Σελίδες

Saturday, 13 November 2010

Εγκυμοσύνη και μουσική
Music and your unborn child

Η μουσική, μας δημιουργεί συναισθήματα. Αλλά συναισθήματα μας δημιουργεί το ένα κομμάτι και άλλα κάποιο άλλο. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης θέλουμε η μητέρα να έχει θετικά συναισθήματα, να είναι χαλαρή και ήρεμη γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι χαλαρό και ήρεμο και το μωρό. Για αυτό το λόγο διαλέγουμε μουσική που μας μειώνει το άγχος, μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί και μας γαληνεύει.

 Υποστηρίζεται ότι η σονάτα Κ448 για δύο πιάνα του Μότσαρτ 
έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο.
Το έμβρυο ακούει τη μουσική που ακούει η μητέρα του γιατί μπορεί να ακούσει μέσα στη μήτρα από πολύ νωρίς. Τον 5ο μήνα της κύησης η αίσθηση της ακοής είναι τελειοποιημένη. Έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι το έμβρυο ακούει και πολύ πριν να φτάσει τον 5ο μήνα.
Για αυτό για την περίοδο της εγκυμοσύνης η καταλληλότερη μουσική για τη μητέρα και το μωρό είναι η απαλή κλασσική μουσική, όπως του Mozart, του Vivaldi, του Haydn, του Haendel. Επίσης κατάλληλη είναι και η βυζαντινή μουσική αλλά και η μουσική που έχει δημιουργήσει η φύση για εμάς όπως το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός των κυμάτων, το κελάηδισμα των πτηνών, ο ήχος του τρεχούμενου νερού κ.α. Αυτά τα είδη μουσικής βοηθούν μητέρα και μωρό να χαλαρώσουν.

Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη, τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς.
Και αυτό το ήξεραν πάρα πολύ καλά οι πρόγονοί μας στην αρχαία Ελλάδα που θεωρούσαν τη μουσική πολύ σημαντική και ήταν μέθοδος εκπαίδευσης για υγεία και δημιουργία. Ο Σωκράτης συνιστούσε μουσική για την ψυχή και γυμναστική για το σώμα. Ο Πλάτων θεωρούσε τη μουσική ως μορφωτική τέχνη που όταν διεισδύει στην ψυχή των ανθρώπων τους οδηγεί στην αρετή.
Δυστυχώς τα περισσότερα είδη μουσικής που ακούμε σήμερα οι περισσότεροι από εμάς καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που ο Σωκράτης και ο Πλάτων εννοούσαν μουσική. Η πλειοψηφία των ειδών της μουσικής σήμερα είναι βλαβερή για την ακοή, τον εγκέφαλο και την ψυχική ισορροπία, γιατί είναι μονότονη, περιέχει χαμηλούς τόνους (μπάσα) και δεν έχει μελωδία.
Είναι στο χέρι μας το είδος της μουσικής που θα επιλέξουμε να ακούσουμε την περίοδο της κύησης. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την ευκαιρία στον άνθρωπο που περιμένουνε να γεννηθεί, να επιλέξει τη μουσική που προτιμά! Γιατί το μωρό από τον 7ο μήνα της κύησης, όχι μόνο κινείται σύμφωνα με την μουσική, αλλά και δείχνει προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής.

Υπάρχουν μουσικές που ενοχλούν και αρρωσταίνουν το έμβρυο και κλωτσάνε τη μητέρα για να της δώσουν το μήνυμα να φύγει από αυτό το ενοχλητικό, ακουστικά, περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και μουσικές που αρέσουν στο έμβρυο και αντιδρά κινώντας το στόμα του σαν να τραγουδάει και λικνίζει το σώμα του σαν να χορεύει. 

