Σελίδες

Monday, 5 July 2010

Αίσωπος: Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι - Ελληνική Μυθολογία — Greek mythology: Androcles and the Lion

Ο Ανδροκλής ήταν δούλος κάποιου Ρωμαίου που ζούσε στην Αφρική, στην εποχή του αυτοκράτορα Τιβέριου. 

Όταν κάποτε ο Ανδροκλής δραπέτευσε, τον συνέλαβαν και τον έριξαν στον Ιππόδρομο, για να παλέψει μ' ένα λιοντάρι.
   
Όταν το πεινασμένο λιοντάρι αφέθηκε ελεύθερο στην κονίστρα, οι θεατές έμειναν κατάπληκτοι μπροστά στο απίθανο θέαμα που ξετυλίχτηκε στα μάτια τους. 

Το λιοντάρι, αντί να κατασπαράξει τον Ανδροκλή, άρχισε να του γλείφει τα χέρια και τα πόδια. 

Ήταν το λιοντάρι που, όπως διηγήθηκε ο Ανδροκλής, το είχε θεραπεύσει πριν από χρόνια, βγάζοντάς του ένα μεγάλο αγκάθι από το πόδι του, όταν το είχε βρει σ' ένα σπήλαιο, όπου είχε καταφύγει.  
Με την αξίωση των θεατών, ο Ανδροκλής σώθηκε από το θάνατο και ελευθερώθηκε.
Aesop's Fable: Androcles: The Slave and the Lion

Περιμένω μωρό και έχω ενοχλήσεις...
Common ailments during pregnancy

Πως να ανακουφιστείς από τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Common ailments during pregnancy

Το μικρό λεξικό των ενοχλήσεων στην εγκυμοσύνη
paidorama

Αδιαθεσία-Ναυτία

Πολλές γυναίκες υποφέρουν στην αρχή της εγκυμοσύνης από πρωινή ναυτία. Αυτό οφείλεται στο ότι το έμβρυο, μέσω της παραγωγής των κυττάρων αφήνει με αυξημένο τρόπο ορμόνες να περνούν στην κυκλοφορία της μητέρας. Αυτές ερεθίζουν το κέντρο εμετού στον εγκέφαλο.
Μετά από τρεις μήνες περίπου ο οργανισμός θα έχει συνηθίσει στα ψηλά επίπεδα των ορμονών. Κι έτσι όπως εμφανίστηκαν η ναυτία και η τάση εμετού έτσι ξαφνικά εξαφανίζονται.Τους πρώτους τρεις μήνες είναι ωφέλιμο να περνάτε τη μέρα σας με αργό ρυθμό.
Εάν εργάζεστε, ας σας δώσει ο γιατρός μια αντίστοιχη βεβαίωση.

Φαγητό και ποτό
Πριν σηκωθείτε κιόλας από το κρεβάτι προσπαθήστε να τρώτε κάτι, π.χ. ψωμί, κράκερς, ή αποξηραμένα φρούτα.
Πίνετε ένα ελαφρώς γλυκό τσάι μέντας,ηρεμεί και ανεβάζει πάλι τις τιμές του σακχάρου του αίματος. Επίσης και το τσάϊ από βότανα όπως το μελισσοβότανο, η μέντα, τα φύλλα βατόμουρου και το χαμομήλι διώχνουν τη ναυτία. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τσάι λεμονιού ή τζίντζερ (υπάρχουν στο μαγαζί βιολογικών προϊόντων ).
 
Προσέχετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή ,
  • να τρώτε κυρίως πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Να πίνετε όσο το δυνατό πιο πολλά υγρά-δοκιμάστε ό,τι σας αρέσει πιο πολύ : Νερό, παγωμένα ποτά (νερό,γάλα,ζαχαρούχα Soft Drinks) ή τσάι και ζωμό λαχανικών. Μια εναλλακτική λύση για τα ποτά είναι τα φρούτα που περιέχουν νερό (π.χ. καρπούζι, σταφύλια) ή ένα παγωτό, ένα παγάκι, ένα λεμόνι.
  • Αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές και τις τροφές που είναι πολύ πικάντικες. Αναλώνετε μικρά γεύματα σε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα:
  • Τσιμπήστε ένα παξιμάδι, μασουλήστε άβραστες νιφάδες βρώμης ή τρώτε κάπου κάπου μια μπανάνα, για να μη μένει άδειο το στομάχι.
Βέβαια το καλύτερο φάρμακο για τη ναυτία είναι να μην την αφήσετε να εμφανιστεί καθόλου.  
Το να μασουλάτε πασατέμπο για παράδειγμα τονώνει τη ροή του σιέλου, και η ναυτία υποχωρεί.
Έντονες μυρωδιές, λ.χ. βαριά αρώματα, κρύο καπνό τσιγάρου σε μπαρ ή τις αναθυμιάσεις της κουζίνας καλύτερα να τα αποφεύγετε και να αερίζετε τακτικά πολύ καλά σπίτι και γραφείο. 
Η μύτη σας τώρα αντιδρά με περισσότερη ευαισθησία.
Ενάντια στη ναυτία βοηθούν και τα αιθέρια έλαια όπως το περγαμόντο, το μανταρίνι,η μέντα ή το λεμόνι(υπάρχουν στο μαγαζί βιολογικών προϊόντων).

Είστε κουρασμένη; 

Η ναυτία μπορεί να έχει σχέση και με το στρες και με την υπερκόπωση. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσφέρετε στον εαυτό σας κάπου κάπου μιαν ήρεμη ώρα- διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή με το να ξαπλώνετε στον καναπέ.
Εάν εργάζεστε όλη τη μέρα θα έχετε μόνο τα Σαββατοκύριακα την ευκαιρία να το κάνετε, ωστόσο μπορείτε τουλάχιστον αυτές τις μέρες να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για μεσημεριανό ύπνο. Μέσα στην εβδομάδα μπορείτε να καθιερώσετε μια ώρα ανάπαυσης δίνοντας έναν τελετουργικό τόνο...
Η κίνηση τονώνει τον μεταβολισμό του σώματος. Γυναίκες που κάνουν γυμναστική πριν αλλά και στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης κατά κανόνα έρχονται πιο λίγο αντιμέτωπες με την ναυτία. Αυτό υποδεικνύουν οι γυναικολόγοι.
Η κίνηση υποστηρίζει τον μεταβολισμό κι αυτό διευκολύνει την προσαρμογή των ορμονών. Καλά είδη σπορ για έγκυες είναι λόγου χάρη το κολύμπι, το Walking, και η γυμναστική στο νερό.
Ειδικά στους τρεις πρώτους μήνες οι γυναίκες πρέπει να συνηθίσουν στη σκέψη πως σύντομα θα γίνουν μητέρες. Ίσως να σας βοηθήσει μια συνομιλία με μια έμπειρη φίλη σας, με τη μαία ή τη γυναικολόγο σας.
Στο άρθρο αυτό θα βρείτε:
Το μικρό λεξικό των ενοχλήσεων στην εγκυμοσύνη
Αδιαθεσία-Ναυτία
Ακράτεια
Αϋπνία
Δόντια και ούλα
Δυσπεψία
Δύσπνοια
Κιρσός
Φαγούρα
Κούραση
Κράμπες στη γάμπα
Οιδήματα
Πόνοι στην πλάτη
Συστολή της μήτρας

Καλοκαίρι στην πόλη; Πάμε για πικνίκ στο... μουσείο;;

