Σελίδες

Sunday, 4 December 2011

Κλείνει το Ινστιτούτο Υγείας Του Παιδιού;
Η Υγεία δεν μπαίνει σε Εφεδρεία...

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ιδρύθηκε το 1965 από τον αείμνηστο Σπύρο Δοξιάδη, στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων 'Αγία Σοφία' και είναι ΝΠΙΔ που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας και κοινωνικής προστασίας του παιδιού. 

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την υγεία
των παιδιών που γεννιούνται και ζουν στη χώρα.
Από το 1973 το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εφαρμόζει το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών το οποίο προσφέρει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα, στο πλαίσιο της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση σοβαρών νοητικών και σωματικών βλαβών στα νεογνά με αποτέλεσμα ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα. 
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.500.000 παιδιά. Εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες επίσης αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός- κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μοναδικές στη χώρα μας (μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, συγγενούς υποθυρεοειδισμού, κέντρο διάγνωσης για τις νόσους Gaucher, Fabry, Pompe κα).
To Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε : 
1. Να διακόψει την ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το 2011, 
2. Να μειώσει τον προυπολογισμό του 2012 κατά περίπου 55%, που πρακτικά σημαίνει ότι τέλος Νοεμβρίου παύει να λειτουργεί,
ενώ συγχρόνως το Υπουργείο δεν προωθεί τις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό καθεστώς του Ινστιτούτου ώστε να το Ινστιτούτο να γίνει περισσότερο οικονομικά ανεξάρτητο και να επιβαρύνει λιγότερο τον κρατικό προυπολογισμό. Τα παραπάνω έγιναν χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση με του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Οι συνέπειες της παύσης λειτουργίας του Ινστιτούτου είναι: 
1. Κίνδυνος διακοπής των εργαστηριακών εξετάσεων που είναι μοναδικές για τη χώρα, όπως το Εθνικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών. 
2. Κίνδυνος διακοπής της εργαστηριακής και κλινικής παρακολούθησης των ασθενών, δεδομένου ότι το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού αποτελεί το μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, γαλακτοζαιμάις και του συγγενούς υποθυρεοειδισμού ενώ μόνον αυτό παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στη διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική για πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών, κα. 
3. Συρρίκνωση ενός ιστορικού φορέα της δημόσιας υγείας που παρέχει από την αρχή της ιδρύσεώς του ένα γιγαντιαίο σε διαστάσεις και ωφελιμότητα έργο στη χώρα. 
Την τελευταία φορά που έκλεισε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ήταν επί Χούντας. Η κυβέρνηση δεν έχει καν το θάρρος να αποφασίσει να το κλείσει επισήμως και το κάνει εμμέσως.

Οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ……
Οι Εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) ζητούμε την εξαίρεση του φορέα μας,  από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου του δεδομένου ότι:
•             Το Ι.Υ.Π. δεν είναι ελλειμματικός φορέας. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι απολύτως ισοσκελισμένος.
•             Η επιχορήγηση του Ι.Υ.Π. από το Υπουργείο Υγείας για το 2011 μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2010.
•             Οι μισθοί των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (για παράδειγμα, μισθός επιστημονικού διευθυντή με μεταπτυχιακούς τίτλους και 20ετή προϋπηρεσία, 1.400 ευρώ.)
•             Τον τελευταίο χρόνο το συνολικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδότησης και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 30% τα τρία επόμενα χρόνια για τον ίδιο λόγο. Άρα, προσλήψεις χρειάζονται και όχι απολύσεις!
•             Ερευνητικά προγράμματα εξωτερικής χρηματοδότησης (π.χ. Ε.Ε.) κινδυνεύουν να σταματήσουν αν μειωθεί το προσωπικό.
•             Από το 1973, το Ι.Υ.Π. εφαρμόζει αποκλειστικά το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών (screening) στα πλαίσια της προαγωγής της δημόσιας υγείας σε εθνική κλίμακα.
Η ανάθεση του προγράμματος αυτού έγινε από το Υπουργείο Υγείας στο Ι.Υ.Π. προκειμένου να ελέγχονται δωρεάν όλα τα νεογέννητα της χώρας.
•             Οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρονται από το Ι.Υ.Π. προλαμβάνουν την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο.
•             Το Ι.Υ.Π. αποτελείται από 9 Διευθύνσεις με ξεχωριστό και μοναδικό έργο η καθεμιά, οι οποίες στελεχώνονται μόνο από 56 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους υψηλής εξειδίκευσης.
Η συρρίκνωση ή η κατάργηση του έργου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την υγεία των παιδιών που γεννιούνται και ζουν στη χώρα.

Οι Εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

No comments:

Post a Comment