Σώθηκε το τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο King's.
Ανήμερα της εθνικής εορτής το King's College του Λονδίνου ανακοίνωσε την απόφασή του να αναβαθμίσει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο εδώ και 20 χρόνια, ενσωματώνοντας σε αυτό το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.
Η απόφαση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου κατάργησης του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των σχολών του πανεπιστημίου, λόγω της οικονομικής στενότητας.
Μόνο στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν 9127 υπογραφές κατά του σχεδίου. Η απόφαση σημαίνει το ελληνιστικό τμήμα τυπικά όντως κλείνει, στην ουσία όμως το διδακτικό πρόγραμμά του, οι φοιτητές του και το ακαδημαϊκό του προσωπικό μεταφέρονται σχεδόν ως έχουν στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.
Η ιστορική ελληνιστική έδρα Κοραή (για τη Νεοελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία) που ιδρύθηκε στο King's College το 1919 θα υπάγεται στο εξής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου, με το νέο ακαδημαïκό έτος.
Για πρώτη φορά λοιπόν στις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών θα συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία εκτός από την έρευνα. Από το έτος ίδρυσής του το 1989 το Κέντρο συντόνιζε ως ερευνητικό κέντρο τις δραστηριότητες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά δεν είχε δικό του προσωπικό και εγγεγραμμένους φοιτητές. Σύμφωνα με την απόφαση, οι φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα εγγράφονται στο Κέντρο το οποίο θα οργανώνει το πρόγραμμα διδασκαλίας του.
Όλα τα προπτυχιακά προγράμματα συνδυαστικών αντικειμένων, εκτός από το μονοθεματικό περιορισμένης ζήτησης στις Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών μεταφέρονται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2011 το Κέντρο θα εγκαινιάσει το πρώτο του νέο πρόγραμμα, ένα μεταπτυχιακό με αντικείμενο την Ελληνική Παράδοση. Οι φοιτητές θα μελετούν τον ελληνόφωνο κόσμο από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού μέχρι τη σύγχρονη εποχή, αξιοποιώντας τις πλούσιες πηγές που προσφέρει η βιβλιοθήκη του King's College.
Ο κάτοχος της έδρας Κοραή θα εργάζεται αποκλειστικά για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ενώ το υπόλοιπο ακαδημαϊκό προσωπικό θα συνεργάζεται με διάφορα τμήματα που σχετίζονται με τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Στο σημείο αυτό εστιάζεται η ανησυχία ορισμένων ακαδημαϊκών, που σημειώνουν ότι κινδυνεύει με διάσπαση μία ομάδα καθηγητών με αξιοθαύμαστο βαθμό ειδίκευσης στον ελληνικό πολιτισμό.
Το πανεπιστήμιο πάντως εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα παγιωθεί η συνεργασία μεταξύ ποικίλων πανεπιστημιακών κλάδων, καθιστώντας δυνατή τη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών σε μαθήματα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και την αύξηση του αριθμού των αντικειμένων διδακτορικής έρευνας. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του King's College, το οποίο μάλιστα θα προσφέρει για πρώτη φορά εντατικά θερινά μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών (από τις 5 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου).
Εκτός από την ανάληψη του διδακτικού ρόλου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θα συνεχίσει να διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια και να εκδίδει βιβλία γύρω από τις ελληνικές σπουδές. Πρώτος προσωρινός διευθυντής του νέου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ορίζεται ο καθηγητής Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Ρικς, νυν επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αντικατασταθεί από την καθηγήτρια Ύστερων Αρχαίων και Βυζαντινών Σπουδών, Σαρλότ Ρουεσέ, η οποία θα ασκήσει τα καθήκοντα μέχρι την επιστροφή του ελληνιστή καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον από τριετή υποτροφία (στο ίδρυμα Λέβερχουλμ) την 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Ο κάτοχος της έδρας Κοραή καθηγητής Μπίτον χαιρέτισε την απόφαση του πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντάς την «τολμηρή και ηθική», παρά την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να σταματήσει την παροχή κεντρικής στήριξης σε «μειονοτικά» αντικείμενα σπουδών.
του Θανάση Γκαβού