειτουργία της... Οι συνάδελφοί μου, όταν αντιλήφθηκαν το γεγονός, προσπάθησαν να με απεγκλωβίσουν, δυστυχώς όμως... το χέρι μου είχε ολοκληρωτικά ακρωτηριαστεί από το ύψος του αγκώνα, το υπόλοιπο είχε πολτοποιηθεί τελείως και είχα αρχίσει να έχω ακατάσχετη αιμορραγία".

«Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας»
Καταπέλτης η έκθεση των επιθεωρητών
Αποκαλυπτικός για όσα συνέβησαν υπήρξε χθες στο δικαστήριο και ο συνάδελφός της, που κατάφερε να την απεγκλωβίσει από τη μηχανή του κιμά, ενώ από την πλευρά της εταιρείας κατέθεσε η υπεύθυνη 13 υποκαταστημάτων, η οποία υποστήριξε ότι το προστατευτικό πλέγμα το αφαιρούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί δεν ήταν βολικό, ενώ χαρακτήρισε την εταιρεία "μια φτωχή επιχείρηση". Επιπλέον είπε ότι ο ιδιοκτήτης προσφέρθηκε να πληρώνει το ενοίκιο στην παθούσα και να της δώσει ένα ποσό. Αποστομωτική ήταν η αντίδραση των συνηγόρων της παθούσας, οι οποίοι προσκόμισαν στο δικαστήριο καταθέσεις άλλων εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι από το 2002 δεν υπήρχε προστατευτικό στη μηχανή, ενώ ανέφεραν ότι πρόκειται "περί πολυεθνικής εταιρείας".
Καταπέλτης και η έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης, που ανέφερε: "Το ατύχημα οφείλεται σε έλλειψη μέτρων ασφαλείας...", ενώ επεσήμαναν ότι "για την τοποθέτηση προφυλακτήρα στη μηχανή κοπής κιμά υπήρχε σχετική υπόδειξη από τον τεχνικό ασφαλείας στις 19-9-2002 και 6-2-2004". Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

No comments:

Post a Comment