Σελίδες

Friday, 22 October 2010

Δεν έχει τέλος η τραγωδία της Αϊτής: 135 θάνατοι από επιδημία χολέρας - Scores dead in Haiti cholera outbreak

Εννέα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους η Αϊτή δέχεται νέο χτύπημα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 135 θάνατοι (ανάμεσά τους 19 παιδιά), από επιδημία για την οποία οι αρχές επιμένουν ότι είναι δυσεντερία εξαιτίας της κακής ποιότητας του πόσιμου νερού, αλλά σύμφωνα με το Avvenire, ιατρικές πηγές μιλούν για επιδημία χολέρας και ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων στα 1.500. 
Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και των παιδιών στην Αϊτή και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους εκατοντάδες βιασμούς που γίνονται καθημερινά μέσα και έξω από τους καταυλισμούς.
At least 142 people have died in a cholera outbreak, and aid groups are rushing in medicine and other supplies Friday to combat Haiti's deadliest health problem since its devastating earthquake.

Πηγή του υπουργείου Υγείας της Αϊτής που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους επιβεβαιώνουν τον αριθμό των θανάτων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επίσημα το γεγονός για να μην δημιουργηθεί πανικός.  
«Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δείχνουν ότι πρόκειται για χολέρα αλλά δεν γνωρίζουμε τι είδους» ανέφερε  είπε η ίδια πηγή λέγοντας ότι μόλις γίνει η ταυτοποίηση του ιού η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα .
»Η Αϊτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση η οποία πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που έχουν μείνει άστεγοι μετά την τραγωδία, δήλωσε ο Walter Kaelin, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τη χώρα τους. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του σεισμού της 12 Ιανουαρίου, εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς στο Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά του».

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, «οι κάτοικοι των προσφυγικών καταυλισμών έχουν λύσει το πρόβλημα της σίτισης, αλλά εκτός από τη στέγαση αντιμετωπίζουν και άλλες επείγουσες ανάγκες, όπως η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στο νερό, στην υγιεινή και την εκπαίδευση»
«Υπάρχει άμεση ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία της ανασυγκρότησης» τόνισε ο κ. Kaelin και κάλεσε την κυβέρνηση της Αϊτής να εκπονήσει ένα σχέδιο ενώ ενθάρρυνε τις δωρήτριες χώρες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την υγειονομική περίθαλψη και τις άλλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη λύση».
Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και των παιδιών στην Αϊτή και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους εκατοντάδες βιασμούς που γίνονται καθημερινά μέσα και έξω από τους καταυλισμούς.

