Σελίδες

Tuesday, 25 October 2011

Υπολογιστές σε παιδιά που πεθαίνουν από ασιτία!!
Hunger and World Poverty

Τον Ιανουάριο του 2005 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική εταιρεία OLPC (One Laptop Per Child, ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί) από τους Σέιμουρ Πάπερτ (διδάσκει το MIT και είναι ένας από τους πρωτοπόρους της έρευνας πάνω στην τεχνητή ευφυία), Άλαν Κέι (επίσης καθηγητής του MIT όπου διδάσκει πληροφορική και του "δικού μας" Νικόλα Νεγροπόντη. 


Η φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια ακούγεται
πολύ όμορφη, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται
όμως αν βοηθάει πραγματικά.
Στόχος αυτού του οργανισμού είναι η δημιουργία ευκαιρίας μόρφωσης για τα φτωχότερα παιδιά του πλανήτη, προμηθεύοντας το καθένα από αυτά με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής δεν χρειάζεται να είναι πολύ ισχυρός, ούτε ακριβός, πρέπει όμως να είναι ανθεκτικός και να περιέχει τα βασικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.  Ονομάζεται ΧΟ-1  και είναι γνωστότερος ως "ο υπολογιστής των 100 δολαρίων". Κατασκευάζεται από την Ταϊβανέζικη εταιρεία Quanta Computer.

Η OLPC χρηματοδοτήθηκε από μεγάλες  εταιρείες όπως οι: AMD, Marvel, News Corporation, Google, Nortel Networks, κλπ, οι οποίες έδωσαν από 2 εκατομμύρια δολάρια.  Στάθηκε όμως αδύνατον να κατασκευαστεί φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής κόστους 100$, παρά τις αρχικές φιλοδοξίες, και η OLPC άρχισε να πουλάει, με έξυπνο τρόπο τα προϊόντα της στις ΗΠΑ για να εξοικονομήσει χρήματα. Στην τιμή των 499$ μπορεί κανείς να αγοράσει 2 φορητούς υπολογιστές,  τον ένα τον παίρνει στο σπίτι του ενώ ο άλλος πάει στα φτωχά παιδάκια.

Η φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια ακούγεται πολύ όμορφη, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται όμως αν βοηθάει πραγματικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα δισεκατομμύριο άτομα, σε Αφρική (κυρίως),  Ασία και Λατινική Αμερική υποφέρουν από ασιτία,  ενώ το 2008 είχαμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων παιδιών από την πείνα. Η απάντηση της OLPC είναι ότι ο υπολογιστής θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και εξέλιξη των φτωχών παιδιών στο μέλλον, αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει και  είναι ότι δεν έχουν να φάνε τώρα...

No comments:

Post a Comment