Τα δίδυμα μπορεί να αντιδρούν πολύ διαφορετικά στο ίδιο μουσικό κομμάτι μέσα στη μήτρα, μπορεί στο ένα μωρό να αρέσει και στο άλλο όχι. Ήδη από τόσο μικρά, αγέννητα ακόμη έχουν διαμορφώσει τις προτιμήσεις τους στη μουσική!
Αυτό που άκουγαν στη μήτρα λοιπόν θα το θυμούνται και μετά τη γέννησή τους. Αν η μητέρα άκουγε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που την ηρεμούσαν το μωρό το θυμάται και όταν θα ακούει αυτά τα κομμάτια θα ηρεμεί και θα γαληνεύει γιατί θα του θυμίζουν την ωραία ζωή που έζησε στη μήτρα.
Μερικές φορές όμως τυχαίνει και δεν υπάρχουν ευχάριστα ακουστικά ερεθίσματα στην καθημερινότητα μας αλλά υπάρχει συστηματική έκθεση μας σε δυσαρμονικούς ήχους καθώς και σε μεγάλης έντασης θορύβους. Κάτι τέτοιο έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας.  

Γιατί αυτό που ακούμε επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς, στην κυκλοφορία του αίματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στην εντερική λειτουργία, στην όραση, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στην μνήμη και στη διανοητική ισορροπία. Αν ακούμε λοιπόν ευχάριστη, αρμονική μουσική τότε βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργεί αρμονικά, εάν ακούμε μουσική που δεν περιέχει μελωδία και είναι μονότονη τότε κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Γι’ αυτό, τουλάχιστον στην περίοδο της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι δυσαρμονικοί ήχοι.
Το πόσο καλό είναι για μία μητέρα και το μωρό της να ακούν την κατάλληλη μουσική για αυτήν την περίοδο, μας δείχνει μια έρευνα που έγινε σε εγκύους. Αυτή η έρευνα έδειξε πως με μόνο μισή ώρα μια φορά την εβδομάδα ακούγοντας συγκεκριμένη μουσική κατάλληλη για εγκύους ελαττώνεται το άγχος, μειώνεται ο μέσος χρόνος τοκετού, μειώνονται οι καισαρικές τομές καθώς και οι τεχνικές επεμβάσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αύξηση των καισαρικών τομών και λοιπών τεχνικών επεμβάσεων στην Ελλάδα έχει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, πράγμα ανησυχητικό για την υγεία και την ψυχική ισορροπία μητέρας και μωρού αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Μια άλλη έρευνα που έγινε έδειξε πως στα πρόωρα νεογέννητα που δεν ήταν δυνατή η παρουσία της μητέρας τους κοντά τους, μια κασέτα που περιείχε κατά 50% τη φωνή της να μιλάει στο μωρό, κατά 30% τη φωνή του πατέρα να μιλάει στο μωρό και κατά 20% ήρεμη μουσική βοηθούσε το πρόωρο να χαρεί, να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Επίσης βρέθηκε ότι αυτά τα πρόωρα ωριμάζουν γρηγορότερα και αναπτύσσονται καλύτερα από ότι τα πρόωρα που δεν είχαν το προνόμιο του ακουστικού ερεθίσματος.
Αυτές οι έρευνες μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η μουσική την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα είναι πολύ σημαντική για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μωρού. Γι’ αυτό επιλέγουμε προσεκτικά τι είδους μουσική θα ακούσουμε αυτήν την περίοδο της ζωής μας και δίνουμε την ευκαιρία στο μωρό μας να επιλέξει τι του αρέσει να ακούει και τι όχι.
Γεωργία Δανέζη