Καλοκαίρι στην πόλη; Δύσκολη εποχή για τους γονείς που δεν ξέρουν πώς να γεμίσουν δημιουργικά τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους. Ευτυχώς αρκετά μουσεία και ιδρύματα οργανώνουν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που προσφέρουν γνωριμία τόσο με τα κυκλαδικά ειδώλια όσο και με τη σύγχρονη γλυπτική.
Τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν όλα όσα νιώθουν μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που διοργανώνονται στο Μουσείο Συναισθημάτων
Πικνίκ στου Φιλοπάππου, αλλά και παραμύθια μέσα σε μια «σπηλιά» στην καρδιά της Αθήνας. Διαδραστικές εκθέσεις που ζωντανεύουν θεούς και ήρωες. Ακόμα και πειράματα που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία! Μικροί αρχαιολόγοι, ανήσυχοι εξερευνητές εν δράσει. Ο,τι κι αν επιλέξετε, τα βλαστάρια σας θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν γνώσεις και δεξιότητες διασκεδάζοντας.
* Φέτος, πρώτη φορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινίασε κύκλο καλοκαιρινών εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο «Μια εβδομάδα στο μουσείο».  
Η Μυρτώ Λάβδα και η Κατερίνα Σταμίδη έχουν αναλάβει να ξεναγήσουν τα παιδιά στις μόνιμες και στις περιοδικές εκθέσεις για να έρθουν σε επαφή από τα κυπριακά κεραμικά και τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τις οργανικές φόρμες της αγγλίδας εικαστικού Σάρα Λούκας. Στη συνέχεια θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες.
«Προσαρμόζουμε τις πληροφορίες και τις τεχνικές των εργαστηρίων στις ηλικιακές ομάδες. Τα συγκεκριμένα απευθύνονται σε παιδιά 5 έως 9 ετών», τονίζει η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, Μαρίνα Πλατή. Έτσι, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πήλινα ζώα, αγγεία με μοτίβα, τα σύμβολα των θεών και των ηρώων όπως ο κεραυνός και ο αετός. 
Για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχουν βρεθεί γραπτές μαρτυρίες, έτσι οι μικροί αρχαιολόγοι καλούνται να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να ζωγραφίσουν τις δικές τους ιστορίες. Κι ακόμα να κάνουν γλυπτά με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιεί η Σάρα Λούκας.
Την Τετάρτη αρχίζει ο τέταρτος κύκλος των εργαστηρίων που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή. «Το χειμώνα περίπου 10.000 μαθητές σχολείων παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και άλλα 3.000 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια, τα Σαββατοκύριακα», συνεχίζει η Μ. Πλατή. Μάλιστα, από το φθινόπωρο τα προγράμματα θα απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες, 2-4 ετών, και θα περιλαμβάνουν ιστορίες από βιβλία και παιχνίδι. 
Φαίνεται πως το πείραμα της Ξένιας Καλογεροπούλου, η οποία αγκάλιασε τα «αδικημένα» νήπια, βρίσκει μιμητές.
Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 210 7228321, www.cycladic.gr
* Κατασκήνωση μέσα στην πόλη; Γιατί όχι. Ο Ελληνικός Κόσμος συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα για ενδέκατη χρονιά. 
Έτσι και φέτος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μια εναλλακτική κατασκήνωση που λειτουργεί από το πρωί έως το απόγευμα στους χώρους του ιδρύματος, στην Πειραιώς. Με προβολές εικονικής πραγματικότητας, εκθέσεις και παιχνίδι θα ανακαλύψουν τον κόσμο των αρχαίων.
«Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!» είναι ο τίτλος του πρώτου προγράμματος, που προσκαλεί σε ένα ταξίδι με μια τριακόντορο που ρίχνει άγκυρα σε αρχαία ελληνικά λιμάνια. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, θα ζήσουν την καθημερινότητά τους, θα γευτούν αρχαία εδέσματα.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Σκάψε, σκάψε, μύθους θα βρεις». Τα παιδιά παίρνουν εργαλεία, σκάβουν βαθιά στη γη και φέρνουν στο φως ήρωες, θεούς και ημίθεους που τους εξιστορούν τα κατορθώματά τους. Τα προγράμματα είναι δεκαήμερα και ξεκινούν αύριο, στις 19/7 και 23/8.
Πληροφορίες: Ελληνικός Κόσμος, 212 2540650, www.hellenic-cosmos.gr.
* Με πρωινή εξόρμηση στο λόφο του Φιλοπάππου για πικ νικ και κινητικά παιχνίδια αρχίζει το καθημερινό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων. 
