Σελίδες

Friday, 18 June 2010

Αλβανία: Πηγή παράνομης εμπορίας ανθρώπων

Υπό εκμετάλλευση κυρίως νεαρές γυναίκες και παιδιά

Στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζεται ακόμα ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της διακίνησης ανθρώπων, παρ' ότι καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.
Τα θύματα από την Αλβανία υποβάλλονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και διακίνησης για σεξουαλικούς σκοπούς εντός της Αλβανίας και ακόμα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην ΠΓΔΜ, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν τα μισά από τα θύματα που οδηγήθηκαν για περίθαλψη εντός της χώρας κατά τη διάρκεια του 2009, ήταν Αλβανοί -πρωτίστως γυναίκες και νεαρά κορίτσια- που υποβάλλονταν σε συνθήκες καταναγκαστικής πορνείας σε ξενοδοχεία και ιδιωτικές οικίες στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και στην Αυλώνα.
Τα παιδιά, πρωτίστως, ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης για επαιτεία και άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας.


ΣΚΑΪ  16/06/2010 

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά γιορτάζει.


Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών γιορτάζει τη λήξη της σχολικής χρονιάς και σας προσκαλεί στη γιορτή του που θα γίνει στις 20 Ιουνίου, 19.00, στις εγκαταστάσεις των 14ου και 15ου Γυμνασίων Πειραιά, Κω και Αγίων Αναργύρων, Παλιά Κοκκινιά.
 

Σας περιμένουμε όλους και όλες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Επικοινωνία: Τηλ.: 6974495863
Ιστοσελίδα: Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά

Πρόγραμμα γιορτής
# Καλωσόρισμα
# Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ανοιχού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά Αχιλλέα Λεφάκη.
# Χαιρετισμοί επισήμων.
# «Ακροβάτης» των Χαïνηδων – δραματοποίηση από τους μαθητές Αμπντούλ Γουαχίντ, Αζάλ Μουχάμαντ, Ασαντουλάχ Χάν, Αζίζ Ουρ Ραχμάν, Καλίντ Μασούντ, Μουχάμαντ Χαν Σαμίρ, Μουχάμαντ Ρασίντ, Μουκτάρ Αχμάντ, Ναουάζ Ταμπασάμ, Νουμάν Μουναβάρ, Κασίμ Σάχ, Τανζίλ Ουρ Ραχμάν και Ταρσέμ Τσαντά του Τμήματος των Μαρίας Κωστελίδου και Δήμητρας Τσατσούλη.
# «’Ατιτλο» της Τζένης Βαμβακά από τους μαθητές: Αμίρ, Αζτζέντ, Ιρφάν και Τζαφάρ
# «Όσο Μπορείς» του Κων/νου Καβάφη από τους Ραζά Ουακάς και Γιασίρ
«Mal du Depart» του Νίκου Καββαδία από τον Ριάζ Αχμέντ
Αποσπάσματα από τη « Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου από τον Μοχάμεντ Ναïμ
Όλοι τους μαθητές του τμήματος των Ελένη Γερασοπούλου και Κατερίνας Αποστολίδου.
# «Τραγούδι της ξενιτειάς», στίχοι Ερρίκου Θαλασσινού, μουσική Μίκη Θεοδωράκη: απαγγελία και χορός από τους μαθητές Μουζαμάλ Κιγιανί, Ρατζά Σατζίντ, Ιτζάζ Γουλάν Μπαχού, Ζαίρ Αμπάς, Αβέζ Μαντζούρ, Αντίλ Χαν και Αλί Κασίμ του τμήματος των Κουήν Μινασιάν και Φρόσως Μαργέλλου.
# "Αν Θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος", του Τάσου Λειβαδίτη από τους μαθητές Αντνάν και Αχμέντ του Τμήματος των Παντελή Κυραμάργιου, Χαρούλας Παπαδοπούλου και Γιώργου Μαστρογιάννη.
# Λίγα λόγια από τον μαθητή Αρίφ του Τμήματος της Μαρώς Τριανταφύλλου.
# Xαιρετισμός από τον μαθητή Φλοριάν του τμήματος της Τζένης Βαμβακά.
# «Παιχνίδι συνειρμών» από τους μαθητές Ασίφ Μουχάμαντ, Αμπίντ Χουσείν, Αντνάν Γιουσάφ του τμήματος των Εύας Μπούσουλα και Θεοδώρας Τουμανίδου και από τους μαθητές Σαμπίρ Σαχ, Ντελάβαρ Σαχ, Μουκές Παλ Βέρμα, Ραβί Παλ, Έστερ Μάρκους, Μπιλάλ Καμάρ, Σοχέλ Αντζούμ και Χουσείν Σαχ Μπακάρ του τμήματος του Γιάννη Μπαβέα.
# Προβολή από τη σειρά Ντοκιμαντέρ της Ε.Τ. «Πορτρέτα του Κόσμου» με αφορμή τη ζωή του μαθητή μας Αλί Ραφάκατ στη Ελλάδα.
# "Ταξίδι Χωρίς Γυρισμό", τραγούδι στη γλώσσα Παντζάμπι από τον μαθητή Μουναβάρ Χουσείν του Τμήματος των Ρόζας Καμπουράκη και Στέργιου Ανδρεόπουλου
# Απονομή βεβαιώσεων από τη γραμματέα του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά Μαρώ Τριανταφύλου.