Συμβουλευτική ψυχολόγος
Εκπαιδευμένη στην προγεννητική αγωγή και ψυχολογία

Πλενόμενες οικολογικές πάνες

Ο ερχομός ενός μωρού προσφέρει πολλή μεγάλη χαρά στην οικογένειά του, συνοδεύεται όμως πάντα με πολλαπλά έξοδα, μερικά από τα οποία όπως τα εξανθρωποποιημένα γάλατα και οι πάνες του, γίνονται στην εποχή μας κάποιες φορές για αρκετούς δυσβάσταχτα.
panes
Σαν παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και δουλεύοντας αποκλειστικά με βρέφη και μικρά παιδιά, άκουγα πολύ συχνά τις μεγαλύτερες σε ηλικία συνάδελφους, να αναφέρονται στις πλενόμενες πάνες που χρησιμοποιούσαν παλιότερα στον εργασιακό μας χώρο. 
Τα σχόλια δεν ήταν καθόλου ευνοϊκά για αυτού του είδους τις πάνες, που ήταν παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες  μας. Τρίγωνα, πετσέτες, πανιά, παραμάνες και ακόμα η δυσοσμία και οι  διαρροές αποτελούσαν στοιχεία για αρνητικά σχόλια  που συνόδευαν την κάθε συζήτηση.
Ανακούφιση και ξεκούραση ένιωσαν όλες οι συνάδελφοι όταν ήρθαν οι πάνες μιας χρήσεως. Τις φοράς, στο παιδί, λερώνονται, τις πετάς και ξενοιάζεις και ούτε οσμές, ούτε τίποτα. Το μόνο αρνητικό που διαπιστώθηκε ήταν τα δερματικά στην γεννητική περιοχή των παιδιών. Έντονες κοκκινίλες, παρατρίμματα, δερματικά εκζέματα εμφανίστηκαν πολύ σύντομα και επιμένουν μέχρι και σήμερα στα περισσότερα βρέφη που χρησιμοποιούν πάνες μιας χρήσεως.
Φαρμακευτικό μελάνι, επουλωτικές κρέμες, πούδρες προστέθηκαν στην περιποίηση  των μωρών, αφού το δέρμα τους δεν ανέπνεε και χρειαζόταν επιπλέον φροντίδα. Το τσούξιμο και ο πόνος στην ερεθισμένη περιοχή ήταν μεγάλος και τα παιδιά έκλαιγαν συνεχώς. 
Σημασία είχε όμως ότι είχαν ξενοιάσει όλες από εκείνες τις πλενόμενες πάνες και η φροντίδα των βρεφών γινόταν πιο γρήγορα και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές. Κάθε πρωί, οι μαύρες σακούλες με τις λερωμένες πάνες σχημάτιζαν ένα μικρό λόφο καθώς στοιβάζονταν στους κάδους απορριμμάτων.
Παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Τα δερματικά προβλήματα των παιδιών επιμένουν και παρατηρείται μια έξαρση σε περίπτωση αλλαγής της μάρκας των πανών. Τα σκουπίδια αυξάνονται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο, αλλά ποιος νοιάζεται…

Κάποτε για κάθε παιδί που γεννιόταν φύτευαν ένα δέντρο

Στην εποχή μας για τις πάνες μιας χρήσεως του κάθε παιδιού κόβονται 17 δέντρα! Άλλαξαν οι εποχές άλλαξαν και τα ήθη. Φανταστείτε για τι αριθμούς μιλάμε σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Σε κάθε παιδί μέχρι να αποκτήσει έλεγχο των σφιγκτήρων του, αντιστοιχούν ένας τόνος σκουπίδια μόνο από τις πάνες του και μάλιστα τα σκουπίδια αυτά δεν είναι ανακυκλώσιμα.
Πάντα είχα την απορία  πώς είναι αυτές οι πάνες αλλά δεν έτυχε να δω ποτέ καμία, μιας και οι πάνες μιας χρήσεως έχουν κατακλύσει την αγορά και υπόσχονται ευτυχισμένα μωρά και μητέρες, αλλά όχι απαραίτητα υγιή από δερματικής άποψης.
Η ευκαιρία να γνωρίσω αυτές τις πλενόμενες οικολογικές πάνες σε μια νέα εντελώς μορφή, δόθηκε εντελώς τυχαία μετά από μια επίσκεψη στο natura shop, στο Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Συζητώντας  με τον κ. Στάθη και την κ. Φλωρίνα, τους ιδιοκτήτες ενός καταστήματος με βρεφικά οικολογικά είδη, μου έδειξαν με προθυμία μια από αυτές τις πάνες και δέχτηκαν να μου εξηγήσουν πάρα πολλά πράγματα, λύνοντας την όποια απορία μου.
Δε  σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν προκατειλημμένη από όσα είχα ακούσει στο παρελθόν, όμως πολύ σύντομα οι νέες αυτές πάνες με κέρδισαν για πολλούς λόγους τους οποίους θα αναφέρω παρακάτω αναλυτικά μετά από τις απαραίτητες εξηγήσεις που μου δόθηκαν.
Οι νέες αυτές πάνες πολλαπλής χρήσεως κυκλοφορούν στην Ελλάδα από το 2006 περίπου, αλλά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία, από  όπου και εισάγονται κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία περίπου. Είναι φτιαγμένες από πιστοποιημένο βιολογικό βαμβάκι και στην ετικέτα του γράφει οrganic και αναφέρεται στα υλικά και τις ραφές. Το βαμβάκι είναι από βιολογικά ελεγχόμενες καλλιέργειες που είναι απαλλαγμένες από χημικές και τοξικές ουσίες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί νήμα από μπαμπού το οποίο είναι πολύ απαλό στην υφή.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για να επιλέξει κανείς τις πλενόμενες πάνες είναι 3