Η επαφή με τη φύση, στη σκιά της Ακρόπολης, δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα του μουσείου. Όπως μαρτυρά το όνομά του, στόχος είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα. Για το λόγο αυτόν οργανώνει, σε συνεργασία με το Musee des Enfants των Βρυξελλών, τη διαδραστική έκθεση «Ποιος είμαι εγώ;», που προσπαθεί να δώσει μορφή στον άυλο κόσμο των συναισθημάτων. Με παιχνίδια αυτογνωσίας, οι ικανότητες, οι δυσκολίες, οι επιθυμίες, τα όνειρα καταγράφονται στο προσωπικό βιβλίο κάθε παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μυθοπλασία και θεατρικό παιχνίδι καθώς και εργαστήρια κατασκευής-ζωγραφικής. Τα δεκαήμερα προγράμματα του Ιουλίου απευθύνονται σε παιδιά 7-12 ετών, αρχίζουν αύριο και στις 19/7, ενώ ένα πενθήμερο ξεκινάει στις 6 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες: Μουσείο Συναισθημάτων 210 9218329, www.mce.gr
* Πας στο Σύνταγμα και η μηχανή του χρόνου σε μεταφέρει στην προϊστορία. Μια σπηλιά με «βράχια» που μοιάζουν αληθινά περιμένει στο «Αλατοσπήλαιο» τα παιδιά για να τα μεταφέρει στον κόσμο των παραμυθιών. 
Ο Ιούλιος (17/7 και 18/7) είναι αφιερωμένος στους μύθους του Αισώπου: 
  • «Ο αγριόγατος και ο πετεινός», 
  • «Η γίδα και ο γάιδαρος», 
  • «Ο βοριάς και ο ήλιος». 
Με αφήγηση, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι, οι μύθοι ζωντανεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή. 
Υπάρχουν και καρέκλες και για τους γονείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.
Πληροφορίες: Αλατοσπήλαιο, 210 3222205, www.changeland.com
* Πώς μας προστατεύουν τα αντηλιακά από τη βλαβερή ακτινοβολία; Γιατί επιπλέουν τα πλοία; Πώς πετούν τα αεροπλάνα; Γιατί τα θαλάσσια ρεύματα διαφυλάσσουν την ισορροπία του πλανήτη; 
 Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσεγγίζει επιστημονικά το καλοκαίρι προσθέτοντας τη γνώση στην ξενοιασιά. Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η διαδραστική έκθεση «Επιστήμη και Τεχνολογία» συνοδεύεται από πειράματα και κατασκευές προκειμένου οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα και με ευχάριστο τρόπο τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η γη, ο αέρας, το νερό, ο ήλιος μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους σχεδία, να της βάλουν πανιά και να την ταξιδέψουν στο νερό με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Θα φτιάξουν όμως και γυαλιά ηλίου και θα μάθουν γιατί είναι απαραίτητα αυτή την εποχή.
Πληροφορίες: Ίδρυμα Ευγενίδου, 210 9469600, www.eugenfound.edu.gr
* Χρώμα ανατολής παίρνει η Χώρα της Ανδρου, με το αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικανοϊάπωνα γλύπτη Ισάμου Νογκούτσι που οργανώνει το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. 
Η αφαιρετική τέχνη, ο σουρεαλισμός, η αρχαία ελληνική γλυπτική αλλά και η ανατολική καλλιγραφία έχουν επηρεάσει το έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος παράλληλα ενδιαφέρθηκε για την αρχιτεκτονική τοπίου, αναπλάθοντας από κήπους μέχρι παιδότοπους.
Οι μικροί παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη γλυπτική του Νογκούτσι. Εκτός από τις καθιερωμένες ξεναγήσεις, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα: Στις 6 και 7 Αυγούστου η γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου προσκαλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με «sumi». Πρόκειται για την πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περί το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για καλλιγραφία, αργότερα ευρέως και στη ζωγραφική.
Στις 20 και 21 Αυγούστου η Ιωάννα Χριστοδούλου οργανώνει εργαστήριο «Origami». Πρόκειται για την παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, που έχει τις ρίζες της στον 8ο αιώνα μ.Χ. Χωρίς τη χρήση ψαλιδιού, το χαρτί διπλώνεται και δημιουργούνται μορφές δύο ή τριών διαστάσεων, αφαιρετικές ή φυσικές που κεντρίζουν τη φαντασία.
Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 22820 22444, www.goulandris.gr

