Σελίδες

Saturday, 9 July 2011

Ετήσιο Διεθνές Βραβείο Ελληνικού Πολιτισμού της Εδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ

Άνοιγμα στο διεθνές κοινό και θέσπιση νέων βραβείων
Από την Έδρα Σεφέρη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ποίηση, πεζογραφία και δοκίμιο
ΘΕΣΜΟΣ. Σαν όνειρο που γίνεται πραγματικότητα την πιο ανέλπιστη στιγμή μοιάζει η πρωτοβουλία της έδρας Σεφέρη στο Χάρβαρντ να θεσπίσει λογοτεχνικά βραβεία και δύο έγκριτες εκδοτικές σειρές.  
Ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Παναγιώτης Ροϊλός και ο καθηγητής Κλασσικών Σπουδών και Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Δημήτρης Γιατρομανωλάκης ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία ετήσιου Διεθνούς Βραβείου Ελληνικού Πολιτισμού της Έδρας Σεφέρη του Χάρβαρντ το οποίο θα καλύπτει αρχικά τρία πεδία: Ποίηση, πεζογραφία και δοκίμιο.

Τα δύο πρώτα θα απονέμονται σε έργα γραμμένα στα ελληνικά, ενώ το τρίτο σε έργα γραμμένα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά ή ισπανικά με θέμα που αφορά τον ελληνικό πολιτισμό. 
Τα βραβεία θα απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού, αλλά και τιμής ένεκεν, ενώ θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο. Παράλληλα δημιουργείται μια βιβλιοθήκη κριτικών έργων στο πρότυπο της βιβλιοθήκης Loeb αρχαίων συγγραφέων, η Βιβλιοθήκη Πρώιμης Σύγχρονης και Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας (Harvard Early Modern and Modern Greek Library).

Η βιβλιοθήκη, η οποία έχει ήδη προγραμματίσει την έκδοση τριών τίτλων μεταξύ των οποίων τα ποιήματα που απαρτίζουν τον κανόνα του καβαφικού έργου σε μετάφραση του John Chioles, θα εκδίδει έργα των βραβευθέντων στον διαγωνισμό. Αναμένεται να εκδοθούν το έπος του Δ. Ακρίτα, έργα της Κρητικής Αναγέννησης, του Ελληνικού Διαφωτισμού, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών όπως π. χ. τρεις τόμοι με ποιήματα Ελύτη, Εγγονόπουλου και Λιοντάκη σε μετάφραση Ντέιβιντ Κόνολι. «Το 2010 αποφασίσαμε να αντιδράσουμε στην προϊούσα δυσφήμηση της Ελλάδας στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ανάδειξη των επιτευγμάτων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού», τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης. Η δεύτερη βιβλιοθήκη «Cultural Politics, Socioaesthetics, Beginnings» θα εκδίδει έργα συγκριτικής λογοτεχνίας, ανθρωπολογίας και κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας.
Στην κριτική επιτροπή των βραβείων μετέχουν έγκριτες προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι, η πρώην πρόεδρος των Βραβείων Πούλιτζερ και μέλος της επιτροπής των Βραβείων Νομπέλ Χέλεν Βέντλερ, ο Γάλλος αρχαιοελληνιστής Μαρσέλ Ντετιέν, η καθηγήτρια μεσαιωνικής και νέας ελληνικής λογοτεχνίας Οξφόρδης Ελίζαμπεθ Τζέφρις, ο καθ. ελληνικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Ρόσλερ.  

Η υποβολή υποψηφιοτήτων του 2011 θα γίνεται στον πρόεδρο της επιτροπής κ. Γατρομανωλάκη στο Department of Classics του Χάρβαρντ (204 Boylston Hall, Harvard Yard, Cambrige Massachusetts 02138) μέχρι τις 30/9, ενώ η απονομή θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής. Το 2012 θα προστεθεί και βραβείο μουσικής/μουσικολογίας.

Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι κάθε κατηγορίας θα ενημερώνονται τον Νοέμβριο για την πρόκρισή τους και θα παρουσιάζουν το έργο τους σε εκδήλωση στην Έδρα Σεφέρη.

Σπύρος Γιανναράς, Καθημερινή

Άλλοι σύνδεσμοι:
Οι ανθρωπιστικές σπουδές, όπλο κατά της παγκοσμιοποίησης, Ελευθεροτυπία
Το Χάρβαρντ στρέφει το βλέμμα στον νεοελληνικό πολιτισμό 

Associate Professor
B.A. University of Athens
M.St. University of Oxford
D.Phil. University of Oxford
Society of Fellows, Harvard University
Office: Gilman 104
Phone: 410-516-7557
E-mail:
yatroman@jhu.edu


Panagiotis Roilos

George Seferis Professor of Modern Greek Studies
and Professor of Comparative Literature


Director of the Modern Greek Studies Program
roilos(at)fas.harvard.edu

No comments:

Post a Comment