Πρώτο και βασικότερο η αποφυγή δερματικών προβλημάτων στα βρέφη. Εξίσου σημαντικοί όμως είναι και οι οικονομικοί λόγοι στις δύσκολες εποχές κρίσεως που περνάμε αλλά και το κυριότερο είναι για λόγους οικολογικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιώντας τις πλενόμενες πάνες η επιδερμίδα αναπνέει και έτσι οι πόροι μένουν ανοιχτοί με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη μυκήτων. Αυτόματα μειώνονται οι κίνδυνοι για παράτριμμα, έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα. Ειδικά για τα αγοράκια αυτές οι πάνες μειώνουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης στην γεννητική περιοχή και όπως υποστηρίζουν κάποιοι παιδίατροι, μειώνονται πιθανά προβλήματα σχετικά με την γονιμότητα.
Παράλληλα κάνουμε μεγάλη οικονομία στη  αγορά και χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των δερματικών αυτών παθήσεων, όπως ενυδατικές ή φαρμακευτικές κρέμες, πούδρες που είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Αισθητικά είναι πολύ απαλές  και μαλακές κατά το άγγιγμα γιατί δεν έχουν χλωριωθεί και είναι πολύ άνετες για τα βρέφη. Είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν πολύ καλή εφαρμογή, να είναι ευκολοφόρετες, να έχουν σταθερό κούμπωμα και να αποτρέπουν τις διαρροές. Προσαρμόζονται εύκολα ανάλογα με τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού.
Για την κατασκευή τους δε χρησιμοποιούνται χημικά, τεχνητά χρώματα ή αρώματα, παρά μόνο φυτικά ανακυκλώσιμα προϊόντα, όπως βιολογικό πιστοποιημένο βαμβάκι, ίνες από μπαμπού, μετάξι κτλ.
Είναι πολύ οικονομικές σε σχέση με τις πάνες μιας χρήσεως. Από έναν πρόχειρο υπολογισμό  χρειαζόμαστε γύρω  στα 2.500 χιλιάδες ευρώ για τις πάνες δύο χρόνων. Αν το παιδί αργήσει να αποκτήσει έλεγχο των σφιγκτήρων  και συνεχίσει να φοράει πάνες μέχρι τα 3 χρόνια, το ποσό αυξάνεται σημαντικά.
Για την αγορά 18 πλενόμενων επαναχρησιμοποιούμενων πανών και κάποιων μικρών επιπλέον χαρτιών που τοποθετούνται στο εσωτερικό της πάνας, το συνολικό κόστος δεν ξεπερνάει τα 350 ευρώ. Το κόστος μειώνεται ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιηθούν και από δεύτερο ή τρίτο παιδί στην οικογένεια. Σημαντική διαφορά δεν νομίζετε;

