Σελίδες

Wednesday, 29 February 2012

Χυμός και Μαρμελάδα καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη
Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε !!

Παλαιοτέρα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως τα φρούτα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας.
Χυμός με μήλα, καρότα και μέλι
Carrot Jam

Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών από λαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό.
Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Το καρότο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα καρότα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Εξαιτίας της βιταμίνης Α και του ασβεστίου που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση για τα κόκαλα και τα δόντια. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής.

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
 

Μαρμελάδα Καρότο
Μη σας ξενίζει η λέξη καρότο. Είναι μια από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες που έχω φάει ποτέ. Τρώγεται με το κουτάλι.

Μια ιδιαίτερη μαρμελάδα καρότου
Τι χρειαζόμαστε:...
  • ½ κιλό καρότα (περίπου 6 μεγαλούτσικα καρότα)
  • 1 μήλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 λεμόνι
  • 3 ½ φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
Πως το κάνουμε:

Πλένουμε καλά όλα τα φρούτα και τα καρότα.
Ξεφλουδίζουμε το μήλο, το κόβουμε σε 4 κομμάτια και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τη φλούδα και τα κουκούτσια τα βάζουμε σε τουλπανάκι, ενώ το μήλο το τρίβουμε στον τρίφτη.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι. Τη φλούδα την κόβουμε σε πολύ λεπτές λουριδίτσες και το πορτοκάλι σε μικρά κυβάκια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το τριμμένο μήλο, το πορτοκάλι, τη φλούδα του, το νερό και το τουλπανάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για κάνα 10λεπτο, να μαλακώσουν κάπως.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε και αυτά στον τρίφτη, να βγουν μακρόστενες λεπτές λωρίδες. Στίβουμε το λεμόνι και περιχύνουμε τα καρότα.
Βγάζουμε το τουλπάνι από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το καρότο και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει η μαρμελάδα (όταν φτάσει στους 104°). Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε κάντε το τεστ του κρύου πιάτου*.
Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα, βάλτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς.

Λίγα μυστικά ακόμα

*Το τεστ του κρύου πιάτου:
Βάλτε δύο πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)

sintagespareas

No comments:

Post a Comment