Σελίδες

Saturday, 13 November 2010

Ανήλικος εκτελεστής στρατολογημένος από το καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό - Gunmen in Mexico's drug war getting younger

Έναν 12χρονο εκτελεστή των καρτέλ καταδιώκουν, μεταξύ άλλων, οι αρχές στο συνεχιζόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών».


Παιδιά στρατιώτες
Gunmen in Mexico's drug war getting younger
Στρατιώτες καταδιώκουν έναν 12χρονο που φέρεται να δρα ως εκτελεστής για λογαριασμό των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό και κατηγορείται ότι έχει συμβάλλει σε μακάβριες ενέργειες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν εισαγγελική πηγή και εγχώρια ΜΜΕ χθες Παρασκευή.
Ο έφηβος, που είναι γνωστός απλά με το προσωνύμιο El Ponchis, φέρεται να δουλεύει για λογαριασμό του καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού στην πολιτεία Μορέλος, κοντά στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα. Ο εισαγγελέας Πέδρο Λουίς Μπενίτες δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ανήκει σε μια ομάδα εφήβων που έχουν διαπράξει «φρικτές ενέργειες».
 
«Είναι ανήλικοι, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί, είναι εύκολο να τους επηρεάσεις, να τους δώσεις ένα όπλο, να τους κάνεις να πιστεύουν. . . ότι παίζουν», είπε. Ο Μπενίτες δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αγόρι, ωστόσο ερωτηθείς για τους έφηβους εκτελεστές είπε ότι «έχουν πειστεί να διαπράττουν φρικτές ενέργειες• δε συνειδητοποιούν τι κάνουν».
 
Η Μεξικανική εφημερίδα La Razon ανέφερε ότι το αγόρι πληρώνεται 3.000 δολάρια για κάθε φόνο που διαπράττει και δουλεύει για έναν σχετικά άγνωστο βαρόνο των ναρκωτικών που διοικεί το καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού--το οποίο συγκρούεται με τις συμμορίες Μπελτράν Λέιβα και Λα Φαμίλια για τον έλεγχο του νοτιοδυτικού Μεξικού.
 
Ο Μπενίτες είπε ότι στρατιώτες συνέλαβαν αυτή την εβδομάδα έναν έφηβο και μια έγκυο έφηβη που επίσης πιστεύεται ότι δούλευαν για λογαριασμό του καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού. Τα εγκλήματα που διαπράττουν ανήλικοι --από ληστείες ως δολοφονίες για λογαριασμό συμμοριών - έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα εφέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους.  
 
Γονείς στη Σιουδάδ Χουάρες και στην Τιχουάνα, πόλεις που πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα βίας των καρτέλ, τονίζουν ότι παιδιά ακόμα και 8 ετών λένε πως όταν μεγαλώσουν θα γίνουν αφεντικά συμμοριών.
 
Στο μεταξύ γυναίκες που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμιά εμπειρία στην επιβολή του νόμου αναγκάζονται να αναλάβουν την διοίκησης της αστυνομίας σε μεξικανικές πόλεις--διότι δε θα το έκανε κανείς άλλος. Η Όλγα Ερέρα, μια 43χρονη μητέρα πέντε παιδιών, διορίστηκε αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Βίγια Λους. Ενώ η Βερόνικα Ρίος ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας στην πόλη Ελ Βερχέλ, νότια της Σιουδάδ Χουάρες. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μια 20χρονη φοιτήτρια ανέλαβε αρχηγός της αστυνομίας σε μια άλλη πόλη κοντά στη Χουάρες, όπου αστυνομικοί παραιτήθηκαν και αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν.
Ενώ πάνω από 300 κάτοικοι της Σιουδάδ Μιέρ αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν εξ αιτίας των απειλών ένοπλων συμμοριτών που έκαψαν οχήματα και καταστήματα, ωθώντας τον κυβερνήτη της Ταμαουλίπας να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στρατιωτικές και αστυνομικές ενισχύσεις. Οι κάτοικοι της Μιέρ προσέφυγαν στην κοντινή Σιουδάδ Μιγκέλ Αλεμάν, κοντά στο Τέξας.
 
Ο εκφοβισμός κλιμακώθηκε μετά το θάνατο του ηγετικού στελέχους του καρτέλ του Κόλπου Εσέκιελ «Τόνι Τορμέντα» Κάρδενας, σε μάχη με πεζοναύτες, την 5η Νοεμβρίου. Στην πολιτεία Ταμαουλίπας μάχονται το καρτέλ του κόλπου με τους Σέτας, μια ομάδα εκτελεστών που μετασχηματίστηκε σε αυτόνομη συμμορία.
 
Ο κυβερνήτης της Ταμαουλίπας Εουχένιο Ερνάντες δήλωσε στην εφημερίδα Reforma ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τους βαριά οπλισμένους συμμορίτες. «Λυπάμαι που το λέω αλλά στ' αλήθεια οι δυνάμεις της αστυνομίας στις πόλεις και στην πολιτεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς εισβολές» στην Μιέρ, δήλωσε. «Πρόκειται για μια περίπτωση που απαιτεί μεγάλη και μόνιμη παρουσία του στρατού ή των πεζοναυτών ή της ομοσπονδιακής αστυνομίας».
 
Πάνω από 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», που κήρυξε ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2006. Το κύμα βίας έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, παρά την ανάπτυξη 70.000 στρατιωτών και αστυνομικών σε όλη τη χώρα με τη στήριξη της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ναι», παραδέχθηκε ο Καλδερόν σε συνέντευξή του χθες Παρασκευή στην εκπομπή Evening News with Katie Couric του δικτύου CBS. «Το αντιμετωπίζουμε πάντως. Θα μας πάρει χρήμα, θα μας πάρει χρόνο, και δυστυχώς, θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές». Οι συμμορίες «χάνουν έδαφος και αγορές», για αυτό «στρέφονται η μια εναντίον της άλλης», υποστήριξε, κι αυτό είναι ένδειξη ότι «ηττώνται».
 
www.kathimerini.gr
 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment