Monday, 19 July 2010

ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν ελληνική

«Με πρότασή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να συγκροτήσει το εθνικό συμβούλιο της ελληνικής γλώσσας, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες της χώρας από διαφορετικούς τομείς.
Παράλληλα δημιουργείται διεθνές δίκτυο σημείων επαφής με τα 400 σημεία σε όλο τον κόσμο όπου διδάσκεται αλλά και πιστοποιείται η ελληνική γλώσσα.
Μια πρώτη σκέψη για την επωνυμία αυτού του διεθνούς δικτύου είναι να φέρει το όνομα «Λόγος» (Logos), το οποίο είναι αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο υπουργείο Παιδείας ακόμη μελετάται η σύσταση ειδικής γραμματείας για την ελληνική γλώσσα, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου.

Η αναβάθμιση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια αναβαθμίζεται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε μείνει στην αφάνεια. Το ΚΕΓ ιδρύθηκε το 1994 και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. 
Το αντικείμενό του είναι η διδασκαλία και έρευνα της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα το κέντρο είναι ο μόνος φορέας αρμόδιος για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων
Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του ΚΕΓ και της αποστολής του το κέντρο θα μεταφερθεί από την Καλαμαριά, όπου φιλοξενείται σε κτίριο του δήμου, στη Ζώνη Καινοτομίας.» 
Πηγή εφημερίδα Μακεδονία.

Αν δεν είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε αποτελεί σημαντική εξέλιξη η απόπειρα αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής γλώσσας και του ΚΕΓ εφόσον βέβαια αποδειχθεί και στην πράξη και δεν περιοριστεί στην απλή μεταφορά της έδρας του (ορθή η μεταφορά εντός της ζώνης καινοτομίας αλλά οι μετεγκαταστάσεις δεν αποτελούν από μόνες τους ένδειξη προόδου)


«Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο, πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες...»

Απόσπασμα ομιλίας του Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ.
iLoveThessaloniki
Αναρτήθηκε από Cranberry

Κοκαΐνη-Αμφεταμίνες: Τα ναρκωτικά των πλουσίων και των φτωχών

Μάνα, πατέρας και γιος, μαζί με την αδελφή της μάνας, είναι μεταξύ των συλληφθέντων για τη μεγάλη υπόθεση των 80 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο ιστιοφόρο «Dodo» στα Σύβοτα της Λευκάδας, την περασμένη Παρασκευή, από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Αττικής και το Λιμενικό.


Το κύκλωμα που έφερνε την κοκαΐνη «ξηλώθηκε» εκ βάθρων, αφού συνελήφθησαν όλα τα μέλη του (12 συνολικά) και θα οδηγηθούν αύριο στον ανακριτή, από τον οποίο θα πάρουν προθεσμία και θα απολογηθούν μεθαύριο.

The proportion of adults using cocaine has soared from 0.6 per cent in 1996 to 2.3 per cent in 2007-08
Όλοι οι συλληφθέντες είναι κάτοικοι νοτίων προαστίων, όπου και πουλούσαν ναρκωτικά σε άτομα της «υψηλής κοινωνίας» (και όχι μόνο).
Το κύκλωμα μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο υδροπονικής κάνναβης (SKANG) που έφερναν από την Ολλανδία και τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι άεργοι, ζούσαν μέσα στη χλιδή, με πολυτελή αυτοκίνητα και ακριβή ζωή, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ.
Στο σπίτι του 29χρονου που είχε πάει να παραλάβει την κοκαΐνη στη Λευκάδα βρέθηκε και ένα οπλοστάσιο, αποτελούμενο από τρία καλάσνικοφ, ένα οπλοπολυβόλο, ένα αυτόματο «ούζι» και ένα πιστόλι με πολλές σφαίρες.
Η 8 μηνών έγκυος γυναίκα κυκλοφορούσε με «Πόρσε», ενώ στη Λευκάδα πήγαν μαζί για την παραλαβή με ένα πολυτελές τζιπ «Μερσεντές», τη στιγμή που δεν έκαναν καν δήλωση στη Εφορία.
Τα 80 κιλά της κοκαΐνης υπολογίζεται ότι τιμώνται περίπου στα 5.000.000 ευρώ, αλλά, επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας, μπορεί να νοθευτεί μέχρι να γίνει διπλάσια, οπότε θα διπλασιαζόταν και το παραπάνω ποσό.
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές ερευνούσαν την υπόθεση περίπου τρεις μήνες.

Ισοβίτης έστησε το κόλπο 
Από την έρευνα προέκυψε ότι το κόλπο έστησε ένας 45χρονος ισοβίτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στη φυλακή για δύο κοντέινερ με κοκαΐνη, ένα με 250 κιλά από τη Λατινική Αμερική, το 1998, που προοριζόταν για την Αλβανία, και ένα με 25 κιλά από την Ολλανδία, το 2001.
Ο ίδιος είχε εμπλακεί μαζί με τον πατέρα του, όταν ήταν μικρός, τη δεκαετία του ‘90 στη μεγάλη ληστεία του μουσείου Κορίνθου και είχαν πουλήσει τα κλεμμένα σε μεγάλο οίκο στη Νέα Υόρκη, όπου και βρέθηκαν το 1998 και επεστράφησαν στη χώρα μας το 2001.
Ο ισοβίτης έχει γεννηθεί στη Βενεζουέλα (όπου ζει μόνιμα ο καταζητούμενος πατέρας του, 80 χρόνων) και λόγω των επαφών του οργάνωσε τη μεταφορά της κοκαΐνης μαζί με τον 29χρονο συνεργό του.
Τη μεταφορά έκανε ο 73χρονος Πολωνός «σκίπερ» του ιστιοφόρου, ο οποίος είχε πάρει 25.000 ευρώ και το σκάφος στο όνομά του, το οποίο αξίζει περίπου 150.000 ευρώ και επρόκειτο να το οδηγήσει στη συνέχεια σε λιμάνι της Κροατίας.
Τα «όνειρά» του, όμως, δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, αφού οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή των ξένων διωκτικών αρχών, παρακολουθούσαν το ιστιοφόρο σε όλη τη διαδρομή από τη Βενεζουέλα και όταν έφτασε στη Λευκάδα, έκαναν την «κίνηση ματ».
Με αιφνιδιαστική επιχείρηση συνέλαβαν τον 29χρονο μόλις παρέλαβε την κοκαΐνη από τα έγκατα της πλώρης του σκάφους και τη φόρτωσε στη «Μερσεντές» και αμέσως μετά τον 73χρονο σκίπερ.
Μάλιστα, είχαν σκοπό να κάνουν την επιχείρηση την Πέμπτη το βράδυ, αλλά ο 29χρονος είχε μαζί του την έγκυο γυναίκα του και φοβόντουσαν μήπως συμβεί κάτι κακό, γι’ αυτό περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία. Ο 29χρονος, όταν αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, επιχείρησε να τραβήξει πιστόλι, αλλά δεν πρόλαβε.

Συλλήψεις 
Στη συνέχεια, συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι στην Αθήνα, οι οποίοι περίμεναν να παραλάβουν το μερίδιό τους για να το προωθήσουν στην αγορά.
Από την προανάκριση προέκυψαν και ονόματα συνεργών των συλληφθέντων στην Ολλανδία και τη Λατινική Αμερική, γι’ αυτό από την Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, προκειμένου να προβούν στις δικές τους ενέργειες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki