Σελίδες

Wednesday, 7 September 2011

«Βιβλιοθήκες που… ξεφυτρώνουν» στα πάρκα
της Θεσσαλονίκης!!

Στόχος να φέρουν τους αναγνώστες
στους δημόσιους χώρους της συμπρωτεύουσας

Για να συμμετάσχετε χρειάζεστε μόνο
μία σακούλα με μερικά από τα βιβλία
ή περιοδικά,

 που θα θέλατε να ελευθερώσετε από
την βιβλιοθήκη σας.
Θεσσαλονίκη 

Πνοή ζωής στα πάρκα της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να δώσει μια ομάδα νέων. Όπλο της τα… βιβλία. 
Με στόχο να κινητοποιήσουν τους κατοίκους της πόλης για να απολαύσουν τους δημόσιους χώρους παρέα με το αγαπημένο τους βιβλίο, οι εθελοντές της ομάδας «Why not» σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν «πλανόδιες» δανειστικές βιβλιοθήκες στα πάρκα της πόλης. Αυτές τιτλοφορούνται «Pop Up Libraries», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «βιβλιοθήκες που… ξεφυτρώνουν», καθώς δημιουργούνται αυθόρμητα και με ό,τι υλικά μέσα διαθέτει η γειτονιά: σεζλόνγκ, πλαστικά καρεκλάκια, μαξιλάρες, κιλίμια και φυσικά πολλά (παλαιά) βιβλία και περιοδικά!
Διαβάζοντας στο γκαζόν 
«Ανέκαθεν έβρισκα όμορφη την εικόνα ανθρώπων κάθε ηλικίας να διαβάζουν σε απόλυτη γαλήνη το βιβλίο τους στο πάρκο. Ζευγάρια, φοιτητές, ηλικιωμένοι, γονείς με μικρά παιδιά, ...
όλοι φαίνονται να απολαμβάνουν την ηρεμία της ανάγνωσης σε συνδυασμό με το όμορφο περιβάλλον του πάρκου. Ολα αυτά, φυσικά, τα είχαμε δει μέχρι πρότινος μόνο σε χώρες του εξωτερικού. Πρόσφατα, λοιπόν, σκεφτήκαμε: γιατί όχι και στην Ελλάδα;» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η 25χρονη Δέσποινα Πολυχρονίδου, μέλος της ομάδας «Why not», ενός πολυσυλλεκτικού συνόλου νέων της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται - όπως χαρακτηριστικά λένε - για να «βγάλουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους» και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του πολίτη με τον δημόσιο χώρο.

Η επόμενη βιβλιοθήκη θα διοργανωθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00-19.00 στο Πάρκο του Ήχου, στη Nέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μετά το Ναυτικό Όμιλο.


Σε τι διαφέρει μία «πλανόδια βιβλιοθήκη» από ένα κοινό ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων; Και πώς μπορεί μία βιβλιοθήκη που «φυτρώνει» σε ένα πάρκο να αλλάξει τη σχέση των πολιτών με αυτό; «Η βασική διαφορά της "pop up" βιβλιοθήκης από ένα ανταλλακτικό παζάρι είναι ότι η ανταλλαγή βιβλίων εν προκειμένω έχει δευτερεύοντα χαρακτήρα. Το βασικό είναι να έρθουν οι πολίτες να διαβάσουν στον δημόσιο χώρο. Οχι μόνο να δώσουν και να πάρουν βιβλία αλλά να απολαύσουν την συνύπαρξη στο πάρκο και την ανάγνωση του βιβλίου με το αεράκι και το θρόισμα των φύλλων. Να αγαπήσουν αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας», τονίζει η κυρία Πολυχρονίδου.


Δημιουργώντας τις βιβλιοθήκες της γειτονιάς


Η 26χρονη Χριστίνα Βλάχου, έτερο μέλος της ομάδας, έχει περάσει όλες τις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές εξεταστικές περιόδους διαβάζοντας… στα πάρκα. «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Κομοτηνή το διάβασμα στο πάρκο ήταν μία από τις πιο αγαπημένες μου συνήθειες. Ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση, όμως, ότι ένας μοναχικός άνθρωπος με το βιβλίο του σε δημόσιο χώρο θεωρείται παράξενο φαινόμενο στην Ελλάδα. Γι' αυτό αρκετοί είναι οι πολίτες που θα ήθελαν να το τολμήσουν αλλά νιώθουν άβολα ή ντρέπονται. Αυτό φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε με τη δημιουργία των πλανόδιων βιβλιοθηκών. Λαμβάνοντας το θετικό μήνυμα, ελπίζουμε ότι οι λάτρεις του βιβλίου θα κινητοποιηθούν ώστε σταδιακά να "φυτρώσουν" βιβλιοθήκες σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ίδια.


Το διάβασμα… προστατεύει τον δημόσιο χώρο


«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι το να δραστηριοποιηθούμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο δεν απαιτεί να ξεθάψουμε το διαβατήριο μας και να ταξιδέψουμε σε τόπους μακρινούς. Πολλές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο το να πάρουμε τρία παλιά μας βιβλία και μία πλαστική καρέκλα και να κατεβούμε στο πάρκο της γειτονιάς μας», τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, μέλος του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που οργανώνει δράσεις για τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.

«Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η προσπάθεια να βγάλουμε τους πολίτες από τα σπίτια τους. Κάθε δράση που φέρνει τους ανθρώπους της γειτονιάς πιο κοντά με ελάχιστα υλικά μέσα και με βασικό γνώμονα την συνύπαρξη στο δημόσιο χώρο, θέτει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της αλλαγής της καθημερινότητας όλων μας», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.


Η εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων από τους πολίτες, άλλωστε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καταστροφή τους. Αντιστρόφως, η αξιοποίησή τους από ανθρώπους κάθε ηλικίας συνηγορεί προς την προστασία τους και τον εξωραϊσμό τους. Αυτό διαπίστωσε η 25χρονη Βερόνικα Ευγενίδου, η οποία επέστρεψε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

«Στην Αθήνα διάβαζα μόνο σε βιβλιοθήκες ή καφετέριες. Τα περισσότερα πάρκα μαστίζονται από την εγκατάλειψη, ενώ αρκετά είναι επικίνδυνα καθώς λαμβάνουν χώρα σε αυτά κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι απλοί άνθρωποι της γειτονιάς δεν τα αξιοποιούν και αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εγκατάλειψης και παρανομίας. Μόλις ενημερώθηκα για την διοργάνωση των πλανόδιων βιβλιοθηκών ενθουσιάστηκα. Είναι σημαντικό να δραστηριοποιηθούμε όλοι για να μην αφήσουμε τα πάρκα και την παραλία της Θεσσαλονίκης να ρημάξουν, όπως έχει συμβεί σε τόσους άλλους χώρους στις ελληνικές πόλεις», τονίζει και προσθέτει με νόημα: «Άλλωστε δεδομένου του υψηλού κόστους των βιβλίων στις μέρες μας, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διασκεδάσουμε κάνοντας οικονομία!»


Το Βήμα

2 comments:

  1. Εξαιρετική πρωτοβουλία! Το έζησα ως φοιτητής έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία!

    ReplyDelete
  2. Μακάρι να εξαπλωθεί η πρωτοβουλία αυτή ...

    ReplyDelete