Σελίδες

Thursday, 5 April 2012

Unicef: Μισό εκατομμύριο παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα
Unicef Report: “Children in Greece 2012″

Μόνο ως ζοφερή μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία ζει το 23% των παιδιών στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της Eurostat περίπου 439.000 ανήλικοι στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ 100.000 παιδιά αναγκάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας. 

“Children in Greece 2012″

Τα ποσοστά αυτά, που αποκαλύπτουν ότι η χώρα προσεγγίζει τα επίπεδα ζωής στη Βουλγαρία, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Unicef με τίτλο «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2010 καταγράφηκε αύξηση της παιδικής φτώχειας στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., χωρίς να εξαιρούνται Γαλλία και Γερμανία στις οποίες σημειώνεται μάλιστα και η μεγαλύτερη αύξηση του εν λόγου ποσοστού.
Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, για να μετρηθεί η παιδική φτώχεια, επί της ουσίας καταγράφονται τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που εμπίπτουν στην κατηγορία των φτωχών.
Συνολικά η παιδική φτώχεια στην Ευρωζώνη κινείται στο ποσοστό του 20,5%. Στην πρώτη θέση, πάντως, βρίσκεται η Βουλγαρία, με ποσοστό 26,8%, ενώ στην τελευταία η Δανία, με ποσοστό παιδικής φτώχειας στο 10,9%.
Στην Ελλάδα η παιδική φτώχεια αγγίζει το 23%, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα το 33,4% των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιούν σε μονογονεϊκά νοικοκυριά.
Το 20,1% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι φτωχά, ενώ το 28,7%, το 2010 βρίσκονταν σε φτώχεια η κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7%.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι τα φτωχά παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποσιτιστούν και να ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη θέρμανσης ή την υγρασία στο σπίτι, από ότι τα μη φτωχά.
Επίσης, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρατίθενται για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα. Μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα και το 23,2% περιβαλλοντικό πρόβλημα (από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων).


No comments:

Post a Comment