Σελίδες

Tuesday, 27 December 2011

Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για τους εργαζόμενους στον ALTER


Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να σταθούμε δίπλα στα παιδιά που έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα στη χαρά. 
.
Η «ΑνοιχτήΑγκαλιά» στέκεται
με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη
στις οικογένειες των εργαζομένων
του τηλεοπτικού σταθμού ALTER.
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθησία της στα παιδιά, στέκεται με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη στις οικογένειες των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. 
.
Σήμερα το πρωί, η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» κυρία Γιολάντα Βλάχου και μέλη της Οργάνωσης, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ALTER, μοίρασαν δώρα και μοιράστηκαν με τις δοκιμαζόμενες οικογένειες των  εργαζομένων, τη χαρά και το αυθόρμητο γέλιο των μικρών παιδιών, στη Χριστουγεννιάτικη παιδική  γιορτή. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»
Μεσογείων 24- Αθήνα 115 27
Τηλ. 210.77.26.814-15/ Fax 210.77.99.646
e-mail: fkp@otenet.gr

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δώρα

Φάρμακα, νερό και εμβόλια θα προσφερθούν στις αποστολές τους
Πρωτότυπες προτάσεις δώρων για τα Χριστούγεννα που θα χαρίσουν ζωή σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα δώρα γι αυτά τα παιδιά
είναι τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μπουν στο online κατάστημα της οργάνωσης και να διαλέξουν δώρα, όπως κουνουπιέρες, εμβόλια, πόσιμο νερό, φάρμακα κατά του AIDS. Οι εθελοντές Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα αναλάβουν να μεταφέρουν το δώρο στις αποστολές τους.

Ο παραλήπτης του δώρου θα λάβει μια ηλεκτρονική κάρτα που θα περιγράφει πώς κάποιος ασθενής στην άλλη άκρη του κόσμου βοηθήθηκε χάρη στο δώρο αυτό.

Ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα αυτή μπορεί όποιος θέλει μέσω Faceboook να διαλέξει τους φίλους που θέλει να ενημερώσει για το δώρο και να στείλει τις ευχές του. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει οικονομικά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα για τη δράση τους χάρη στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Το Βήμα

23χρονη, θύμα της νόσου των μοντέλων - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Τα άτομα με νευρική ανορεξία δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία της Πάτρας ο θάνατος μιας 23χρονης κοπέλας από νευρική ανορεξία ανήμερα τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τη μητέρα της, η 23χρονη Μαρία Φιλιππάτου ένιωσε ξαφνικά δυσφορία το απόγευμα των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η άμεση μεταφορά της στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, όμως, η καρδιά της δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένειά της αλλά και σε όλους όσοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν την άτυχη κοπέλα.
Έφθασε στο σημείο να μην τρώει τίποτα
και να ζυγίζει μόλις 29 κιλά
Η Μαρία έπασχε από νευρική ανορεξία και βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Λόγω των οικονομικών δυσχερειών της οικογένειας δούλευε σε δύο δουλειές και είχε υποστεί κατάθλιψη από το άγχος της καθημερινότητας με δεδομένο ότι και η μητέρα της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Έφθασε στο σημείο να μην τρώει τίποτα και να ζυγίζει μόλις 29 κιλά.
«Δεν ήθελα να πω σε κανέναν το πρόβλημά μου. Πήγαινα σε ιδιώτες γιατρούς μόνη μου και προσπαθούσα να επιβιώσω. Δεν ήθελα να επιβαρύνω την οικογένειά μου που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό έκανα και δύο δουλειές για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα», έλεγε πριν από περίπου έναν μήνα η 23χρονη και έδειχνε το σκελετωμένο της κορμί όταν ζητούσε βοήθεια από τους Πατρινούς.
Κάποια στιγμή οι φίλοι της κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει, αφού η 23χρονη υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αγώνας δρόμου
Οι φίλοι της Μαρίας ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου η κοπέλα να υποβληθεί σε θεραπεία. Μάλιστα η κοπέλα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της στα τοπικά ΜΜΕ της Αχαΐας. Οι φίλοι της 23χρονης έκαναν τα πάντα για να μαζέψουν τα χρήματα διοργανώνοντας εκδηλώσεις συμπαράστασης αλλά το ποσό που είχε συγκεντρωθεί δεν αντιστοιχούσε σε αυτό που χρειαζόταν για τη θεραπεία της.
Γ ια τον θάνατο της 23χρονης θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την ανακοπή καρδιάς.
Από την πλευρά της μητέρας της, Αριστέας Ζωγοπούλου, εκφράζονται βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσοι ευαισθητοποιήθηκαν και προσπάθησαν να σώσουν τη Μαρία.  
Όπως αναφέρεται, τα συγκεντρωμένα χρήματα, τα οποία δεν έφτασαν στο ύψος που απαιτούσε η πολυδάπανη θεραπευτική αγωγή, θα διατεθούν για την κηδεία της, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.


Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Αναγνωρίστε τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας
Πέντε «ύποπτα» για νευρική ανορεξία σημάδια πρέπει να σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το παιδί που ενδέχεται να κινδυνεύει έχει τα εξής χαρακτηριστικά:...