Ο ήλιος και το φεγγάρι... Μια άλλη εκδοχή του παραμυθιού

Στις κόρες μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια. Και σε ποιο παιδί δεν αρέσουν άλλωστε! Ξαπλώνουν το βράδυ στο κρεβάτι τους, παίρνουν το μαξιλάρι τους αγκαλιά και με κοιτάνε στα μάτια παρακλητικά.
- Έχει χρόνο σήμερα, ε;
Κι αν δεν έχει; Είναι μέρες που στύβω το μυαλό μου, που το ξεζουμίζω και αποτέλεσμα μηδέν. Είναι και μέρες που με πιάνει ο οίστρος του παραμυθά και αποζημιώνω τα τεντωμένα αυτάκια.
Μιαν απ' αυτές τις μέρες τους είπα το παραμύθι για το φεγγάρι και τον ήλιο. Και το λάτρεψαν. Όταν βγήκα απ' το δωμάτιό τους, στρογγυλοκάθισα μπρος στον υπολογιστή και το έγραψα. Έβαλα αλάτι, πιπέρι και τα σχετικά κι ύστερα το τύπωσα.  

Συχνά πυκνά το ζητάνε χοροπηδώντας γύρω μου.
- Το παραμύθι με τον ήλιο μαμάαααααααααααααα!
- Ποιο παραμύθι; τις πειράζω, τάχα πως δε θυμάμαι.
- Αυτό, που το φεγγάρι ζήλευε τον ήλιο!!!
Το 'πιασαν το νόημα, σκέφτομαι και χαμογελάω. Ευτυχώς!

 
Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι μάγισσες και οι νεράιδες και τα ξωτικά διαφέντευαν την πλάση και οι άνθρωποι είχαν τις ρίζες τους στο χώμα και τα μάτια τους στον ουρανό, πριν ακόμη να γίνει η μέρα και η νύχτα, τη γη ασταμάτητα το φως. 
Ο ήλιος και το φεγγάρι ήσαν φίλοι γκαρδιακοί και κρέμονταν μαζί στο στερέωμα, σιμά ο ένας στον άλλον, να λένε τις πίκρες τους και τις χαρές και να κυλάει η ζωή έλουζε συντροφεμένα. Μα έτσι λαμπερός που ήτανε ο ήλιος, το φεγγάρι δε φαινότανε απ’ τη γη. Οι άνθρωποι αγνοούσαν την ύπαρξή του και δεν το μνημόνευαν στις προσευχές τους κι ούτε θυσίες του κάνανε και σπονδές. Τον ήλιο, αντίθετα, τον είχαν θεό κι αλλού τον ονόμασαν Απόλλωνα, αλλού Ρα, αλλού Μολώχ, αλλού Λουγκ, αλλού Βάλδωρ κι αλλού Ίντι. Και του φτιάξανε βωμούς και θυσίαζαν για χάρη του μόσχους σιτευτούς και δυνατά κριάρια με στριφογυριστά κέρατα.

