Σελίδες

Tuesday, 27 December 2011

23χρονη, θύμα της νόσου των μοντέλων - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα άτομα με νευρική ανορεξία δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία της Πάτρας ο θάνατος μιας 23χρονης κοπέλας από νευρική ανορεξία ανήμερα τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τη μητέρα της, η 23χρονη Μαρία Φιλιππάτου ένιωσε ξαφνικά δυσφορία το απόγευμα των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η άμεση μεταφορά της στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, όμως, η καρδιά της δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένειά της αλλά και σε όλους όσοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την άτυχη κοπέλα.
Έφθασε στο σημείο να μην τρώει τίποτα
και να ζυγίζει μόλις 29 κιλά
Η Μαρία έπασχε από νευρική ανορεξία και βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Λόγω των οικονομικών δυσχερειών της οικογένειας δούλευε σε δύο δουλειές και είχε υποστεί κατάθλιψη από το άγχος της καθημερινότητας με δεδομένο ότι και η μητέρα της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Έφθασε στο σημείο να μην τρώει τίποτα και να ζυγίζει μόλις 29 κιλά.
«Δεν ήθελα να πω σε κανέναν το πρόβλημά μου. Πήγαινα σε ιδιώτες γιατρούς μόνη μου και προσπαθούσα να επιβιώσω. Δεν ήθελα να επιβαρύνω την οικογένειά μου που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό έκανα και δύο δουλειές για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα», έλεγε πριν από περίπου έναν μήνα η 23χρονη και έδειχνε το σκελετωμένο της κορμί όταν ζητούσε βοήθεια από τους Πατρινούς.
Κάποια στιγμή οι φίλοι της κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει, αφού η 23χρονη υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αγώνας δρόμου
Οι φίλοι της Μαρίας ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου η κοπέλα να υποβληθεί σε θεραπεία. Μάλιστα η κοπέλα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της στα τοπικά ΜΜΕ της Αχαΐας. Οι φίλοι της 23χρονης έκαναν τα πάντα για να μαζέψουν τα χρήματα διοργανώνοντας εκδηλώσεις συμπαράστασης αλλά το ποσό που είχε συγκεντρωθεί δεν αντιστοιχούσε σε αυτό που χρειαζόταν για τη θεραπεία της.
Γ ια τον θάνατο της 23χρονης θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την ανακοπή καρδιάς.
Από την πλευρά της μητέρας της, Αριστέας Ζωγοπούλου, εκφράζονται βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσοι ευαισθητοποιήθηκαν και προσπάθησαν να σώσουν τη Μαρία.  
Όπως αναφέρεται, τα συγκεντρωμένα χρήματα, τα οποία δεν έφτασαν στο ύψος που απαιτούσε η πολυδάπανη θεραπευτική αγωγή, θα διατεθούν για την κηδεία της, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.


Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Αναγνωρίστε τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας
Πέντε «ύποπτα» για νευρική ανορεξία σημάδια πρέπει να σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το παιδί που ενδέχεται να κινδυνεύει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:...
Βάζει στόχους μείωσης του σωματικού του βάρους. Ασκεί αυξημένη κριτική στο βάρος και το σχήμα του σώματός του. Είναι κοινωνικά απομονωμένο και εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης. 
Δεν έχει καθόλου ή εμφανίζει διακοπή της έμμηνου ρύσης. Κάνει εμετό, παίρνει καθαρτικά ή κάνει υπερβολική γυμναστική με στόχο την αποβολή των θερμίδων της τροφής που κατανάλωσε.
Άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να συνδέονται άμεσα με τη νευρική ανορεξία είναι η εμμονή με το σωματικό βάρος, τις θερμίδες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες. 
Η απομόνωση και η εσωστρέφεια. Η ευερεθιστότητα, η οξυθυμία, οι μεταβολές της διάθεσης. Η τελειομανία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η παρουσία διαταραχών άγχους και κατάθλιψης. 
Οι γονείς πρέπει, επίσης, να κινητοποιούνται όταν τα παιδιά τρώνε υπερβολικά αργά, καταναλώνουν την τροφή τους με ακατάλληλα σκεύη, κάνουν ασυνήθιστους συνδυασμούς τροφίμων ή υπερβολική χρήση μπαχαρικών, ξυδιού και λεμονιού.
Προσοχή απαιτείται όταν αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή επιλέγουν κάποια άλλα που θεωρούν «ασφαλή» ή το καθημερινό τους διαιτολόγιο έχει μικρή ποικιλία. 
Ορισμένα παιδιά καταναλώνουν πολύ λίγα ή πάρα πολλά υγρά, με σκοπό να μη «βαρύνουν» λόγω του νερού (στην πρώτη περίπτωση) ή να «φουσκώσουν» με την κατανάλωσή του (στη δεύτερη).

Τα άτομα με νευρική ανορεξία δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ψυχολογικό πρόβλημα και μάλιστα θεωρούν το βάρος τους υψηλό. Γι' αυτό άλλωστε δεν αναζητούν βοήθεια.
Οι επιστήμονες θεωρούν πολύ σημαντικό τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους να αντιληφθούν κάποια πρώιμα συμπτώματα και να αναζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους και διαιτολόγους.
Χαρακτηριστικά
  • Απώλεια σωματικού βάρους ή μη ικανοποιητική αύξηση βάρους χωρίς να υπάρχει άλλη σωματική ή ψυχική ασθένεια
  • Αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων που τα άτομα θεωρούν «παχυντικά»
  • Τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα: εμμονή με το σωματικό βάρος, εμμονή με την πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες), διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, φόβος πάχυνσης, αυτοπροκαλούμενος εμετός, έντονη σωματική άσκηση, κατάχρηση καθαρτικών
ΛΙΝΑ ΜΠΑΣΤΑ

Σωματικά συμπτώματα

Απώλεια βάρους, αμηνόρροια. απώλεια όρεξης, ναυτία, κοιλιακός πόνος, δυσκολία στην κατάποση, διαταραχές ύπνου, αφυδάτωση, απώλεια τριχών κεφαλής και εφηβαίου, δέρμα ξηρό με «βρώμικη» όψη, lanugo (χνούδι στο πρόσωπο, τους ώμους), τρίχωση στέρνου και κοιλιακής χώρας. υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, οιδήματα κάτω άκρων, οδοντική διάβρωση, ζαλάδα και αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση μυϊκής μάζας, καθυστερημένη γαστρική κένωση, κορεσμός και φούσκωμα, καθυστέρηση ήβης.

ΠΗΓΗ: ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ («ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»)

No comments:

Post a Comment