Σελίδες

Wednesday, 15 February 2012

Επιδεινώνεται η επισιτιστική κρίση για τα παιδιά

2,6 εκατομμύρια νήπια πεθαίνουν ετησίως από ασιτία 
και μισό δισεκατομμύριο απειλείται

Hidden Malnutrition Crisis Could Put Almost Half a Billion Children at Risk

Αυτό το αγοράκι από τη Σομαλία
είναι επτά μηνών
και νοσηλεύεται λόγω ασιτίας.
Το ένα τέταρτο των μικρών παιδιών της Γης, δηλαδή 450 εκατομμύρια παιδιά, δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθούν σωστά, και 300 παιδιά πεθαίνουν από ασιτία κάθε ημέρα, δηλαδή περίπου 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση-κόλαφο της κοινωφελούς οργάνωσης «Save the children» που αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Υπάρχουν περίπου 170 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών η ανάπτυξη των οποίων παρεμποδίζεται, εξαιτίας της έλλειψης φαγητού τόσο για τα ίδια όσο και για τις μητέρες τους που τα θηλάζουν και η κατάσταση σημειώνει σημαντική επιδείνωση.
Το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Περού και η Νιγηρία - χώρες στις οποίες βρίσκονται τα μισά από τα παιδιά που δεν αναπτύσσονται σωστά -, η αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο των τιμών των τροφίμων έχει αναγκάσει τους γονείς των υποσιτιζόμενων παιδιών να μειώσουν το φαγητό και... 

να σταματήσουν το σχολείο για να εργαστούν.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ένα τρίτο των γονιών που συμμετείχαν στην έκθεση δήλωσαν ότι τα παιδιά τους παραπονιούνται καθημερινά ότι δεν έχουν αρκετό φαγητό. Ένας στους έξι γονείς ποτέ δεν έχει την πολυτέλεια να μπορεί να αγοράσει κρέας, γάλα ή λαχανικά.

Μάλιστα έξι στα δέκα παιδιά στο Αφγανιστάν δεν παίρνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να αναπτυχθούν όπως πρέπει, ενώ το ίδιο ισχύει για το 48% των παιδιών στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ινδία.
«Αν δεν ληφθούν κοινώς αποδεκτά μέτρα, μισό δισεκατομμύριο παιδιά θα είναι σωματικά και πνευματικά υπανάπτυκτα τα επόμενα 15 χρόνια», προειδοποιεί ο επικεφαλής της κοινωφελούς οργάνωσης Τζάστιν Φορσάιθ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί δραματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, της μετατροπής βοσκότοπων σε χώρους δημιουργίας βιοκαυσίμων, της κερδοσκοπικής εμπορευματοποίησης των τροφίμων και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι φτωχοί όμως, που ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για φαγητό, είναι εκείνοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Στο Αφγανιστάν, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 25% - την παγκόσμια μέση αύξηση για το 2011. Σε μέρη σαν την Κένυα αυτό το ποσοστό αγγίζει και το 40%.

Η «Save the children» περιγράφει την ασιτία σαν έναν σιωπηλό φονιά επειδή συχνά δεν καταγράφεται ως αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά γεννήσεως, οδηγώντας σε έλλειψη δράσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Παράλληλα, η ασιτία αποτελεί υποκείμενη αιτία θανάτου στο ένα τρίτο όλων των παιδικών θανάτων, αλλά δεν λαμβάνει την ίδια «μεταχείριση» με εκστρατείες και επενδύσεις, όπως άλλες αιτίες παιδικού θανάτου, σαν την ελονοσία ή το AIDS.


Οι παιδικοί θάνατοι από ελονοσία έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 2003, ενώ η παιδική ασιτία στην Αφρική έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 0,3% ετησίως στο ίδιο χρονικό διάστημα.

No comments:

Post a Comment