Οι πλενόμενες πάνες δε δημιουργούν απορρίμματα

Όταν επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν μπορούν να αλλάξουν χρήση και να γίνουν πανάκια για την καθαριότητα του σπιτιού. Σε αντίθεση με τις πάνες μια χρήσεως  που παράγουν τόνους απορριμμάτων, τα οποία μάλιστα για να αποσυντεθούν χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια. Κατά την αποσύνθεσή τους επιβαρύνουν το περιβάλλον με ένα σωρό βλαβερές ουσίες που επιστρέφουν πάλι πίσω σε εμάς και τα παιδιά μας.
Συζητώντας με τον κ. Στάθη και την κ. Φλωρίνα τους μετέφερα αγωνίες, απορίες και ερωτηματικά άλλων γονέων που προβληματίζονται για την χρήση τέτοιων πανών και με πολύ προθυμία δέχτηκαν να μου εξηγήσουν.
Οι κυριότερες απορίες των γονιών συνίστανται στο αν γίνεται πραγματική οικονομία στο περιβάλλον και την ενέργεια, αφού οι πλενόμενες πάνες χρειάζονται πλύσιμο στο πλυντήριο, σαπούνια, μαλακτικά, σιδέρωμα, άρα γίνεται σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας νερού και απορρυπαντικών.
Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα έχουν αποδείξει ότι πλένοντας με συσκευές ενεργειακής κλάσεως Α, συντελείται και οικονομία νερού και ρεύματος. Απορρυπαντικά χρησιμοποιούμε ήδη για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων οπότε δεν γίνεται σπάταλη. Μαλακτικό δεν χρειάζεται γιατί  οι πάνες δεν είναι χλωριωμένες οπότε παραμένουν με απαλή υφή, ενώ το σιδέρωμα των πανών δεν είναι απαραίτητο. Πλένονται στους 60 βαθμούς και έτσι αποστειρώνονται και δεν χρειάζεται επιπλέον σιδέρωμα. Σε περίπτωση σιδερώματος θα πρέπει να προσέξουμε τα τρούκ ή τα velkro γιατί καταστρέφονται με τη επαφή με το καυτό σίδερο.
Όσο για το που φυλάσσονται οι λερωμένες πάνες έμαθα τα εξής: Στο κεντρικό σημείο της πάνας εφαρμόζεται ένα χαρτάκι πάνω στο οποίο παραμένουν οι κενώσεις. Το χαρτάκι αυτό είναι το μοναδικό από τα απορρίμματα και πάει στον κάδο απορριμμάτων.  Οι βρεγμένες από τα ούρα πάνες μπορούν να παραμείνουν σε ένα κουβαδάκι μέσα στο μπάνιο και όταν συγκεντρωθούν αρκετές μπαίνει ένα πλυντήριο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό διχτάκι μέσα στο οποίο φυλάσσουμε τις πάνες και στην συνέχεια της βάζουμε με αυτό το διχτάκι μέσα στο πλυντήριο.
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται γιατί οι συγκεκριμένες πάνες δεν επιτρέπονται στους βρεφικούς σταθμούς παρά μόνο αν υπάρχει γραπτή εντολή γιατρού, και σε περίπτωση ταξιδιού ή διακοπών τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά.  Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν και πάνες μιας χρήσεως οι οποίες είναι βιοδιασπώμενες και μέσα είναι φτιαγμένες από βιολογικό βαμβάκι, από πράσινο τσάι για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, από φύλλα καλαμποκιού, αλλά αυτές δεν πλένονται . Έχουν κάλυμμα βαμβακερό και  δεν ερεθίζουν το δέρμα του παιδιού.
Οι πάνες αυτές είναι κατά λίγο ακριβότερες από τις κοινές πάνες μια χρήσεως, αλλά είναι καθαρά οικολογικές, μπορούν να κομποστοποιηθούν σε περίπτωση που διαθέτουμε κομποστοποιητή, δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά την απόρριψή τους καθώς διασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι βιοδιασπώμενες πάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με τις πλενόμενες χωρίς να επηρεάζεται η δερματική υγεία του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, ενισχύονται οι μητέρες να χρησιμοποιούν τις  πλενόμενες πάνες, προσφέροντάς τους  την δυνατότητα να περνάει κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, να μαζεύει τις λερωμένες πάνες και να τις επιστρέφει καθαρές και έτοιμες προς χρήση.  Αυτό βέβαια στην χώρα μας δεν θα συνέβαινε ούτε στα πιο μακρινά όνειρά μας, αλλά αν πραγματικά υπάρχει η θέληση να τις χρησιμοποιήσουμε, θα βρούμε και τον τρόπο.
Εδώ σας παρουσιάζω την νέα πλενόμενη πάνα, η οποία αποτελείται από ένα βασικό κομμάτι το οποίο διαθέτει κόπιτσες, τρουκ ή ταινίες velkro και αυξομειώνεται ανάλογα με τις διαστάσεις το μωρού.
Τα υλικά αυτά είναι από πλαστικό αλλά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το δερματάκι του παιδιού.  
Στο σημείο της γενετικής  περιοχής μπαίνει ένα ακόμα ένθετο κομμάτι one size, για να συγκρατεί την υγρασία, ενώ πάνω από αυτό τοποθείται ένα χάρτινο λεπτό κάλυμμα για να συγκρατεί την κένωση. Όταν ντύσουμε το παιδί με την πάνα, του φοράμε ένα ειδικό αδιάβροχο βρακάκι για να συγκρατείτε η υγρασία. Το αδιάβροχο αυτό βρακάκι αλλάζετε όταν τα παιδί μεγαλώσει αρκετά σε βάρος.
Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της πάνας είναι ότι βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν νωρίτερα έλεγχο των σφιγκτήρων.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον υλικό που είδα και θέλω να το μοιραστώ μαζί με τις νέες μαμάδες  που θηλάζουν τα μωρά τους, είναι τα πλενόμενα επιθέματα στήθους. Είναι κατασκευασμένα από βαμβακερό κάλυμμα, μαλλί και μετάξι για να κρατάνε σταθερή την θερμοκρασία και να περιορίζονται οι ερεθισμοί στις θηλές. Τα επιθέματα αυτά πωλούνται σε συσκευασίες των 3 ζευγαριών στην τιμή των 18 ευρώ.
Τα προϊόντα αυτά μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα μαγαζιά που ασχολούνται  με βιολογικά βρεφικά ρούχα.
Θα χρησιμοποιούσατε στην εποχή μας τέτοιες πάνες στα μωρά σας; Για ποιους λόγους θα αποφασίζατε ή όχι για την χρήση τους; Υπάρχουν ανάμεσα μας κάποιες οικογένειες που τις έχουν χρησιμοποιήσει; Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάζαμε τις απόψεις σας.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Ανήλικος εκτελεστής στρατολογημένος από το καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό - Gunmen in Mexico's drug war getting younger

