Σελίδες

Thursday, 8 September 2011

Όταν το μωράκι σας χτυπάει ρυθμικά το κεφαλάκι του
(head banging)

Μια φίλη της σελίδας μας, μας είπε:

Καλησπέρα!
Λοιπόν άκουσε τι κάναμε ο άνδρας μου και εγώ, όταν ο μικρός μας γιος (τώρα 27 χρονών και σκηνοθέτης) ήταν γύρω στα δυο: 
Ο μικρός κτυπούσε με δύναμη το κεφάλι του στο πάτωμα στα πλακάκια της κουζίνας, (ήταν θυμωμένος γιατί δεν του κάναμε κάποιο χατήρι).
Γονατίσαμε κι εμείς και αρχίσαμε να κτυπάμε πολύ σοβαρά χωρίς να τον κοροϊδεύουμε τα κεφάλια μας στο πάτωμα... μας κοίταζε έκπληκτος και δεν το ξαναέκανε... αλλά από τότε, είναι "ξερό κεφάλι" χαχα!
 

********************
Χτύπημα του κεφαλιού
Στην περίπτωση αυτή, το παιδί χτυπάει συνέχεια το κεφάλι του σε κάποιο μαλακό αντικείμενο, όπως μαξιλάρι.
Η συνήθεια παρουσιάζεται κάποια στιγμή σ' ένα ποσοστό πέντε τα εκατό των παιδιών περίπου, στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Ένα παιδί μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του κάθε νύχτα ή πολλές φορές τη νύχτα και για διάστημα μέχρι μισή ώρα.
Συνήθως συμβαίνει όταν το παιδί είναι ξύπνιο, αν και μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του και την ώρα που κοιμάται.
Όπως και άλλες συνήθειες, έτσι και το χτύπημα του κεφαλιού φαίνεται να είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και σπάνια οδηγεί σε αυτοτραυματισμό.
(smart city)
Δεν είναι αυτή η λύση :))))
*********************
Καλησπέρα σας!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και 1 μήνα είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά του 18 μηνών γιου μου. Κοπανάει το κεφάλι του όπου βρει με δύναμη και τσιρίζει, φωνάζει και γενικά είναι μέσα στην γκρίνια.

Έχω παρατηρήσει αυτή την αλλαγή από τότε που ξεκίνησε βρεφικό σταθμό. Ενώ εκεί μας λένε τα καλύτερα και ότι είναι το πιο προσαρμόσιμο και παιχνιδιάρικο & γελαστό παιδί, όταν επιστρέφει σπίτι μεταμορφώνεται σε διαολάκι!

Έχει πολλά νεύρα κι όταν δεν του κάνεις το χατίρι γίνεται χαμός!
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χτυπάει το κεφάλι του, όταν εκνευρίζεται, με τόση δύναμη με αποτέλεσμα να έχει καρούμπαλα. Πως να του το κόψω γιατί φοβάμαι μην το ανοίξει κιόλας και τρέχουμε;

Μαρία Π. Πικέρμι

Αγαπητή Μαρία,
νομίζω ότι η σύνδεση της συμπεριφοράς αυτής του μικρούλη σας με την έναρξη του παιδικού σταθμού θα μπορούσε να είναι σωστή.
Πολλές φορές (μάλλον τις περισσότερες) τα παιδιά αυτής της ηλικίας παίρνουν μάλλον "βαριά" την απομάκρυνση από το σπίτι και τη μαμά και παρουσιάζουν αντιδράσεις στη συμπεριφορά.
Οι αντιδράσεις αυτές έχουν ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων - ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες είναι και το χτύπημα του κεφαλιού και τα ξεσπάσματα θυμού.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι στην ηλικία αυτή αναφέρονται πολλές φορές και ξεσπάσματα θυμού χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με την αλλαγή μιας κατάστασης, όπως π.χ. ο παιδικός σταθμός... Αυτό σημαίνει, ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα πρέπει να ταιριάζει με την περίπτωση!
Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε πάντως, είναι να αντέξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.
Αναγνωρίστε του το δικαίωμα να θυμώνει - και να εκφράζει το θυμό του. Το παιδί μ΄αυτή τη συμπεριφορά προσπαθεί να πει κάτι - κάτι προσπαθεί να δείξει. Κάτι το εκνευρίζει και δεν ξέρει τί να κάνει μ΄ αυτό το θυμό. Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά. Παρατηρήστε σε ποιές περιπτώσεις έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, τί έχει προηγηθεί.
Προσπαθήστε να βάλετε σε λόγια την αιτία του εκνευρισμού του ("νομίζω, ότι έχεις θυμώσει που έχασες το..."). Ρωτήστε το - κι ας μην μπορεί να απαντήσει καθαρά ή και καθόλου. Είναι ανακουφιστικό να ξέρει ότι κάποιος νοιάζεται για το τί του συμβαίνει.

Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ δύσκολο να θέλεις κάτι ή κάτι να σε θυμώνει και να μην μπορείς να το πεις.
Προστατέψτε το παιδί από τις συνέπειες του θυμού του (π.χ. απομακρύνετέ το απαλά από τον τοίχο και κρατήστε το σταθερά αλλά τρυφερά στην αγκαλιά σας) Μάθετέ του τί να κάνει όταν θυμώνει.
Και τέλος, προστατέψτε και τον εαυτό σας από το να θυμώνετε με τις αντιδράσεις του... είναι εξίσου σημαντικό!

Καλή σας συνέχεια!


Απάντησε η Μαρία Κουφονικολάκου
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

3 comments:

  1. Καλησπέρα!
    Λοιπόν άκουσε τι κάναμε ο άνδρας μου και εγώ, όταν ο μικρός μας γιος (τώρα 27 χρονών και σκηνοθέτης) ήταν γύρω στα δυο: Ο μικρός κτυπούσε με δύναμη το κεφάλι του στο πάτωμα στα πλακάκια της κουζίνας, (ήταν θυμωμένος γιατί δεν του κάναμε κάποιο χατήρι).
    Γονατίσαμε κι εμείς και αρχίσαμε να κτυπάμε πολύ σοβαρά χωρίς να τον κοροϊδεύουμε τα κεφάλια μας στο πάτωμα...μας κοίταζε έκπληκτος και δεν το ξαναέκανε...αλλά από τότε, είναι "ξερό κεφάλι" χαχα!

    ReplyDelete
  2. Στεφανία :-)

    το σχόλιο σου, το βάλαμε στην εισαγωγή του άρθρου, για ... παραδειγματισμό :-)

    ReplyDelete
  3. Χαίρομαι να αισθάνομαι, πως η εμπειρία μου, μπορεί κάπου να είναι χρήσιμη!
    Ευχαριστώ για τη τιμή που μου κάνετε!

    ReplyDelete