Ο Γολγοθάς μιας ανάπηρης μητέρας

Στη Δικαιοσύνη εναποθέτει όλες τις ελπίδες της 30χρονη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, έξι και οκτώ ετών, προκειμένου να αποζημιωθεί για το τραγικό ατύχημα που υπέστη,
όταν απαρχαιωμένη η μηχανή του κιμά σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ όπου εργαζόταν της πολτοποίησε το δεξί χέρι από τον αγκώνα!
Η Θεοδώρα Σαμαρά, η οποία βιώνει τον Γολγοθά της αναπηρίας από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η απαρχαιωμένη μηχανή του κιμά, που λειτουργούσε χωρίς προστατευτικό πλέγμα, της παγίδευσε το δεξί χέρι, αναγκάστηκε να προσφύγει στο τμήμα εργατικών διαφορών του Πρωτοδικείου της Αθήνας, διεκδικώντας αποζημίωση από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει τα δύο ανήλικα παιδιά της, αφού επιπλέον βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της.
Η άτυχη γυναίκα, η οποία από τότε είναι οριστικά ανίκανη για εργασία, αναγκάζεται, όπως είπε η συνήγορός της, να ζει με ένα πενιχρό επίδομα 200 ευρώ και με τη βοήθεια που προσφέρουν οι ηλικιωμένοι γονείς της. Χθες ζήτησε από το δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, να υποχρεώσει την εταιρεία σούπερ μάρκετ να της καταβάλλει εφόρου ζωής μισθό, ενώ παράλληλα διεκδικεί αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η 30χρονη, η οποία -όπως αναφέρει στην αγωγή της- είχε προσληφθεί τον Φεβρουάριο του 2008 ως πωλήτρια και στην πραγματικότητα της είχε ανατεθεί η θέση του ταμία, "Ποτέ" τονίζει, "δεν είχα απασχοληθεί στο τμήμα κρεάτων και ειδικότερα στην κοπή κιμά...", υποστηρίζει ότι, την 2-2-2009 στις 10 το πρωί και ενώ βρισκόταν στη θέση της στο ταμείο, της δόθηκε εντολή από την προϊσταμένη να πάει στο τμήμα κρεάτων, λόγω του ότι η υπεύθυνη υπάλληλος του τμήματος είχε σταλεί σε άλλη εργασία.
ΑγωγήΦοβούμενη να αρνηθεί -όπως αναφέρει στην αγωγή- για μη χάσει τη δουλειά της και "με δεδομένη την πίεση χρόνου που αντιμετώπιζα να εξυπηρετήσω τους πελάτες, την απειρία μου και κυρίως την απουσία του προστατευτικού πλέγματος, που θα εμπόδιζε το χέρι μου να εισέλθει στο στόμιο-οπή, στην προσπάθειά μου να κόψω κιμά, όπως μου είχε ζητηθεί από πελάτισσα, επήλθε το μοιραίο: το δεξί μου χέρι, με το οποίο έριχνα τα κομμάτια του κρέατος, παγιδεύτηκε μέσα στη μηχανή, χωρίς να προλάβω να αντιδράσω στο ελάχιστο.
Ακινητοποιημένη από τους αφόρητους πόνους και σε κατάσταση απερίγραπτου ψυχικού σοκ, έβλεπα και ένιωθα τη μηχανή να μου πολτοποιεί το δεξί μου χέρι... Μου ήταν αδύνατο, παρ' όλες τις προσπάθειές μου να φτάσω τον διακόπτη, που σταματούσε τη λειτουργία της... Οι συνάδελφοί μου, όταν αντιλήφθηκαν το γεγονός, προσπάθησαν να με απεγκλωβίσουν, δυστυχώς όμως... το χέρι μου είχε ολοκληρωτικά ακρωτηριαστεί από το ύψος του αγκώνα, το υπόλοιπο είχε πολτοποιηθεί τελείως και είχα αρχίσει να έχω ακατάσχετη αιμορραγία".

«Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας»
Καταπέλτης η έκθεση των επιθεωρητών
Αποκαλυπτικός για όσα συνέβησαν υπήρξε χθες στο δικαστήριο και ο συνάδελφός της, που κατάφερε να την απεγκλωβίσει από τη μηχανή του κιμά, ενώ από την πλευρά της εταιρείας κατέθεσε η υπεύθυνη 13 υποκαταστημάτων, η οποία υποστήριξε ότι το προστατευτικό πλέγμα το αφαιρούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί δεν ήταν βολικό, ενώ χαρακτήρισε την εταιρεία "μια φτωχή επιχείρηση". Επιπλέον είπε ότι ο ιδιοκτήτης προσφέρθηκε να πληρώνει το ενοίκιο στην παθούσα και να της δώσει ένα ποσό. Αποστομωτική ήταν η αντίδραση των συνηγόρων της παθούσας, οι οποίοι προσκόμισαν στο δικαστήριο καταθέσεις άλλων εργαζομένων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι από το 2002 δεν υπήρχε προστατευτικό στη μηχανή, ενώ ανέφεραν ότι πρόκειται "περί πολυεθνικής εταιρείας".
Καταπέλτης και η έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης, που ανέφερε: "Το ατύχημα οφείλεται σε έλλειψη μέτρων ασφαλείας...", ενώ επεσήμαναν ότι "για την τοποθέτηση προφυλακτήρα στη μηχανή κοπής κιμά υπήρχε σχετική υπόδειξη από τον τεχνικό ασφαλείας στις 19-9-2002 και 6-2-2004". Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Δραματικό SOS για το Νταού — Ντροπή μας!