Παράλληλα στο χώρο της γιορτής θα υπάρχουν

# Προβολή και έκθεση στιγμιοτύπων από τη ζωή του σχολείου
# «Πρόσωπα του Κόσμου», έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Παπαγεωργίου
# « Κουζίνες του Κόσμου», εθνικές γεύσεις από τις χώρες των μαθητών και την Ελλάδα
# « Μουσικές του Κόσμου», εθνικές μουσικές από τις χώρες των μαθητών και την Ελλάδα
# Επιλεγμένες εργασίες μαθητών

Πρόγραμμα λογοθεραπείας

 
Μία νέα υπηρεσία για τη θεραπεία και αποκατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν διαταραχές λόγου ή ομιλίας προσφέρει δωρεάν ο Δήμος Αμαρουσίου στους πολίτες της πόλης, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο Αθηνών.
Η κοινωνική αυτή προσφορά υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της πόλης.
Η συμφωνία επετεύχθη στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολεγίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Ροδόπουλο, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Το πρόγραμμα λογοθεραπείας περιλαμβάνει αξιολόγηση του ασθενούς, πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπευτικές συνεδρίες με έμπειρους λογοθεραπευτές και ακαδημαϊκούς καθηγητές της Σχολής Υγείας του Κολεγίου. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας ή φύλου. Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Κολεγίου αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες εκείνες τις παραμέτρους που εγγυώνται και διασφαλίζουν ένα επιστημονικό τεκμηριωμένο αποτέλεσμα.
Άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ατύχημα, άνθρωποι που έχουν κάποια νευρολογική πάθηση ή άνθρωποι που έχουν προβλήματα λόγου ακόμη και τραυλισμού ή ακοής θα μπορούν να κάνουν μια σειρά από συνεδρίες με τους καταρτισμένους ειδικούς επιστήμονες, μέλη του Βρετανικού Κολλεγίου, χωρίς να χρειασθεί να μετακινηθούν μακριά από το χώρο της κατοικίας τους. Επίσης στο πρόγραμμα μπορούν να συμπεριληφθούν και ασθενείς με άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάϊμερ, αρκεί να συνοδεύονται από δικό τους άνθρωπο.
Οι ενδιαφερόμενοι δημότες θα μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης που λειτουργεί στο Δήμο Αμαρουσίου για να κλείσουν ραντεβού, πρωινές ώρες, στο τηλέφωνο: 210 -80.27.639. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν εγκαίρως σχετικά με τη διαδικασία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου www.maroussi.gr.
Το πρόγραμμα των δωρεάν προσφερομένων υπηρεσιών λογοθεραπείας θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2010 στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου, Σωρού 74 στο Μαρούσι.
 

Μην το πετάς, καλύτερα... «xariseto»!

Δε θέλεις να πουλήσεις ούτε να πετάξεις κάτι;
Ε, τότε χάρισέ το!!
Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι ανταλλάσσουν δωρεάν κάθε είδους αντικείμενα μέσω της ιστοσελίδας www.xariseto.gr 
«Αυτό που για σένα είναι “για πέταμα”, για άλλον είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται».  

Πάνω σε αυτό το αξίωμα βασίστηκε η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου ανταλλαγής χωρίς χρήματα, το οποίο ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, αριθμεί ήδη 12.000 μέλη από όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα, μέσω της ιστοσελίδας «www.xariseto.gr».

