Σελίδες

Monday, 19 September 2011

Προσοχή στα light γιαούρτια κατά την εγκυμοσύνη
Low-fat yogurt intake when pregnant may lead to child asthma and hay fever

Μελέτη μαρτυρεί ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος 
και αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί.


«τα λιπαρά του γιαουρτιού μάλλον δρουν
προστατευτικά ενάντια στις αλλεργίες».

Βοστόνη
Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί που θα αναπτύξει άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη, όπως αναμένεται να ανακοινώσουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σε λίγες ημέρες στο Αμστερνταμ.

Οι ειδικοί ανέλυσαν το μοτίβο διατροφής περισσότερων από 70.000 εγκύων στη Δανία ενώ παρακολούθησαν και τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο ως την ηλικία των επτά ετών.

Όπως είδαν οι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε συνδυασμό με φρούτα άπαξ ημερησίως είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά που εμφάνιζαν άσθμα ως την ηλικία των επτά ετών σε σύγκριση με τις εγκύους που δεν έτρωγαν light γιαούρτι.

Χαμηλά λιπαρά, υψηλός κίνδυνος ρινίτιδας

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα παιδιά των γυναικών που στην εγκυμοσύνη προτιμούσαν γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας.

Πάντως η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η κατανάλωση γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο άσθματος. Αντιθέτως το γάλα φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθματικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών Εκατερίνα Μάσλοβα «η απουσία λιπαρών οξέων στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά πιθανότατα αποτελεί το ‘κλειδί’ για τα νέα αποτελέσματα, αφού τα λιπαρά του γιαουρτιού μάλλον δρουν προστατευτικά ενάντια στις αλλεργίες».

Η ειδικός προσέθεσε ότι είναι επίσης πιθανό τα άτομα που προτιμούν light γιαούρτι να ακολουθούν γενικότερα διατροφή «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά. Όπως είπε ωστόσο «είναι απαραίτητο να αναπαραχθούν τα αποτελέσματά μας μέσω άλλων μελετών ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».
το Βήμα

No comments:

Post a Comment