Σελίδες

Wednesday, 8 June 2011

«Τετραπέρατα» παιδάκια: 9-12 μηνών - Games to Play with 9–12 Month old Babies

Games to Play with 9–12 Month old Babies


9-12 μηνών

Το μωρό σε αυτή τη φάση κατανοεί τη γλώσσα ακόμα κι αν δε μιλάει και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο, αντλώντας μεγάλη ευχαρίστηση όταν παίζει μαζί σας. Συμπεριφέρεται σαν μεγάλο παιδί και προσπαθεί να σας μιμηθεί ό,τι κι αν κάνετε. Είναι γεμάτο ζωντάνια κι ενέργεια κι έχει ανάγκη από αγάπη και στοργή, πράγμα που αντλεί και από την αλληλεπίδραση που εξασφαλίζει το παιχνίδι μαζί σας.

33. Αναζητώντας τον κρυμμένο... ήχο


Πρόκειται για μια παραλλαγή του παιχνιδιού της εξαφάνισης το οποίο περιλαμβάνει και ακουστικό ερέθισμα. Πάρτε ένα μουσικό παιχνίδι, κουρδίστε το και κρύψτε το κάτω από ένα μαξιλάρι.

Πείτε «Μα που είναι η μουσική;».
Καθώς το μωρό θα κατευθύνεται προς τον ήχο, ενθαρρύνετε την αναζήτησή του.
Μόλις πλησιάσει κοντά, σηκώστε το μαξιλάρι και πείτε «Νάτο!».
Επαναλάβετε αφήνοντας την επόμενη φορά το μωρό να σηκώσει το μαξιλάρι.

Τι λέει η επιστήμη
Η μουσική βελτιώνει τη μελλοντική ικανότητα του μωρού να σκέφτεται αφηρημένα και να υπολογίζει το χώρο. Το να ακούει την πηγή του ήχου και να αναζητά την πηγή του είναι ένα καλό παιχνίδι για να αναπτύξετε την ακουστική προσοχή.

34. Παιχνίδια στο νερό

Απ’ τη στιγμή που μπορεί να καθίσει, μπορείτε να το αφήνετε λίγα λεπτά να παίζει με το νερό μέσα στο μπανάκι -πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Δώστε του πλαστικά κυπελλάκια και δείξτε του πώς... 

«Τετραπέρατα» παιδάκια: 6-9 μηνών - Games to Play with 6–9 Month old Babies

Games to Play with 6 – 9 Month old Babies

6-9 μηνών
Καθώς οι φυσικές του δεξιότητες αναπτύσσονται διαρκώς, το μωρό αρχίζει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω του και αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αν και είναι πολύ πιο ευτυχισμένο και ασφαλές όταν είναι μαζί σας. Καθώς πλέον μπορεί να καθίσει, αποκτά μια νέα οπτική για το περιβάλλον του συμμετέχοντας πιο ενεργητικά στο παιχνίδι.

21. Παιχνίδια στον καθρέφτη
Η αλληλεπίδραση με το είδωλο στον καθρέφτη είναι ένα πολύ καλό οπτικό ερέθισμα που ωθεί το μωρό να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότεροι πίνακες δραστηριότητας για μωρά έχουν καθρεφτάκια πάνω.

Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε μπροστά στον καθρέφτη:

Χαμογελάστε.
Κουνήστε διαφορετικά μέρη του σώματός σας.
Κάντε γκριμάτσες με ήχους ή φωνές ζώων.
Φέρτε το μωρό κοντά και μακριά στο είδωλό του.

Τι λέει η επιστήμη
Σημαντικό βήμα είναι και μόνο να κοιτάξει το μωρό, να χαμογελάσει ή να προσπαθήσει να πιάσει το είδωλό του, κι ας μην ξέρει ότι πρόκειται για τον εαυτό του. Επίσης, εντυπωσιάζεται καθώς βλέπει απέναντί του το οικείο πρόσωπο της μαμάς, ενώ ταυτόχρονα νιώθει ότι το κρατά αγκαλιά. Μεγαλώνοντας, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να καταλαβαίνει τη σχέση μεταξύ ειδώλου και προσώπου, κι αν το χαιρετήσετε μέσα απ’ τον καθρέφτη είναι πιθανό να γυρίσει να σας κοιτάξει.

22. Το παιχνίδι της εξαφάνισης
Μετά τον πέμπτο με έκτο μήνα της ζωής του, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε το μωρό σας την αρχή ότι... 

«Τετραπέρατα» παιδάκια: 3-6 μηνών - Games to Play with 3–6 Month old Babies

3-6 μηνών
Το μωρό αναπτύσσεται τόσο σε δύναμη όσο και σε ικανότητα και κάθε νέα εμπειρία αποθηκεύεται πλέον στη μνήμη του. Οι ελεγχόμενες κινήσεις, η βελτιωμένη όραση και τα νέα επίπεδα συντονισμού και κατανόησης κάνουν το μωρό να ανταποκρίνεται με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Games to Play with 3 – 6 Month old Babies
12. Παιχνίδι ανατομίας
Το μωρό νιώθει τα διαφορετικά σημεία του σώματός του.
Χρησιμοποιώντας το δείκτη και το μέσο αγγίξτε με τρία απαλά χτυπηματάκια διαφορετικά σημεία στο πρόσωπο και στο σώμα του μωρού.
Πείτε «πού είναι η μυτούλα;» και αγγίξτε τη.
Επαναλάβετε αγγίζοντας άλλα σημεία, όπως το πηγούνι, τα αυτάκια, το στοματάκι.
Αντιστρέψτε τους όρους παίρνοντας με το χέρι σας το χεράκι του μωρού και λέγοντας «πού είναι η μύτη της μαμάς;» και βάλτε το χεράκι του πάνω στη μύτη σας.