Ταβέρνες μοιράζουν δωρεάν φαγητό στον Πύργο

Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους στην κατάσταση και στην Ηλεία. Προσπαθούν να βοηθήσουν το συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δε μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Ταβέρνες μοιράζουν δωρεάν φαγητό
στον Πύργο

Σε συνεργασία με την εθελοντική δράση Πύργου λοιπόν, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ψητοπωλείων, θα δίνουν ένα πιάτο φαγητό, σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για αυτό.
Μερικές μερίδες θα προσφέρει ο καθένας...
Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι ενέργειες της δράσης, για ρούχα σε όσους τα χρειάζονται...


Τρόµος στο παιδικό δωµάτιο

Λίγο προτού πέσει σε κώµα, το παιδί έδωσε τη δική του εξήγηση: «Ο µπαµπάς µου χτυπάει εµένα και τη µαµά µου...»
.
Γιατί δεν αντιδράς;
Εκστρατεία
κατά της Παιδικής κακοποίησης
.
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσµατα κακοποίησης και παραµέλησης των παιδιών από τους ίδιους τους γονείς
.


Προ ηµερών αφίχθη στο Νοσοκοµείο Παίδων «Αγία Σοφία», συνοδευόµενο από τον πατέρα του, ένα τετράχρονο αγόρι. Το παιδί έφερε µελανιές σε όλο του το σώµα, ήταν απισχνασµένο, µόλις 9 κιλά, και είχε σπασµούς. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», ο πατέρας απέκρουσε τις επίµονες ερωτήσεις των γιατρών, ισχυριζόµενος ότι «τσακώνεται πολύ µε το αδελφάκι του». Η αξονική τοµογραφία έδειξε παλαιότερα χτυπήµατα στο κεφάλι. Λίγο προτού πέσει σε κώµα, το παιδί έδωσε τη δική του εξήγηση: «Ο µπαµπάς µου χτυπάει εµένα και τη µαµά µου...».

Η κακοποίηση των παιδιών από τη µαµά και τον µπαµπά δεν είναι καινούργιο φαινόµενο. Είναι όµως, σύµφωνα µε την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας, µια από τις πιο αισθητές παράπλευρες απώλειες της οικονοµικής κρίσης: «... η οικονοµική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία... Η ένταση µέσα στην οικογένεια µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της παραµέλησης των παιδιών ». Οπως υπογραµµίζουν ο κ. Γεράσιµος Κολαΐτης, επίκουρος καθηγητής της Παιδοψυχιατρικής και διευθυντής της Πανεπιστηµιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγία Σοφία», και η κυρία Αργυρώ Σωτηροπούλου-Ψάλλα, κλινική κοινωνική λειτουργός στην ίδια κλινική: « Η εµπειρία µας δείχνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κακοποίησης, παραµέλησης ή εγκατάλειψης παιδιών που φτάνουν στο νοσοκοµείο. Μάλιστα, λόγω της οικονοµικής κρίσης, υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει αρκετές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πλαίσια παιδικής προστασίας µε αποτέλεσµα τα παιδιά να παραµένουν για µεγάλο διάστηµα (σε κάποιες περιπτώσεις ως και τρία χρόνια) στον χώρο του νοσοκοµείου ».

«Η οικονοµική κρίση που περνάει η χώρα µας σαφώς και ευνοεί τις συνθήκες που οδηγούν στην παιδική κακοµεταχείριση» επισηµαίνουν. «Ο άνεργος γονιός έχει άγχος, αβεβαιότητα, θυµό και επιθετικότητα, αδυνατεί να καλύψει ακόµη και βασικές ανάγκες της οικογένειάς του, ιδιαίτερα όταν είναι πολυµελής. Έτσι µπορεί να οδηγηθεί σε παραµέληση ή κακοποίηση των παιδιών του. Παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των φτωχών δεν κακοποιούν ή παραµελούν τα παιδιά τους, αν και ο ρόλος τους ως γονιών γίνεται πιο στρεσογόνος και δύσκολος σε συνθήκες στέρησης και ανέχειας ». 
Η κακοποίηση είναι αταξική: «∆ιασχίζει όλες τις φυλετικές, πολιτισµικές και οικονοµικές γραµµές. Μερικές φορές οι οικογένειες που φαίνονται να τα έχουν όλα, κρύβουν πίσω από τις κλειστές πόρτες µια διαφορετική ιστορία». Ενδεικτική η πρόσφατη περίπτωση καθηγήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο που ξυλοκόπησε δηµοσίως το οκτάχρονο υιοθετηµένο παιδί της.

|||||||| «“Τρώγαμε” ξύλο, τι πάθαμε;»
Στην Ελλάδα, όπου η σωµατική τιµωρία απαγορεύεται διά του νόµου αλλά παραµένει κοινωνικά «αποδεκτή» (όπως λένε οι έλληνες παιδίατροι «δεν υπάρχει ελληνικός πισινός που να µην έχει φάει ξυλιά»), τα όρια δεν είναι διακριτά. Σύµφωνα µε τον κ. Γ. Νικολαΐδη, ψυχίατρο, προϊστάµενός της ∆ιεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, «δεν υπάρχει ένα τείχος που να χωρίζει την τιµωρία από την κακοποίηση. Τα περισσότερα περιστατικά που ήταν σοβαρά ή θανατηφόρα ξεκίνησαν ως τρέχουσα σωµατική τιµωρία, όπου ο ενήλικος έχασε τον έλεγχο. Ας σηµειωθεί ότι και η σωµατική τιµωρία έχει βιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες για το παιδί. Σε έρευνα προ τριετίας, 56% των ελλήνων γονιών παραδέχονταν...