Σελίδες

Friday, 2 March 2012

Η δύναμη της πατρικής αγάπης - Father's Love

«Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα», είχε γράψει το 2007 στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

«... όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του,
για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του,
το αιχμαλωτίζει για πάντα»
Κάποια μέρα, πριν λίγα χρόνια ένα παιδί ρώτησε τον πατέρα του: «Μπαμπά θες να τρέξεις μαζί μου στο Μαραθώνιο;». «Ναι», απάντησε εκείνος και χωρίς να σκεφτεί το πρόβλημα καρδιάς που αντιμετώπιζε ξεκίνησε τις προπονήσεις. Πράγματι έτρεξαν.

Διαβάστε  την συγκινητική ιστορία των Dick και Rick Hoyt.
Αν αυτό δεν είναι ζωντανό παράδειγμα, ότι «ο άνθρωπος όλα τα μπορεί», τότε ποιο είναι;



Πατρική αγάπη

Αν και η μητρική αγάπη έχει πολυσυζητηθεί και μοιάζει να «κλέβει» την παράσταση, η αλήθεια είναι ότι, η πατρική αγάπη είναι αναντικατάστατη.
Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και πατέρα είναι εξίσου σημαντική με τη μητρική και η απουσία αυτής της σχέσης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο παιδί.



Κάθε φύλο έχει τα δικά του χαρίσματα και τις δικές του αρετές. Χωρίς καμία διάθεση να στερεοτυπήσουμε, υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Λέγεται ότι οι ανδρικές αρετές είναι ο σεβασμός, η αυτοθυσία, η τιμή, η περηφάνια, ο νόμος, η τάξη και ο οίκτος. Και αυτές οι αρετές μεταβιβάζονται από τον πατέρα στο παιδί, όταν αυτός εμπλέκεται ενεργά στη διαπαιδαγώγησή του.
Οι 10 Προτάσεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ παιδιών και μπαμπάδων
  1. Να είστε παρόντες σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Ταΐστε τα με το μπιμπερό, νανουρίστε τα, συνοδεύστε τα στις κούνιες, πηγαίνετε στη θεατρική τους παράσταση, παίξτε μαζί τους, παλέψτε, διαβάστε τους ένα παραμύθι, πηγαίνετε μαζί τους στον/ στην παιδίατρο, ακούστε τη μουσική που τους αρέσει, πάρτε τα από το σχολείο ή το φροντιστήριο, μιλήστε τους για το πρώτο τους καρδιοχτύπι, πηγαίνετε ένα σαββατοκύριακο ένα ταξίδι μόνο οι δυο σας κ.ά. Σχέση είναι, ο χρόνος που περνάω μέσα στη σχέση αλλά και το τι κάνω σε αυτόν το χρόνο.
  2. Αναλάβατε την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν: σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλκοόλ και ναρκωτικά, ομοφυλοφιλία, διαφορετικότητα. Διαλύστε μύθους & να θυμάστε ότι αν δεν το κάνετε εσείς, κάποιος άλλος θα το κάνει.
  3. Μιλήστε στα παιδιά σας για την καθημερινότητά σας. Πάρτε τα μια μέρα στη δουλειά και δείξτε τους πώς περνάτε τη μέρα σας.
  4. Διδάξτε πώς να είναι καλοί ακροατές, ακούγοντάς τα. Μάθετε να συγκεντρώστε όταν σας μιλά το παιδί σας.
  5. Μην κρίνετε τα παιδιά σας για τις πράξεις τους. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από την κάθε συμπεριφορά του παιδιού.
  6. Όταν στραφούν σε εσάς για βοήθεια, μη τους δώσετε έτοιμες λύσεις. Ρωτήστε τα τη γνώμη τους και αφήστε τα να γευτούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
  7. Περάστε χρόνο μαζί τους, πηγαίνοντας σε ταινίες ή ακούγοντας τη μουσική που τους αρέσει. Μοιραστείτε ένα σπορ.
  8. Εκφράστε τα συναισθήματα σας (φόβο, λύπη, θυμό, χαρά, άγχος, ντροπή και αγάπη) με τρόπους δημιουργικούς. Χρόνια αργότερα, όταν θα είναι ενήλικοι, θα έχουν αποτυπώσει το δικό σας τρόπο.
  9. Φερθείτε στη σύντροφο σας (και μητέρα τους) με σεβασμό. Να είστε ενήμεροι ότι η συμπεριφορά σας αυτή θα αναπαραχθεί στις δικές τους σχέσεις αργότερα.
  10. Δώστε χάδια και σωματική επαφή.
Από την πρώτη μέρα της γέννησης του παιδιού σας, από το άλλαγμα της πάνας και το τάισμα με το μπιμπερό μέχρι το χειροκρότημά σας σε μία θεατρική παράσταση ή στα μαθήματα οδήγησης και τις πανελλήνιες εξετάσεις μέχρι και την παραμονή σας στο μαιευτήριο όταν γίνουν εκείνα γονείς, η παρουσία σας ή απουσία σας είναι σημαντική.
Με λίγα λόγια, μπαμπάδες είστε απαραίτητοι, για τη ψυχική υγεία των παιδιών. Εμπλακείτε ενεργά στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας και διεκδικήστε το ρόλο σας μέσα στην οικογένειά σας και στη ζωή τους.

No comments:

Post a Comment