Έναν 12χρονο εκτελεστή των καρτέλ καταδιώκουν, μεταξύ άλλων, οι αρχές στο συνεχιζόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών».


Παιδιά στρατιώτες
Gunmen in Mexico's drug war getting younger
Στρατιώτες καταδιώκουν έναν 12χρονο που φέρεται να δρα ως εκτελεστής για λογαριασμό των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό και κατηγορείται ότι έχει συμβάλλει σε μακάβριες ενέργειες στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν εισαγγελική πηγή και εγχώρια ΜΜΕ χθες Παρασκευή.
Ο έφηβος, που είναι γνωστός απλά με το προσωνύμιο El Ponchis, φέρεται να δουλεύει για λογαριασμό του καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού στην πολιτεία Μορέλος, κοντά στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα. Ο εισαγγελέας Πέδρο Λουίς Μπενίτες δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ανήκει σε μια ομάδα εφήβων που έχουν διαπράξει «φρικτές ενέργειες».
 
«Είναι ανήλικοι, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί, είναι εύκολο να τους επηρεάσεις, να τους δώσεις ένα όπλο, να τους κάνεις να πιστεύουν. . . ότι παίζουν», είπε. Ο Μπενίτες δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αγόρι, ωστόσο ερωτηθείς για τους έφηβους εκτελεστές είπε ότι «έχουν πειστεί να διαπράττουν φρικτές ενέργειες• δε συνειδητοποιούν τι κάνουν».
 
Η Μεξικανική εφημερίδα La Razon ανέφερε ότι το αγόρι πληρώνεται 3.000 δολάρια για κάθε φόνο που διαπράττει και δουλεύει για έναν σχετικά άγνωστο βαρόνο των ναρκωτικών που διοικεί το καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού--το οποίο συγκρούεται με τις συμμορίες Μπελτράν Λέιβα και Λα Φαμίλια για τον έλεγχο του νοτιοδυτικού Μεξικού.
 
