Σελίδες

Saturday, 2 April 2011

Η ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η πλατυποδία είναι η κατάσταση εκείνη του άκρου ποδός κατά την οποία παρατηρείται μείωση του ύψους της ποδικής καμάρας και κατά συνέπεια αύξηση της επιφάνειας επαφής του πέλματος με το έδαφος.

Όλα τα νεογνά και τα παιδιά μέχρι περίπου 3 ετών
είναι φυσιολογικό να έχουν πλατυποδία.
Υπάρχει η φυσιολογική χαλαρή πλατυποδία και η παθολογική.
Η χαλαρή πλατυποδία, χωρίς ενοχλήματα και με καλή κινητικότητα των αρθρώσεων του ποδιού παραμένει και στο 15% των ενηλίκων και θεωρείται φυσιολογική κατάσταση.
Συχνά συνδυάζεται με βλαισότητα της πτέρνας (πτερνοβλαισοποδία), είναι ορατή κατά τη γέννηση και διορθώνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Η χαλαρή πλατυποδία είτε διορθώνεται μετά τα 3 έτη, οπότε εμφανίζεται  φυσιολογική καμάρα είτε παραμένει.
Δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας.  Παλαιότερες αντιλήψεις για πάτους, ειδικά ορθωτικά και παπούτσια που ταλαιπωρούσαν τα παιδιά και τους γονείς δεν ισχύουν πια.
Τα παιδιά πρέπει να φορούν σωστά παπούτσια που να στηρίζουν την ποδοκνημική, όχι για να διορθωθεί η πλατυποδία αλλά για να βαδίζουν σωστά και σταθερά.

Η παθολογική πλατυποδία χαρακτηρίζεται από ενοχλήματα, πόνο και διαταραχή του τρόπου της βάδισης και οφείλεται σε παθολογικές συνοστεώσεις μεταξύ των οστών του ταρσού, ρικνώσεις των τενόντων  (Αχιλλείου τένοντα),διαταραχή της θέσης του αστραγάλου (κάθετος αστράγαλος),και νευρολογικών παθήσεων.
Όταν υπάρχει πόνος και δυσκαμψία του ποδιού, το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε ακτινολογικό και νευρολογικό έλεγχο, διότι συχνά δεν είναι εύκολο να βρεθεί το αίτιο της πάθησης. Στην παθολογική πλατυποδία η θεραπεία είναι πολλές φορές χειρουργική και το είδος της επέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο.
Σε περίπτωση νευρολογικής πάθησης συχνά το παιδί παρουσιάζει και άλλου είδους προβλήματα και η αντιμετώπιση της πλατυποδίας εντάσσεται στη γενικότερη θεραπεία του.

Όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για τη σωστή ανάπτυξη των ποδιών τους, ιδιαιτέρως εάν έχει υποπέσει στην αντίληψη των γονέων κάτι ανησυχητικό ή εάν υπάρχει κάποιο ανάλογο ιστορικό στην οικογένεια.

ΧΟΥΝΤΗ Γ. ΑΡΕΤΗ
www.paidiatros.gr

No comments:

Post a Comment