Σελίδες

Sunday, 22 May 2011

Το κλάμα του μωρού δεν «αγγίζει» την καταθλιπτική μητέρα
Depressed Mothers Respond Less To Crying Babies

«... οι νέες μητέρες με κατάθλιψη δεν είναι αρνητικές απέναντι στα μωρά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν αντιδρούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά».
Οι νεαρές μητέρες που έχουν κατάθλιψη δεν είναι πιο επιθετικές με τα μωρά τους, όπως πολλοί νομίζουν. Αντιθέτως, ο εγκέφαλός τους δεν αντιδρά σε αυτά και είναι σαν να μην τις «αγγίζει» ούτε καν... 
το κλάμα τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 
Η μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται για να
εξακριβωθεί πως αντιδρά στο κλάμα του μωρού ο εγκέφαλος των γυναικών, οι οποίες παθαίνουν κατάθλιψη μετά τη γέννησή του. Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 22 εθελοντριών. Όλες υποβλήθηκαν σε μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI). 
Η εξέταση αυτή καταγράφει τις αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, με κάθε πιθανό ερέθισμα.
Όλες οι εθελόντριες είχαν αποκτήσει το πρώτο τους μωρό μέσα στους 18 μήνες που προηγήθηκαν της συμμετοχής τους στη μελέτη.
Όταν τα μωρά έκλαιγαν, ενεργοποιούνταν στις εθελόντριες δίχως κατάθλιψη τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιβράβευση και την παρακίνηση - πράγμα απολύτως κατανοητό, σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι ακούγοντας το κλάμα ήθελαν να τρέξουν να δουν τι συμβαίνει στο μωρό τους.
Στις εθελόντριες με επιλόχειο κατάθλιψη, όμως, «η αντίδραση αυτή δεν υπήρχε», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάιντεμαρι Λόρεντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ. «Το εύρημα αυτό σημαίνει πως οι νέες μητέρες με κατάθλιψη δεν είναι αρνητικές απέναντι στα μωρά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν αντιδρούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά».
Το κύριο μήνυμα από τη μελέτη, κατά την δρα Λόρεντ, είναι πως η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει για καιρό τη σχέση μητέρας-βρέφους, επειδή «μουδιάζει» τα συναισθήματα της μητέρας - και η ασθενής χρειάζεται πολλή προσπάθεια και κατάλληλη θεραπεία για να την ξεπεράσει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Κοινωνική, Νοητική & Συναισθηματική Νευροεπιστήμη» (SCAN). 

1 comment:

  1. great post!.but what i will never understand is how can a mother suffer from depression with the blessing of motherhood!

    ReplyDelete