Σελίδες

Saturday, 27 March 2010

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Στις 26 Μαρτίου 2010 και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σχηματαρίου προγραμματισμένη άσκηση σεισμού και εκκένωσης  κτιρίου , με σκοπό να διερευνηθεί ο βαθμός ετοιμότητας κυρίως μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Ασκήσεις από αυτές που πρέπει να γίνονται σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της σεισμογενούς χώρας μας.
Την άσκηση οργάνωσε ο διευθυντής του Γυμνασίου κος Σπαντιδέας Θεοδόσιος  και συμμετείχαν συμβουλευτικά οι Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου  διαθέτοντας την ομάδα αντισεισμικής δράσης του Συλλόγου.
        Η άσκηση άρχισε με ολιγόλεπτη παρουσίαση του σεναρίου και υπενθύμιση των ενδεδειγμένων αντιδράσεων στο σύνολο των μαθητών , από μέλος της ομάδας των  Ε.ΔΥ.Σ.  , και συνεχίστηκε στις τάξεις με σενάριο σεισμικής δόνησης , μέτρα αυτοπροστασίας , εκκένωση κτιρίου , προώθηση μαθητών σε χώρους καταφυγής και λήψη παρουσιών.
       Το επίπεδο κρίθηκε ικανοποιητικό  , και εντοπίστηκαν κάποια ασθενή σημεία τα οποία πρόκειται να τεθούν υπ΄όψιν του διευθύνοντος  , και παράλληλα θα γίνουν προτάσεις για τα κατάλληλα μέτρα.
    Οι Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου έχουν θέσει εγγράφως στην διάθεση των διευθυντών των σχολείων της περιοχής τα εκπαιδευμένα μέλη τους , για συμβουλευτική ή υλική βοήθεια στα σχέδια της αντισεισμικής προστασίας των σχολείων , και έχουν γνωστοποιήσει  την δηλωμένη αμέριστη υποστήριξη των φορέων όπως του  ΟΑΣΠ , και της Πολιτικής Προστασίας ,  αλλά και γνωστών καθηγητών ή ερευνητών σεισμολόγων , και συμβουλευτικά αλλά και στην διεξαγωγή των ασκήσεων , ώστε αυτές να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην μέγιστη προστασία των μαθητών.
    Η αρχή έγινε με το Γυμνάσιο Σχηματαρίου.
    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή του Γυμνασίου κο Σπαντιδέα   καθώς και τους καθηγητές για την βοήθεια και κατανόηση ,  και να τους βεβαιώσουμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους , όχι υποκαθιστώντας τον θεσμικό τους ρόλο αλλά βοηθώντας τους στο δύσκολο έργο τους.

Σχηματάρι 27-3-10
Η ομάδα  αντισεισμικής δράσης  του Συλλόγου

BAZZAR BENETTON με παιδικά ρούχα!

Επιτέλους ΒΑΖΖΑR της ΒΕΝΕΤΤΟΝ θα πραγματοποιηθεί από τον σύλλογο μας,
Έχετε παιδάκια, ανιψάκια, βαφτιστήρια, φίλους με παιδάκια??? Ελάτε λοιπόν να ανανεώσετε τις ντουλάπες των μικρών σας ή να κάνετε ένα ωραίο και οικονομικό δωράκι  με παιδικά ρούχα από την ΒΕΝΕΤΤΟΝ σε πολύ χαμηλές τιμές!

Εκτός από ρούχα που θα βρείτε με 50% έως 70%, θα πωλούνται  πασχαλινές καρτούλες και λαμπάδες χειροποίητες.

Την Κυριακή, 28/03/10 στην Αγ. Παρασκευή και ώρα από 10:00 - 16:00

Η διεύθυνση είναι ΞΑΝΘΟΥ 6, κοντά στο μετρό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ (5 λεπτά με τα πόδια).

Για όσους δε θέλουν να περπατήσουν, από το μετρό υπάρχουν οι εξής τρόποι για να έρθετε:
  • Παίρνετε το Β5 και κατεβαίνετε στην 1η στάση Αγ. Παρασκευής
  • Παίρνετε το 407 και κατεβαίνετε στην 2η  στάση Νέας Ζωής 
Σας περιμένουμε!

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο 6938051802

Φιλικά.

