Σελίδες

Monday, 4 April 2011

Χειρούργοι ζητούν: "Νομιμοποιήστε" το εμπόριο οργάνων!
Sale of human organs should be legalised, say surgeons

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Είναι το πιο απάνθρωπο και επικερδές εμπόριο.
Ένας Αφρικανός παίρνει – αν είναι τυχερός – 700 ευρώ για το νεφρό του. Ένας Αμερικανός το... αγοράζει για 30.000 δολάρια.

“μέρη του σώματός μας δεν μπορούν να γίνουν
αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης”
Sale of human organs should be legalised, say surgeons
Professor John Harris: This would end an evil trade – and save lives


Πρόσφατα βρετανοί χειρούργοι έκαναν μία πρόταση – σοκ που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να σταματήσει το παράνομο εμπόριο οργάνων και η δυστυχία που φέρνει αυτό.

Ο καθηγητής Τζον Χάρις του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρότεινε τη νομιμοποίηση του εμπορίου οργάνων. Σύμφωνα με την πρόταση το όλο σύστημα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του συστήματος Υγείας, με όρους που θα θέτει είτε η χώρα είτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρχει ασφάλεια για τους δότες και όλα τα όργανα θα καταγράφονται. 

Ο Βρετανός καθηγητής Χειρουργικής Νάντι Χακίμ λέει ότι μία αγορά οργάνων ρυθμισμένη με κανόνες θα μειώσει δραματικά τον “τουρισμό οργάνων” δηλαδή ταξίδια ασθενών για εύρεση οργάνων στη “μαύρη αγορά” και χειρουργικες επεμβάσεις στο εξωτερικό. 

Ο καθηγητής Σερ Πίτερ Μπελ πρώην αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρούργων επικροτεί την πρόταση αυτή καθώς όπως λέει “υπάρχει μεγάλη έλλειψη οργάνων”. “Αν κάποιος θέλει να δωρίσει ή να πουλήσει ένα όργανο γιατί να μην μπορεί να το κάνει; Είναι δική του επιλογή” λέει ο καθηγητής και προσθέτει ότι το αντίτιμο για ένα νεφρό θα μπορούσε να είναι από 50.00ο ως 100.000 λίρες – όσο δηλαδή στοιχίζει ένα ή δύο χρόνια αιμοκάθαρσης. 

Αυτή τη στιγμή 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση στη Βρετανία και κάθε χρόνο πάνω από 500 άνθρωποι στη λίστα πεθαίνουν πριν προλάβουν να λάβουν το όργανο που θα τους κρατούσε στη ζωή.

Οι προτάσεις αυτές συνάντησαν ηχηρές αντιδράσεις πάντως από την Βρετανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων. Εκπρόσωπος της Εταιρείας ανέφερε ότι αυτή είναι κάθετα αντίθετη με την πρόταση. 

Ο καθηγητής Άντονι Γουώρενς, πρύτανης στο London School of Medicine and Industry λέει ότι “μέρη του σώματός μας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης”. Προσθέτει ότι αν τελικά νομιμοποιηθεί το εμπόριο οργάνων εκείνοι που θα σπεύδουν να πουλήσουν θα είναι οι πιο φτωχοί, οι λιγότερο μορφωμένοι.

Βρίσκω τη νομιμοποίηση μεγάλο ρίσκο”, αναφέρει και ο Κένεθ Μπόιντ καθηγητής Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράνομο εμπόριο οργάνων έχει ως αποτέλεσμα να ανθούν πoλλές άλλες μορφές εγκληματικότητας. Απαγωγές, παράνομα ιατρεία, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με θανάσιμες συνέπειες, μαύρο χρήμα κ.α.

Ιατρική ιστοσελίδα των ΗΠΑ παραθέτει ανατριχιαστικά δεδομένα για το εμπόριο οργάνων. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου είχε συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους, τα όργανα των οποίων αφαιρέθηκαν και ταξίδεψαν προς πώληση στο εξωτερικό. 
Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθως υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή των αρχών Αλβανίας και Κοσόβου στο παράνομο εμπόριο. Τόσο ο Χακίμ Θάτσι όσο και ο Σαλί Μπερίσα έχουν αρνηθεί ότι ενεπλάκησαν. 

Η Κίνα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική καθώς πουλά τα όργανα εκατοντάδων εκτελεσθέντων αντιφρονούντων κάθε χρόνο. 

Στη Μοζαμβίκη της Αφρικής ξεκίνησε έρευνα μετά από πολλές καταγγελίες πως αρκετά παιδιά βρέθηκαν χωρίς ζωτικά όργανα και αρκετά άλλα πέθαναν αφού τους αφαίρεσαν τα όργανα παράνομα. Πολλές αναφορές για παιδιά που εξαφανίζονται και σκοτώνονται για να τους πάρουν τα όργανα υπάρχουν και για την Νότια Αφρική.

No comments:

Post a Comment