Σελίδες

Saturday, 2 April 2011

Η ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η πλατυποδία είναι η κατάσταση εκείνη του άκρου ποδός κατά την οποία παρατηρείται μείωση του ύψους της ποδικής καμάρας και κατά συνέπεια αύξηση της επιφάνειας επαφής του πέλματος με το έδαφος.

Όλα τα νεογνά και τα παιδιά μέχρι περίπου 3 ετών
είναι φυσιολογικό να έχουν πλατυποδία.
Υπάρχει η φυσιολογική χαλαρή πλατυποδία και η παθολογική.
Η χαλαρή πλατυποδία, χωρίς ενοχλήματα και με καλή κινητικότητα των αρθρώσεων του ποδιού παραμένει και στο 15% των ενηλίκων και θεωρείται φυσιολογική κατάσταση.
Συχνά συνδυάζεται με βλαισότητα της πτέρνας (πτερνοβλαισοποδία), είναι ορατή κατά τη γέννηση και διορθώνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Η χαλαρή πλατυποδία είτε διορθώνεται μετά τα 3 έτη, οπότε εμφανίζεται  φυσιολογική καμάρα είτε παραμένει.
Δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας.  Παλαιότερες αντιλήψεις για πάτους, ειδικά ορθωτικά και παπούτσια που ταλαιπωρούσαν τα παιδιά και τους γονείς δεν ισχύουν πια.
Τα παιδιά πρέπει να φορούν σωστά παπούτσια που να στηρίζουν την ποδοκνημική, όχι για να διορθωθεί η πλατυποδία αλλά για να βαδίζουν σωστά και σταθερά.

Η παθολογική πλατυποδία χαρακτηρίζεται από ενοχλήματα, πόνο και διαταραχή του τρόπου της βάδισης και οφείλεται σε παθολογικές συνοστεώσεις μεταξύ των οστών του ταρσού, ρικνώσεις των τενόντων  (Αχιλλείου τένοντα),διαταραχή της θέσης του αστραγάλου (κάθετος αστράγαλος),και νευρολογικών παθήσεων.
Όταν υπάρχει πόνος και δυσκαμψία του ποδιού, το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε ακτινολογικό και νευρολογικό έλεγχο, διότι συχνά δεν είναι εύκολο να βρεθεί το αίτιο της πάθησης. Στην παθολογική πλατυποδία η θεραπεία είναι πολλές φορές χειρουργική και το είδος της επέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο.
Σε περίπτωση νευρολογικής πάθησης συχνά το παιδί παρουσιάζει και άλλου είδους προβλήματα και η αντιμετώπιση της πλατυποδίας εντάσσεται στη γενικότερη θεραπεία του.

Όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για τη σωστή ανάπτυξη των ποδιών τους, ιδιαιτέρως εάν έχει υποπέσει στην αντίληψη των γονέων κάτι ανησυχητικό ή εάν υπάρχει κάποιο ανάλογο ιστορικό στην οικογένεια.

ΧΟΥΝΤΗ Γ. ΑΡΕΤΗ
www.paidiatros.gr

Κατευθυντήριες Οδηγίες για πρόληψη του Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου - SIDS. Θέση ύπνου
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)

Sudden Infant Death Syndrome
1. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια (ανάσκελα) θέση. Η θέση ύπνου στο πλάι δεν είναι ασφαλής και δεν πρέπει να συνιστάται.
2. Ο ύπνος του βρέφους να είναι σε σταθερή επιφάνεια. Το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να κα­λύπτεται από σεντόνι.
3. Στην κούνια του βρέφους δεν πρέπει να υπάρχουν μα­λακά αντικείμενα, μαξιλάρια ή χνουδωτά παιχνίδια. Να αποφεύγονται κουβέρτες ή παπλώματα και όταν χρησι­μοποιούνται να ασφαλίζονται στα πλάγια της κούνιας, για να μη μπορεί το βρέφος να καλύψει το πρόσωπο του. Η χρήση υπνόσακου πρέπει να ενισχύεται.
4. Να αποφεύγεται το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυ­μοσύνης και η έκθεση του βρέφους στο παθητικό κά­πνισμα.
5. Συνιστάται το βρέφος να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι, αλλά στον ίδιο χώρο με τους γονείς. Τα βρέφη μπο­ρούν να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών, όταν αυ­τοί είναι ξύπνιοι, αλλά όχι όταν κοιμούνται ή είναι πο­λύ κουρασμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών. Η κούνια πρέπει να πληρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές. 
Ο ύπνος του βρέφους σε πολυθρόνα ή καναπέ πρέπει να αποφεύγεται.
6. Δίνουμε πιπίλα στο βρέφος, αν τη δέχεται, όταν το βά­ζουμε για ύπνο, αλλά δεν την ξαναδίνουμε, όταν έχει αποκοιμηθεί. Δεν πιέζουμε το βρέφος να την πάρει, δεν τη βουτάμε σε γλυκά διαλύματα και καθυστερούμε τη χρήση της στα θηλάζοντα βρέφη μετά τον 1ο μήνα της ζωής.
7. Αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο που κοι­μάται το βρέφος. Το βρέφος πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ευχάριστη για ελαφρά ντυμένο ενήλικα.
8. Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης του βρέφους στο σπίτι, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο.