Όλα άρχισαν όταν ο κ. ΜάκηςΠροδρόμου, υδραυλικός από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να μετακομίσει στα τέλη του 2008 και δεν είχε ιδέα τι να κάνει με τα παλιά του έπιπλα. Αφενός δεν ήθελε να τα πουλήσει, αφετέρου ούτε και να τα πετάξει του φαινόταν λογικό, μιας και βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να τα χαρίσει σε κάποιον που τα είχε ανάγκη, ωστόσο δεν γνώριζε κανέναν.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός δικτύου στο Ιnternet όπου ο καθένας θα μπορούσε να βάζει αγγελίες για αυτά που ήθελε να χαρίσει αλλά δεν ήξερε σε ποιον.
«Δεν είχα γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξεκίνησα το εγχείρημα δειλά, δημιουργώντας ένα φόρουμ στο Ιnternet. Σιγά σιγά άρχισαν να αναρτούν αγγελίες όλο και περισσότερα άτομα και σύντομα είχαμε 300 μέλη.

Τότε αποφασίσαμε να οργανώσουμε το δίκτυο σε άλλη βάση και μεταφερθήκαμε σε δικό μας server» λέει στο «Βήμα» ο κ. Προδρόμου.
Δύο χρόνια αργότερα, το δίκτυο του www.xariseto.gr έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 14.000 αγγελίες στις οποίες τα 12.000 μέλη του χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα: από έπιπλα και οικιακές συσκευές ως ρούχα και παπούτσια, κοσμήματα και παιδικά είδη. 

 Για να πάρετε μια γεύση:
 

Αννάκι [ΧΑΡΙΖΩ Γραμματόσημα] [ 2 ] [ 42 ] Από Αννάκι
puppeta [ΧΑΡΙΖΩ] ρουχα για κοριτσι 4 και 6 ετων [ 4 ] [ 64 ] Από arial
puppeta [ΧΑΡΙΖΩ] ρουχα για κοριτσια 2 και 3 ετων [ 5 ] [ 67 ] Από puppeta
puppeta [ΧΑΡΙΖΩ] ρουχα για κοριτσι 1 ετους [ 2 ] [ 53 ] Από puppeta
puppeta [ΧΑΡΙΖΩ] ρουχο για κοριτσι 6 μηνων και κουδουνιστρα [ 3 ] [ 47 ] Από theosve
filliom [ΧΑΡΙΖΩ] μπιζου [ 0 ] [ 81 ] Από filliom
δεσποινα56 [ΧΑΡΙΖΩ] περπατούρα στήριξης και ανυψωτικο κάθισμα τουαλέτα [ 2 ] [ 95 ] Από δεσποινα56
puppeta [ΧΑΡΙΖΩ] ρουχα για κοριτσι 6 μηνων και κουδουνιστρα [ 2 ] [ 52 ] Από puppeta
Ειρήνη Κ [ΧΑΡΙΖΩ] 3 ΣΚΥΛΑΚΙΑ [ 1 ] [ 72 ] Από arial
mhdeia [ΧΑΡΙΖΩ] ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ [ 1 ] [ 131 ] Από gogo
 Διαβάστε περισσότερα:

Ανάβαση στον Όλυμπο για την ενίσχυση της αιμοδοσίας

Καταρράχτες του Ενιπέα στα Πριόνια (υψ. 1050 μ.)
Αθήνα
Με κεντρικό σύνθημα «πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης. Δώρισε αίμα - μυελό των οστών - ομφάλιο αίμα σε δημόσια τράπεζα» ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή από το Καλλιμάρμαρο με τελικό προορισμό την κορυφή Μύτικας του Ολύμπου 120 άτομα ανάμεσα τους και παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αλλά και εθελοντές δότες.
Μαζί τους θα συμμετέχουν τιμητικά τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Ορειβασίας που την άνοιξη του 2004 κατέκτησε το Έβερεστ (βόρεια πλευρά Θιβέτ). Την ανάβαση στον Όλυμπο (2.918 μ.) πραγματοποιεί ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.
Σκοπός της εξόρμησης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΟΣ Κώστας Τσιβελέκας, είναι «η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. 
Η δωρεά αίματος μυελού των οστών και ομφαλίου αίματος για δημόσια χρήση είναι πράξεις που αποβαίνουν σωτήριες για παιδιά - ασθενείς με βαριά νοσήματα που χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού».
«Η χώρα μας είναι ουραγός σε εθελοντές δότες μυελού και ομφάλιου αίματος, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης καθώς εγγεγραμμένοι δότες στην ελληνική "δεξαμενή" 22.000 μόνο, ενώ αντιστοίχως στη Κύπρο είναι 110.000» επισημαίνει.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή απο τις 14:00 έως τις 14:30 θα γίνει η αναχώρηση απο το Καλλιμάρμαρο μετά απο χαιρετισμό της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Ακολούθως θα γίνει μετάβαση στο καταφύγιο Σταυρός (1.100 μ.). Την επόμενη ημέρα η ορειβατική ομάδα στις 07:00 θα αναχωρήσει για τη θέση Πριόνια (1.060 μ.) και μετά θα γίνει η ανάβαση για το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (2.060 μ.).
Στις 12.30 θα ξεκινήσει η ανάβαση για την κορυφή Μύτικας (2.918 μ.) μέσω Σκάλας και στη συνέχεια θα γίνει η κατάβαση στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός.
Την Κυριακή θα συνεχιστεί η κατάβαση προς τα Πριόνια και μετά θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα. Παράλληλα η ομάδα πεζοπορίας (η οποία κυρίως θα αποτελείται απο συζύγους γιατρών που θα συνοδεύουν τα παιδιά) το Σάββατο στις 08.00 θα κάνουν συγκέντρωση στα Πριόνια, μετά θα περάσουν το φαράγγι Ενυπέα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.
Την επόμενη ημέρα το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει ξενάγηση στο αρχαιολογικό πάρκο Δίον. Επίσης τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδρομή θα τα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Επίσης η ανάβαση στον Ολυμπο αποτελεί μια απο τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της εβδομαδιαίας καμπάνιας ενημέρωσης για τον εθελοντισμό της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας που θα γίνει σε 29 πόλεις σε όλη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Newsroom ΔΟΛ