Τι λέει η επιστήμη
Αγγίζοντας απαλά το μωρό ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας και το ενθαρρύνετε μεγαλώνοντας να ανεξαρτητοποιηθεί πιο γρήγορα.

13. Πάνω - κάτω
Το παιχνίδι αυτό δυναμώνει την πλάτη και το λαιμό του μωρού προετοιμάζοντάς το για το μπουσούλημα.

Ξαπλώστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ και βάλτε το μωρό πάνω στην κοιλιά σας.

Πιάστε το με τα χέρια σας από το στήθος και... 

«Τετραπέρατα» παιδάκια: 0-3 μηνών - How do you “play” with a newborn?

Σκεφτόμουν τι παιχνίδια μπορώ να παίξω με την 7 μηνών κόρη μου και ψάχνοντας βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου - νεογνολόγου, αναπληρώτριας διευθύντριας Β’ Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών:

How do you "play" with a newborn?
Οι 44 τρόποι που θα τα κάνουν... «4πέρατα»

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος ερεθισμάτων για να αναπτυχθούν κινητικά, να μάθουν να μιλάνε, να γυμνάσουν το μυαλό τους και, βεβαίως, να καταευχαριστηθούν με την καρδούλα τους από τα παιχνίδια που θα παίξετε μαζί τους. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η επιστήμη!


Απ’ τους γονείς που επιστρέφουν απ’ το μαιευτήριο με το νεογέννητο μωράκι στην αγκαλιά τους οι περισσότεροι δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορούν να παίξουν μαζί του. Άντε κάνα χρόνο αργότερα, όταν πια θα μπορεί να σταθεί όρθιο στα πόδια του να κλωτσήσει την μπάλα ή να χτίσει έναν πύργο με τουβλάκια.

Κι όμως, το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει απ’ την πρώτη στιγμή που θα φέρετε το μωρό στο σπίτι, κι ίσως ούτε καν υποψιάζεστε τα θαύματα που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι εμπειρίες από τη βρεφική ηλικία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ερεθίσματα είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τα μωρά γιατί: 

  • Η ικανότητα μάθησης επηρεάζεται από τα ερεθίσματα και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον,
  • ο ανθρώπινος εγκέφαλος ωφελείται από τη διδασκαλία κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής,
  • οι εμπειρίες μάθησης το ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
  • Και φυσικά, το παιχνίδι είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να εξασφαλιστούν αυτά τα ερεθίσματα, αφού όσο πιο απαλά και αβίαστα είναι τόσο περισσότερες είναι οι συνδέσεις στον εγκέφαλο!
Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν το παιχνίδι γίνεται με τα πρόσωπα που αγαπά περισσότερο: τη μαμά και τον μπαμπά. Το μωρό μέσα απ’ το παιχνίδι εισπράττει αγάπη και τρυφερότητα, ενώ παράλληλα ενισχύεται το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.

Μωρά που δεν έχουν εισπράξει αρκετές δόσεις τρυφερότητας και προσοχής μπορεί να δυσκολευτούν στις διαπροσωπικές σχέσεις όταν ενηλικιωθούν. Αντίθετα, μια ενισχυμένη σχέση με τον αγαπημένο ενήλικο διαμορφώνει παιδιά που αντέχουν το στρες της καθημερινής ζωής.
 
Ορίστε, λοιπόν, πώς μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας απ’ τον πρώτο μήνα της ζωής του. Αρκεί να θυμάστε να βλέπετε τον κόσμο απ’ τα ματάκια του!

0 έως 3 μηνών

Από το δεύτερο μήνα, το νεογέννητο εξελίσσεται σε ένα μωρό με έντονο ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω του, καθώς επίσης και με περισσότερο έλεγχο στο σώμα του. Στις έξι περίπου εβδομάδες ανταποδίδει χαμόγελα και ξεκινάει να ανταποκρίνεται συνειδητά. Σε αυτή τη φάση το άγγιγμα και η φωνή σας παίζουν σπουδαίο ρόλο. Το καλύτερο παιχνίδι του μωρού είστε εσείς!

1. Μωρό μου σ’ αγαπώ
Το παρακάτω παιχνίδι ενισχύει το δεσμό του βρέφους με τους γονείς του.

Κρατήστε το μωρό αγκαλιά και με τα χέρια σας φέρτε το μια κοντά και μια μακριά από το στήθος σας.
Καθώς το φέρνετε κοντά σας πείτε του «σ’ αγαπώ».
Όταν λέτε τη λέξη «σ’ αγαπώ»,...