Βίκυ Φιλιπποπούλου (μέλος ΠΕΑΝΔ)

Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδες στο King's College του Λονδίνου

Σώθηκε το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο King's. 
King's College


Ανήμερα της εθνικής εορτής το King's College του Λονδίνου ανακοίνωσε την απόφασή του να αναβαθμίσει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο εδώ και 20 χρόνια, ενσωματώνοντας σε αυτό το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Η απόφαση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου κατάργησης του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των σχολών του πανεπιστημίου, λόγω της οικονομικής στενότητας.

Μόνο στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν 9127 υπογραφές κατά του σχεδίου. Η απόφαση σημαίνει το ελληνιστικό τμήμα τυπικά όντως κλείνει, στην ουσία όμως το διδακτικό πρόγραμμά του, οι φοιτητές του και το ακαδημαϊκό του προσωπικό μεταφέρονται σχεδόν ως έχουν στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.
Η ιστορική ελληνιστική έδρα Κοραή (για τη Νεοελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία) που ιδρύθηκε στο King's College το 1919 θα υπάγεται στο εξής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου, με το νέο ακαδημαïκό έτος.
Για πρώτη φορά λοιπόν στις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών θα συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία εκτός από την έρευνα. Από το έτος ίδρυσής του το 1989 το Κέντρο συντόνιζε ως ερευνητικό κέντρο τις δραστηριότητες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά δεν είχε δικό του προσωπικό και εγγεγραμμένους φοιτητές. Σύμφωνα με την απόφαση, οι φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα εγγράφονται στο Κέντρο το οποίο θα οργανώνει το πρόγραμμα διδασκαλίας του.
Όλα τα προπτυχιακά προγράμματα συνδυαστικών αντικειμένων, εκτός από το μονοθεματικό περιορισμένης ζήτησης στις Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών μεταφέρονται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2011 το Κέντρο θα εγκαινιάσει το πρώτο του νέο πρόγραμμα, ένα μεταπτυχιακό με αντικείμενο την Ελληνική Παράδοση. Οι φοιτητές θα μελετούν τον ελληνόφωνο κόσμο από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αξιοποιώντας τις πλούσιες πηγές που προσφέρει η βιβλιοθήκη του King's College.
Ο κάτοχος της έδρας Κοραή θα εργάζεται αποκλειστικά για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ενώ το υπόλοιπο ακαδημαϊκό προσωπικό θα συνεργάζεται με διάφορα τμήματα που σχετίζονται με τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Στο σημείο αυτό εστιάζεται η ανησυχία ορισμένων ακαδημαϊκών, που σημειώνουν ότι κινδυνεύει με διάσπαση μία ομάδα καθηγητών με αξιοθαύμαστο βαθμό ειδίκευσης στον ελληνικό πολιτισμό.
Το πανεπιστήμιο πάντως εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα παγιωθεί η συνεργασία μεταξύ ποικίλων πανεπιστημιακών κλάδων, καθιστώντας δυνατή τη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών σε μαθήματα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και την αύξηση του αριθμού των αντικειμένων διδακτορικής έρευνας. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του King's College, το οποίο μάλιστα θα προσφέρει για πρώτη φορά εντατικά θερινά μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών (από τις 5 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου).
Εκτός από την ανάληψη του διδακτικού ρόλου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θα συνεχίσει να διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και να εκδίδει βιβλία γύρω από τις ελληνικές σπουδές. Πρώτος προσωρινός διευθυντής του νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ορίζεται ο καθηγητής Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Ρικς, νυν επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αντικατασταθεί από την καθηγήτρια Ύστερων Αρχαίων και Βυζαντινών Σπουδών, Σαρλότ Ρουεσέ, η οποία θα ασκήσει τα καθήκοντα μέχρι την επιστροφή του ελληνιστή καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον από τριετή υποτροφία (στο ίδρυμα Λέβερχουλμ) την 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Ο κάτοχος της έδρας Κοραή καθηγητής Μπίτον χαιρέτισε την απόφαση του πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντάς την «τολμηρή και ηθική», παρά την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να σταματήσει την παροχή κεντρικής στήριξης σε «μειονοτικά» αντικείμενα σπουδών.

του Θανάση Γκαβού