Ο Μπενίτες είπε ότι στρατιώτες συνέλαβαν αυτή την εβδομάδα έναν έφηβο και μια έγκυο έφηβη που επίσης πιστεύεται ότι δούλευαν για λογαριασμό του καρτέλ του Νότιου Ειρηνικού. Τα εγκλήματα που διαπράττουν ανήλικοι --από ληστείες ως δολοφονίες για λογαριασμό συμμοριών - έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα εφέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους.  
 
Γονείς στη Σιουδάδ Χουάρες και στην Τιχουάνα, πόλεις που πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα βίας των καρτέλ, τονίζουν ότι παιδιά ακόμα και 8 ετών λένε πως όταν μεγαλώσουν θα γίνουν αφεντικά συμμοριών.
 
Στο μεταξύ γυναίκες που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμιά εμπειρία στην επιβολή του νόμου αναγκάζονται να αναλάβουν την διοίκησης της αστυνομίας σε μεξικανικές πόλεις--διότι δε θα το έκανε κανείς άλλος. Η Όλγα Ερέρα, μια 43χρονη μητέρα πέντε παιδιών, διορίστηκε αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Βίγια Λους. Ενώ η Βερόνικα Ρίος ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας στην πόλη Ελ Βερχέλ, νότια της Σιουδάδ Χουάρες. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μια 20χρονη φοιτήτρια ανέλαβε αρχηγός της αστυνομίας σε μια άλλη πόλη κοντά στη Χουάρες, όπου αστυνομικοί παραιτήθηκαν και αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν.
Ενώ πάνω από 300 κάτοικοι της Σιουδάδ Μιέρ αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν εξ αιτίας των απειλών ένοπλων συμμοριτών που έκαψαν οχήματα και καταστήματα, ωθώντας τον κυβερνήτη της Ταμαουλίπας να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση στρατιωτικές και αστυνομικές ενισχύσεις. Οι κάτοικοι της Μιέρ προσέφυγαν στην κοντινή Σιουδάδ Μιγκέλ Αλεμάν, κοντά στο Τέξας.
 
Ο εκφοβισμός κλιμακώθηκε μετά το θάνατο του ηγετικού στελέχους του καρτέλ του Κόλπου Εσέκιελ «Τόνι Τορμέντα» Κάρδενας, σε μάχη με πεζοναύτες, την 5η Νοεμβρίου. Στην πολιτεία Ταμαουλίπας μάχονται το καρτέλ του κόλπου με τους Σέτας, μια ομάδα εκτελεστών που μετασχηματίστηκε σε αυτόνομη συμμορία.
 
Ο κυβερνήτης της Ταμαουλίπας Εουχένιο Ερνάντες δήλωσε στην εφημερίδα Reforma ότι οι τοπικές αρχές δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τους βαριά οπλισμένους συμμορίτες. «Λυπάμαι που το λέω αλλά στ' αλήθεια οι δυνάμεις της αστυνομίας στις πόλεις και στην πολιτεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς εισβολές» στην Μιέρ, δήλωσε. «Πρόκειται για μια περίπτωση που απαιτεί μεγάλη και μόνιμη παρουσία του στρατού ή των πεζοναυτών ή της ομοσπονδιακής αστυνομίας».
 
Πάνω από 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο λεγόμενο «πόλεμο των ναρκωτικών», που κήρυξε ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2006. Το κύμα βίας έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, παρά την ανάπτυξη 70.000 στρατιωτών και αστυνομικών σε όλη τη χώρα με τη στήριξη της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, ναι», παραδέχθηκε ο Καλδερόν σε συνέντευξή του χθες Παρασκευή στην εκπομπή Evening News with Katie Couric του δικτύου CBS. «Το αντιμετωπίζουμε πάντως. Θα μας πάρει χρήμα, θα μας πάρει χρόνο, και δυστυχώς, θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές». Οι συμμορίες «χάνουν έδαφος και αγορές», για αυτό «στρέφονται η μια εναντίον της άλλης», υποστήριξε, κι αυτό είναι ένδειξη ότι «ηττώνται».
 
www.kathimerini.gr
 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