Παράλληλα δημιουργείται διεθνές δίκτυο σημείων επαφής με τα 400 σημεία σε όλο τον κόσμο όπου διδάσκεται αλλά και πιστοποιείται η ελληνική γλώσσα.
Μια πρώτη σκέψη για την επωνυμία αυτού του διεθνούς δικτύου είναι να φέρει το όνομα «Λόγος» (Logos), το οποίο είναι αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο υπουργείο Παιδείας ακόμη μελετάται η σύσταση ειδικής γραμματείας για την ελληνική γλώσσα, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου.
Η αναβάθμιση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια αναβαθμίζεται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε μείνει στην αφάνεια. Το ΚΕΓ ιδρύθηκε το 1994 και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας.
Το αντικείμενό του είναι η διδασκαλία και έρευνα της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα το κέντρο είναι ο μόνος φορέας αρμόδιος για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων
Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του ΚΕΓ και της αποστολής του το κέντρο θα μεταφερθεί από την Καλαμαριά, όπου φιλοξενείται σε κτίριο του δήμου, στη Ζώνη Καινοτομίας.»
Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του ΚΕΓ και της αποστολής του το κέντρο θα μεταφερθεί από την Καλαμαριά, όπου φιλοξενείται σε κτίριο του δήμου, στη Ζώνη Καινοτομίας.»
Πηγή εφημερίδα Μακεδονία.
Αν δεν είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε αποτελεί σημαντική εξέλιξη η απόπειρα αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής γλώσσας και του ΚΕΓ εφόσον βέβαια αποδειχθεί και στην πράξη και δεν περιοριστεί στην απλή μεταφορά της έδρας του (ορθή η μεταφορά εντός της ζώνης καινοτομίας αλλά οι μετεγκαταστάσεις δεν αποτελούν από μόνες τους ένδειξη προόδου)
«Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο, πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες...»
Απόσπασμα ομιλίας του Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ.
Αναρτήθηκε από Cranberry