Στην αρχή το φεγγάρι λυπήθηκε αλλά δεν το ‘δειξε, «θα ‘ρθει κι η σειρά μου» σκεφτόταν κι όλο έριχνε τα μάτια του στην υδρόγειο να δει αν ξεφύτρωσε και για κείνο κανένας βωμός. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός κι η κατάσταση έμενε ίδια κι απαράλλαχτη, τόσο το έτρωγε έγνοια βαριά, ζήλια ψυχοφθόρα, γιατί να μην έχει με τον ήλιο την ίδια τύχη. Κι αντί να φροντίσει την αφεντιά του να κάμει πιο φωταυγή και μεγαλόπρεπη, τον ήλιο επιβουλευόταν να σκοτεινιάσει, να γίνει κι αυτός χλωμός σαν κι ελόγου του και να ‘χουν να λένε οι θνητοί πως τα ‘χε καταφέρει να γίνει ηλίου φαεινότερον. Κι όσο δεν τα κατάφερνε τόσο σκύλιαζε, τόσο στον εαυτό του κλεινόταν, τόσο πιο μακριά έφευγε απ’ τον αλλοτινό του φίλο.
Και ο ήλιος, αγνοώντας τι συνέβαινε, ανησύχησε με την κατήφεια του φεγγαριού κι έστειλε ένα άστρο απεσταλμένο του να μάθει. Και σαν του ήρθαν πίσω τα μαντάτα, θλίψη μεγάλη τον κατέλαβε. Δίκαιος ήταν, δεν την χώνεψε μια τέτοιαν αδικία που την ύπαρξή της δεν είχε αντιληφθεί κι έστυβε το μυαλό του πώς να την αποκαταστήσει. Την αίγλη του να λιγοστέψει δεν μπορούσε μα ούτε και το φεγγάρι να φωταγωγήσει περισσότερο και πέρασε καιρός ώσπου να βρει τη λύση. Στο τέλος τα κατάφερε κι έστειλε ξανά στο φίλο του το αστέρι με το μήνυμα πως είχε βρει τρόπο να μετριάσει την ανισότητα. Χώρισε το χρόνο σε εικοσιτετράωρα και κάθε εικοσιτετράωρο σε ημέρα και νύχτα. Τη μέρα θα πρόβαλε εκείνος πάνω απ’ τους λόφους και θα φώτιζε τη γη και τη νύχτα, όταν ο ίδιος θα πήγαινε να κρυφτεί, θα ήταν η σειρά του φεγγαριού να βασιλέψει στον ουράνιο θόλο.

Το φεγγάρι δέχτηκε με αγαλλίαση τούτη τη διευθέτηση. Κι όταν για πρώτη φορά οι άνθρωποι είδαν τον ουρανό να σκοτεινιάζει και το σεληνόφως να προβάλει ασημένιο, πιο αδύναμο απ’ τις ηλιαχτίδες αλλά μαγικό να φαντάζει διαπερνώντας το έρεβος, δέος μέγα τους κατέλαβε πως θεός καινούριος είχε γεννηθεί κι αρχίσανε να το λατρεύουν κατά πώς του έπρεπε. Και του φτιάξανε βωμούς και του κάνανε σπονδές και θυσίες κι άρχισε επιτέλους ένδοξα η βασιλεία της λαμπερής θεάς Ίσιδας.  
Κι από τότε οι άνθρωποι χωριστήκανε σε δυο κατηγορίες, σε κείνους που τη σελήνη έχουν για θεό τους κι ό,τι λάμπει περισσότερο προσπαθούν με ατιμίες να το σκιάσουν για να φανούν οι ίδιοι και σ’ αυτούς που, πιστοί στον ήλιο, κρύβουν κάποιες φορές το φέγγος τους για να φανεί η όποια μαρμαρυγή των φαύλων…
Τέλος παραμυθιού... Καλησπέρα σας :)

Από Τρία μικρά χαριτωμένα κουάρκς... (το σύμπαν μου όλο)

Σας αρέσουν τα παραμύθια; Διαβάστε για τον Ήλιο
και τη Σελήνη

Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και ξεκίνησε μια μεγάλη αγάπη.
Ο κόσμος ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί και την ημέρα που ο Θεός αποφάσισε να τον φτιάξει, τους έδωσε το φως τους.
Αποφασίστηκε ότι ο Ήλιος θα φώτιζε τη μέρα και η Σελήνη τη νύχτα. Και έτσι θα ζούσαν χώρια.

Με αυτή την απόφαση, πλημμύρισαν από στενοχώρια, γιατί κατάλαβαν πως θα ζούσαν χωριστά.
Η Σελήνη παρ' όλη τη λάμψη της άρχισε να απομονώνεται και ο Ήλιος από την πλευρά του, παρ' όλο που είχε κερδίσει τον τίτλο του «Βασιλιά των Αστέρων», δεν ήταν ευτυχισμένος.