Η μάχη επιβίωσης στη Γάζα μέσα από τα μάτια Ελλήνων

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν 
με αξιοπρέπεια, πρέπει ν' αλλάξουν τη μοίρα τους»
Αθήνα
Δραματικές εικόνες από την καθημερινή μάχη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας για φυσική και ψυχική επιβίωση μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα Σχολείο για τη Γάζα», οι πρώτοι Ευρωπαίοι που κατάφεραν μία μικρή ρωγμή στον καταστροφικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη μικρή παλαιστινιακή λωρίδα γης.

Παιδιά της Γάζας παίζουν δίπλα στις σημαίες χωρών από τις οποίες προέρχονταν ακτιβιστές της νηοπομπής που αιματοκυλίστηκε
Νοσοκομεία που λειτουργούν με γεννήτριες, των οποίων όμως τα ανταλλακτικά έχουν παλιώσει και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αποτέλεσμα εγχειρίσεις να μένουν στη μέση και άνθρωποι να πεθαίνουν.  
Σχολεία μισογκρεμισμένα όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε βάρδιες γιατί τα περισσότερα κτίρια είναι βομβαρδισμένα. Αναιμία και υποσιτισμός στα παιδιά. Ανεργία 80%. Πλήρης αποκλεισμός στο να μπει ή να βγει οτιδήποτε.

Ψυχολογικά προβλήματα αλλά και περίσσια αξιοπρέπεια. Αυτά είναι κάποια από τα ψήγματα εικόνων που μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα σχολείο για τη Γάζα».

Οι εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία από 15 ΕΛΜΕ και 15 διδασκαλικούς συλλόγους, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που «κατάφεραν μια μικρή ρωγμή στον φονικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το ισραηλινό κράτος» όπως είπαν.


Ήταν η πρώτη αποστολή που την περασμένη εβδομάδα κατάφερε επιτέλους, μετά τη μερική άρση του αποκλεισμού των Αιγυπτίων, να περάσει από τη Ράφα στην πολύπαθη περιοχή-φυλακή όπου 1,5 εκατ. άνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη για τη φυσική και ψυχική επιβίωση.

Πήγαν εκεί μεταφέροντας ένα μικρό ποσό από τα 82.000 ευρώ που μαζεύτηκαν από τα παιδάκια στα ελληνικά σχολεία και τους πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν στο δράμα ενός λαού που μετρά 60 χρόνια.


Όμως πέρα από τις δυσκολίες να μεταφέρουν τα χρήματα, υπάρχει η δυσκολία μεταφοράς των υλικών αφού από τα παράνομα λαγούμια κάτω από τη γη δεν μπορεί να περάσει τσιμέντο και τζάμια…

Γι' αυτό στα σχολεία που λειτουργούν δεν υπάρχουν τζάμια. Κι αυτός ο αποκλεισμός πολλαπλασιάζει το κόστος επιδιορθώσεων των κτιρίων, αφού τα υλικά πρέπει να αγορασθούν από τη μαύρη αγορά.


