Σελίδες

Saturday, 17 March 2012

Χιλιάδες ανήλικοι στα «πλοκάμια» του διαδικτυακού εκφοβισμού - Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Ο υπέροχος κόσμος του διαδικτύου εχει μετατραπεί τελευταία, για χιλιάδες ανήλικους, σε έναν εικονικό τόπο "μαρτυρίου", που προκαλεί αισθήματα φόβου, ντροπής και αμηχανίας σε παιδιά και εφήβους, καθώς έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ένα φαινόμενο το οποίο στη «γλώσσα» του ίντερνετ ονομάζεται Cyber – Bullying.
...πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα τα κρούσματα
του διαδικτυακού εκφοβισμού...
Πρόκεται για τον διαδικτυακό εκφοβισμό θύματα του οποίου έχουν πέσει χιλιάδες ανήλικοι οι περισσότεροι από τους οποίους
είναι έφηβοι. 
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε συγκεκριμένες περιτπώσεις όπως αυτή μιας 14χρονης μαθήτριας γυμνασίου, η οποία διαπίστωσε ότι σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναρτηθεί σκηνές από την πρώτη ερωτική της σχέση, που είχε συνάψει με συμμαθητή της στη διάρκεια σχολικής εκδρομής.
Από τότε η κοπέλα αισθάνεται ταπεινωμένη και φοβισμένη και έφθασε στο σημείο να αλλάξει τρία σχολεία μέχρι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να μετακομίσει σε άλλη πόλη με την οικογένειά της για να χαθούν τα ίχνη της, καθώς δεν αντέχει πλέον τα ειρωνικά σχόλια των συνομηλίκων της.
Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικότερα, επισήμανε ότι εκτός από την παιδική πορνογραφία πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα τα κρούσματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, που στοχεύει στον εκφοβισμό, την απειλή, τη διαπόμπευση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων, με την κοινοποίηση κακόβουλων ή συκοφαντικών βίντεο, ή φωτογραφικού υλικού ή ακόμα και φωτομοντάζ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις από την ανάρτηση εκφοβιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι τραγικές και για το λόγο αυτό τα παιδιά και οι έφηβοι θύματα θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις οικογένειές τους.
Τα κορίτσια είναι πιό ευάλωτα από τα αγόρια σε τέτοιες επιθέσεις, σημείωσε ο κ. Σφακανάκης και συμπλήρωσε ότι πολλοί έφηβοι έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, καθώς δεν αντέχουν τις απειλές και τις συκοφαντίες εις βάρος τους.
«Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να στέλνουμε στον εισαγγελέα, ή να συλλαμβάνουμε παιδιά που συκοφαντούν συνομηλίκους τους μέσω του διαδικτύου. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώνουμε τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά και τους δασκάλους», είπε ο κ. Σφακιανάκης.
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν και στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο σε δείγμα 500 εφήβων. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία το 50% έπεσε θύμα δικτυακού εκφοβισμού, ή άκουσε για κάποιον από το περιβάλλον του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που είτε υφίστανται είτε ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών.

No comments:

Post a Comment