9. Για την αποφυγή της πλαγιοκεφαλίας συνιστάται:
α. Το βρέφος να κοιμάται με το κεφάλι εναλλάξ στο δεξιό ή αριστερό πλευρό ανά εβδομάδα.
β. Ενθαρρύνεται η πρηνής θέση, όταν το βρέφος είναι ξύπνιο.
γ. Δεν συνιστάται να μένει πολλές ώρες στο ειδικό κά­θισμα αυτοκινήτου,
δ. Η "όρθια" αγκαλιά πρέπει να ενισχύεται.

Διατροφικές διαταραχές πλήττουν και μαθητές Δημοτικού
Young & Anorexic

Young & Anorexic

Aρνούνται να φάνε, χρησιμοποιούν καθαρτικά ή κάνουν εμετό μετά το γεύμα τους. 
Έρευνα έδειξε ότι αφορούν στο 82% των κοριτσιών και στο 18% των αγοριών.

Αθήνα 
Ολοένα και περισσότερα μικρά παιδιά πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία και νευρική ανορεξία, από την ηλικία των έξι ετών, λένε τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 3.000 παιδιών κάτω των 13 ετών, το 82% των κοριτσιών και το 18% των αγοριών πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, όπως λόγου χάρη να αρνούνται να φάνε, να χρησιμοποιούν καθαρτικά ή να κάνουν εμετό μετά το γεύμα τους. Η έρευνα, που έγινε σε χρονικό διάστημα 14 μηνών από το University College του Λονδίνου, έδειξε πως 208 παιδιά Δημοτικού βρίσκονται στα πρώτα στάδια κάποιας διατροφικής διαταραχής, όπως η νευρική ανορεξία.

«Η μελέτη αυτή δίνει μια πρώτη εικόνα των περιστατικών βουλιμίας και ανορεξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης  δρ Ντάσα Νίκολς, συμπληρώνοντας πως «είναι νωρίς να πούμε κατά πόσο υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων διατροφικών διαταραχών σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των παιδιών αυτών».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν διατροφικές διαταραχές σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας. Παρ΄ όλα αυτά, από τη μελέτη περιπτώσεων ανορεξίας και βουλιμίας, οι επιστήμονες καταλήγουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα πως οι συγκεκριμένες νόσοι οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα. 

«Ο μικρός σεισμολόγος» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας: Εργαστήρι
με θέμα «Ο μικρός σεισμολόγος» 
τον Απρίλιο και Μάιο.
 

Ένα διαδραστικό εργαστήρι με θέμα 
«Ο μικρός σεισμολόγος», διοργανώνει 
η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου και του Μαΐου.
Το διαδραστικό εργαστήρι αποτελεί μία πρωτότυπη δραστηριότητα, που θα παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα μάθουν τι είναι στην πραγματικότητα ο σεισμός, τι συμβαίνει στα έγκατα της Γης και πώς μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν τα διάφορα σεισμικά μεγέθη. 
Επιπλέον, θα μάθουν πώς μπορούν εύκολα να προσδιορίζουν το επίκεντρο και να βρίσκουν το μέγεθος ενός σεισμού, μαθαίνοντας έτσι τις βασικές έννοιες και αρχές της σεισμολογίας.

Το διαδραστικό εργαστήρι αφορά παιδιά 9 έως 13 ετών 
και θα διεξαχθεί στις 9/4, 10/4, 16/4, 17/4, 7/5, 8/5, 14/5, 15/5, 21/5 και 22/5, τις ώρες 10.30 - 11.30.
Στο κάθε εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά. 

Η δήλωση συμμετοχής θα υποβάλλεται 
στο email: dkilakos@eugenfound.edu.gr 
ή στο τηλ. 210 9469681
από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 16:30, 
και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Το κόστος εισιτηρίου ανά παιδί είναι 6 ευρώ και με αυτό τα παιδιά μπορούν, την ίδια ημέρα, να επισκεφθούν επίσης τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

www.kathimerini.gr 
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