Παιδιά και έφηβοι με ψυχικά νοσήματα ζουν στον ίδιο χώρο με εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά, ενώ σε θαλάμους 8 ατόμων συγκατοικούν 12 άτομα 

Μία σύγχρονη «Λέρος» αναβιώνει στο «Νταού» Πεντέλης. Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και παραμονής έως και χρόνιας ιδρυματικής εγκατάλειψης παιδιών με νευρολογικά, ψυχιατρικά ή απλά κοινωνικά προβλήματα. Οι μικροί ασθενείς εισάγονται ως παιδιά και παραμένουν στο ίδρυμα ως ενήλικοι, καθώς δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλες δομές.

Πολλά νοσηλευόμενα παιδιά γίνονται ενήλικοι ασθενείς
με το Νταού Πεντέλης να μετατρέπεται σε ένα μικρό άσυλο

Οκτάχρονα μένουν μαζί με 18χρονους και σε έναν θάλαμο με οκτώ κρεβάτια συγκατοικούν έως και 12 άτομα. Παιδιά και έφηβοι με ψυχικά νοσήματα διαβιούν στον ίδιο χώρο με εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά. Η πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα, ενώ καταγγελίες έχουν φτάσει και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Τη δραματική αυτή εικόνα περιέγραψαν χθες η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας κ. Αλίκη Γρηγοριάδου, οι διευθυντές του νοσοκομείου κ. Ειρήνη Τσανίρα και Δημήτρης Γεωργιάδης και ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος. 
Οι επιστήμονες ανέδειξαν την αδυναμία του συστήματος ψυχικής υγείας, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με την απαραίτητη για το εξιτήριο των παιδιών σύμφωνη γνώμη των οικείων τους, έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε ασυλικό χώρο. Η πλειονότητα των οικογενειών -είπαν- είναι απρόθυμη να δεχθεί πίσω τα παιδιά με προβλήματα.
Πολλοί νοσηλευόμενοι γίνονται ενήλικοι ασθενείς, σε μία μονάδα που ασφυκτιά και συνεχώς υποβαθμίζεται. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αριθμητικά οριακό. Ο χώρος είναι απομακρυσμένος από τον κοινωνικό ιστό και όλα αυτά δεν επιτρέπουν να εξασφαλιστεί ένα θεραπευτικό περιβάλλον.
Αντίθετα, δημιουργεί συνθήκες ψυχικού συνωστισμού, αδιαπέραστου από κάθε θεραπευτική δεοντολογία και πρακτική. 

Οι γιατροί ανέφεραν ότι από θεράποντες, γίνονται μάρτυρες κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού των νοσηλευόμενων. Η έλλειψη παράλληλων δομών διασύνδεσης με την κοινότητα ή με νοσοκομείο, έχει μετατρέψει τη μονάδα σε ένα μικρό άσυλο.
Η κατάσταση αυτή -εξηγούν- οδηγεί σε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εφήβων, οι οποίοι παραμένουν στη μονάδα χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας. Παραβιάζει, επίσης, τα δικαιώματα των παιδιών με ψυχικές διαταραχές, τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση, αλλά οι γονείς τους αποθαρρύνονται από το να τα εισάγουν στο νοσοκομείο.

Ψυχική υγεία
Σε εκκρεμότητα η μεταρρύθμιση
Στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και τα παιδιά θα μεταφερθούν σε οικοτροφεία αποασυλοποίησης και ξενώνες. Για να πάψει, όμως, να δέχεται περιστατικά, πρέπει να αναπτυχθούν θέσεις επείγουσας παιδοψυχιατρικής στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Με βάση τον σχεδιασμό, τα τμήματα αυτά έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί από το 2006, αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Τον περασμένο Ιούνιο η παιδοψυχίατρος κ. Παρσένια Παπανικολάου ενημέρωσε με επιστολή της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Κατόπιν εντολής του Προέδρου, αντίγραφο της επιστολής της έχει σταλεί στο υπουργείο Υγείας, με την παράκληση να εξεταστεί το θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