Σελίδες

Friday, 30 December 2011

Η αγορά παιχνιδιών δεν είναι... παιχνίδι

ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ VIDEO GAMES 
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Η ένδειξη της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το προϊόν καθώς και το περιεχόμενό του θα πρέπει να αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή

Choosing Good Video Games for Your Kids

Κατάλληλα για την ηλικία τους αλλά και με την απαραίτητη σήμανση θα πρέπει να είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα επιλέξουν αρκετοί γονείς ως δώρα για τα παιδιά τους και αυτές τις γιορτές. Οι παιχνιδομηχανές εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών και να καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον... σάκο του Αϊ-Βασίλη, καθώς πλέον τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια από όλο και μικρότερη ηλικία. Αυτό επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς: «Οσο περνούν τα χρόνια τόσο πέφτει και η ηλικία των παιδιών που παίζουν video games, καθώς πλέον είναι απολύτως εξοικειωμένα με την τεχνολογία».
Ωστόσο, η επιλογή του σωστού ηλεκτρονικού παιχνιδιού αποτελεί συχνά γρίφο για πολλούς γονείς. Το βασικότερο κριτήριο για την αγορά του κατάλληλου παιχνιδιού είναι το περιεχόμενό του και η ηλικία του παιδιού, στο οποίο απευθύνεται.
Το παιχνίδι θα πρέπει να έχει απαραίτητα τη σήμανση PEGI, του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Το σύστημα προβλέπει την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+ αλλά και τον χαρακτηρισμό του περιεχομένου του (αν υπάρχει άμεση ή έμμεση αναφορά σε ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία).
Για τα online παιχνίδια, εφαρμόζεται το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο το οποίο υπάρχει στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, προκειμένου να γνωρίζουν οι χρήστες ότι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και ότι δεν περιλαμβάνει παράνομο ή προσβλητικό υλικό.
Ανεξαρτήτως της σήμανσης, πάντως, οι γονείς καλό θα είναι να γνωρίσουν το ακριβές περιεχόμενο του παιχνιδιού... δοκιμάζοντάς το. Ετσι, ειδικά οι γονείς των μικρότερων παιδιών καλό είναι να παίζουν πρώτα εκείνοι τα ηλεκτρονικά που θα χαρίσουν στα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν από την αγορά του παιχνιδιού, οι γονείς θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα παιδιά τους πότε και πόσο θα ασχολούνται με το νέο τους απόκτημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι η ενασχόληση με το παιχνίδι να γίνεται... 
σε προκαθορισμένο χρόνο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού με στόχο αυτό να μην απομονώνεται.
Γι΄αυτό τον λόγο μάλιστα συστήνεται και η τοποθέτηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σαλόνι ή άλλο κοινόχρηστο δωμάτιο.
Επίσης τα παιδιά θα πρέπει να παρακινούνται να μην παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μετά το σχολείο, αλλά αφού έχουν τελειώσει το διάβασμα και τις δραστηριότητές τους.
Παρακολούθηση και εκπαίδευση
Προσοχή στα συμπτώματα εθισμού
Εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή χρήση των παιχνιδομηχανών αλλά των διαδικτυακών παιχνιδιών συστήνουν στους γονείς οι ειδικοί, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να φτάνουν στα όρια της... υπερβολής.
«Τα παιδιά εύκολα εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού», λέει ο Γιώργος Κορμάς. Ηδη στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται περίπου 150 παιδιά, τα οποία έχουν εμφανίσει συμπτώματα εθισμού στο Ιντερνετ, τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια.
«Αυτό θα πρέπει να κάνει τους γονείς καχύποπτους, αλλά όχι υπερβολικούς. Ενα παιδί το οποίο παίζει στην αρχή πολύ με ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι που μόλις απέκτησε δεν σημαίνει ότι εθίστηκε κιόλας. Ο εθισμός έρχεται ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγνωρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα», εξηγεί. Ανάμεσα σ΄αυτά συγκαταλέγονται εκτός από τη συνεχή ενασχόληση με το διαδίκτυο, η παραμέληση των δραστηριοτήτων του, το ελλιπές διάβασμα και η έλλειψη προόδου στο σχολείο, η σταδιακή απώλεια των φίλων, η απομόνωσή του:
«Τα παιδιά αυτά εμφανίζονται συνήθως θλιμμένα και ιδιαίτερα νευρικά όταν δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο», λέει ο κ. Κορμάς.
Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί, τονίζει ο ίδιος. Αρκεί οι γονείς να μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά τους τη σωστή χρήση μιας κονσόλας ή του διαδικτύου:
«Το να παίξει ένα παιδί με το ηλεκτρονικό του παιχνίδι δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ούτε ως τιμωρία ούτε ως επιβράβευση. Το ίδιο να ισχύει και με την ενασχόληση με το Ιντερνετ, καθώς πολλοί γονείς επιλέγουν να κάνουν δώρο στα παιδιά τους μια σύνδεση στο Ιντερνετ.
Πριν γίνει αυτό, καλό θα είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι το διαδίκτυο δεν είναι παιχνιδομηχανή, αλλά ένα εργαλείο αναζήτησης γνώσης και πληροφοριών, το οποίο μπορεί να προσφέρει και ψυχαγωγία».
Οι πέντε συμβουλές
1. Αναζητήστε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στην ιστοσελίδα www.pegi.gr.
2. Αναζητήστε πληροφορίες για το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, αν αυτό προορίζεται για πολύ μικρά παιδιά, παίξτε το οι ίδιοι πρώτα.
3. Συμφωνήστε με τα παιδιά ποια παιχνίδια, για πόση ώρα και πότε μπορούν να παίζουν και εξηγήστε τους λόγους της συμφωνίας.
4. Παίξτε παιχνίδια βίντεο με τα παιδιά σας, παρακολουθείτε τα όταν παίζουν και συζητήστε μαζί τους γι' αυτά. Εξηγήστε τους γιατί ορισμένα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα.
5. Επειδή τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες, πείτε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία τους και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.

No comments:

Post a Comment