Ο Θεός που έβλεπε τη θλίψη που είχαν, τους φώναξε και τους εξήγησε πως ο καθένας τους είχε μια ξεχωριστή λάμψη και δεν έπρεπε να είναι θλιμμένοι
— Εσύ Σελήνη θα φωτίζεις τα βράδια και θα μαγεύεις τους ερωτευμένους. Εσύ Ήλιε θα δίνεις λάμψη στη Γη την ημέρα και ζέστη στους ανθρώπους και η παρουσία σου θα τους κάνει όλους πιο ευτυχισμένους.

Η Σελήνη λυπήθηκε για την τύχη της και έκλαψε πικρά...
Και ο Ήλιος βλέποντάς την να υποφέρει αποφάσισε να της δώσει δύναμη και να την βοηθήσει να δεχτεί την απόφαση του Θεού.

Παρ' όλα αυτά, αποφάσισε να ζητήσει μια χάρη από το Θεό:
Θεέ μου, βοήθησε τη Σελήνη γιατί είναι πιο ευαίσθητη από μένα και δεν αντέχει τη μοναξιά.  Και τότε ο Θεός της χάρισε τ' αστέρια.
Όταν η Σελήνη αισθάνεται μοναξιά, καταφεύγει στ' άστρα, που κάνουν τα πάντα για να την παρηγορήσουν, αλλά ποτέ δεν το πετυχαίνουν.

Σήμερα ζουν χωριστά. Ο Ήλιος προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένος και η Σελήνη προσπαθεί να κρύψει τη στενοχώρια της.
Λένε ότι ο Θεός ήθελε η Σελήνη να είναι πάντα γεμάτη και φωτεινή, αλλά δεν τα κατάφερε... Γιατί είναι γυναίκα και καμιά γυναίκα δεν μπορεί να ζει χωρίς αγάπη.
Όταν είναι ευτυχισμένη είναι γεμάτη και λάμπει. Όταν είναι δυστυχισμένη είναι μισή και ένα τέταρτο και τότε δεν είναι δυνατόν να φανεί η λάμψη της.
Η Σελήνη και ο Ήλιος ακολουθούν τη μοίρα τους. Αυτός, μόνος αλλά δυνατός. Η Σελήνη παρέα με τ' άστρα, αλλά, αδύναμη.

Πολλοί άντρες προσπάθησαν να την αποκτήσουν αλλά δεν μπόρεσαν. Μερικοί πήγαν να τη δουν από κοντά, αλλά και πάλι γύρισαν άπρακτοι. 
Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να τη φέρει στη Γη ούτε και κανείς κατάφερε να την κάνει να ερωτευτεί.

Ο Θεός τότε αποφάσισε ότι κανένας έρωτας δεν θα είναι αδύνατος. Ούτε
του Ήλιου και της Σελήνης. Τότε, δημιούργησε την έκλειψη.
Σήμερα ο Ήλιος και η Σελήνη, ζουν περιμένοντας αυτή τη στιγμή. 
Αυτή τη στιγμή που τους δόθηκε και που τόσο σπάνια συμβαίνει.

Όταν κοιτάζεις προς τον ουρανό από εδώ και μπρος και δεις τον Ήλιο να σκεπάζει τη Σελήνη, θα είναι γιατί ξαπλώνει πάνω της και αγαπιούνται.
Αυτό το έργο αγάπης ονομάστηκε "έκλειψη". 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η λάμψη πάθους, είναι τόσο μεγάλη, που συνιστάται να μη βλέπουμε προς τον ουρανό εκείνη τη στιγμή, γιατί τα μάτια μας μπορεί να τυφλωθούν, αντικρίζοντας τόση αγάπη.

Εσύ ήξερες ότι στη Γη υπήρχαν ο Ήλιος και η Σελήνη... κι επίσης ότι υπάρχει η έκλειψη... 
Αυτό όμως, είναι το κομμάτι της ιστορίας που δεν γνώριζες... έτσι δεν είναι;;;