Κι όμως η Αίγυπτος χτίζει τείχος 14 χλμ. κατά μήκος του περάσματος της Ράφα, με θεμέλια βαθιά για να αποκλεισθούν τα λαγούμια. Κι όμως, ασθενοφόρα δεν επιτρέπεται να περάσουν είτε προς το Ισραήλ, είτε προς την Αίγυπτο και οι άρρωστοι πεθαίνουν.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί περίμεναν έξι ώρες για να περάσουν από τη Ράφα. Κι αν αυτοί είχαν εκνευρισθεί, ο Παλαιστίνιος οδηγός τους ήταν συνέχεια ήρεμος. Διότι ο ίδιος μια φορά περίμενε τρεις ημέρες για να τον αφήσουν οι Αιγύπτιοι να περάσει. Και τη μάνα με το παιδί που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να συναντήσει στα κατεχόμενα τον πατέρα, δεν την άφησαν να περάσει…


Στη Γάζα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, των εκπαιδευτικών και εργατικών συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων.

Συνάντησαν το μοναδικό ίσως στον κόσμο υπουργείο Κρατουμένων, αφού 11.000 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι ή κρατούνται από τους Ισραηλινούς. Από τους φυλακισμένους, 270 είναι ανήλικοι, 315 κρατούνται για περισσότερα από 15 χρόνια, 264 έχουν φυλακισθεί χωρίς να δικασθούν.


Οι εικόνες που μετέφερε η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών ήταν καταλυτικές: Η ζωή στη Γάζα ορίζεται από τον αποκλεισμό. Μοιραία το 80% των ενηλίκων είναι άνεργοι. Το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από 18 ετών. Βασικό μέσο μεταφοράς είναι τα γαϊδούρια και τα κάρα.

Η παροχή ρεύματος δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα και διακόπτεται αυθαίρετα χωρίς καμία προειδοποίηση. Έτσι κυριαρχεί ο θόρυβος από τις παλιές ασθμαίνουσες γεννήτριες, που καλούνται να λειτουργήσουν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια.

 
Η εύφορη γη της Παλαιστίνης είναι εγκαταλειμμένη. Βομβαρδισμένη και ελάχιστα καλλιεργημένη, αφού οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξάγουν τίποτα Τα ψαροκάικα δεν μπορούν να βγουν για ψάρεμα αφού περιμένουν τα ισραηλινά αεροπλάνα. Τα παιδιά δεν πλησιάζουν στην παραλία να παίξουν, διότι υπάρχουν παντού οβίδες.
Στα νοσοκομεία από τα 450 απαραίτητα φάρμακα, 120 λείπουν ολοκληρωτικά. Κι από τα 400 είδη αναλωσίμων που είναι απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών, υπάρχει πλήρης έλλειψη στα 200.


Το 60%-65% των παιδιών πάσχουν από αναιμία ή υποσιτισμό. Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Ο ύπνος των παιδιών τυραννιέται από εφιάλτες και πολλά υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.

Κάθε τάξη έχει κατά μέσο όρο 55 παιδιά και τα εναπομείναντα ρημαγμένα σχολεία αναγκάζουν τα παιδιά και τους δασκάλους να κάνουν μάθημα σε τρεις βάρδιες. Τα βιβλία δεν πετιούνται. Περνούν από χέρι σε χέρι για χρόνια...


Οι Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί περιέγραφαν πως το Ισραήλ κάνει πάντα επίδειξη δύναμης από αέρος όταν τα παιδιά έχουν εξετάσεις. Κύριος στόχος είναι να τρομοκρατηθεί η νεολαία και να διαλυθεί η συγκροτημένη μαθησιακή διαδικασία.

Κι όμως, αυτά τα παιδιά έχουν γράψει στους τοίχους των σχολείων τους: «Αν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, πρέπει ν' αλλάξουν τη μοίρα τους»... «Μη ρωτάς αυτούς που δεν ξέρουν για την άγνοιά τους, αλλά αυτούς που ξέρουν γιατί δεν τους δίδαξαν»... «Αν δεν γευτείς την πίκρα της εκπαίδευσης, θα ζήσεις μια ζωή στην πίκρα»…


Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν το σχολείο, στην ανοικοδόμηση του οποίου θα συμβάλλουν, στη συνοικία Τζαμπάλια όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός των κατεχομένων.

Εκεί, σε ένα σχολείο θηλέων, η ελληνική βοήθεια θα γίνει η αιτία για να ξαναχτισθούν καταρχήν εννέα σχολικές τάξεις. Κι ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελληνόπουλων στις αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού, θα συνεχισθεί.


Κι ο λογαριασμός θα είναι πάντα διαθέσιμος, για όποιον μισεί τον πόλεμο και αγαπά τη μοναδική ελπίδα της γης που είναι οι νέες γενιές, στην Αγροτική Τράπεζα:

Αρ. λ/σμού 4260100830920.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