Σελίδες

Friday, 24 August 2012

Επικοινωνία με το παιδί

Ας το συζητήσουμε… 
. Επικοινωνία, πόσο δύσκολη λέξη; Και δεν αναφερόμαστε στις συζητήσεις με φίλους. Τις περισσότερες φορές αυτές είναι οι πιο εύκολες. 
Οι πιο δύσκολες συζητήσεις είναι αυτές ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας, ειδικά όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε να μας ανοιχτούν.
 .
Όταν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία, αποκαλύπτουν
στους γονείς τα μυστικά τους όλο και λιγότερο.
Για κάποιον λόγο, λίγα χρόνια αφού ξεκινήσουν το σχολείο, τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν τους γονείς σαν εχθρό και όλες αυτές οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις που μέχρι τότε ξεκινούσαν για όλα αυτά που τους απασχολούν, αρχίζουν να εκλείπουν. Ειδικά όταν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία, αποκαλύπτουν στους γονείς τα μυστικά τους όλο και λιγότερο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πολλοί γονείς, όταν παρατηρούν αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών, αποτραβιούνται αμήχανα και παραιτούνται από την προσπάθεια να κάνουν το παιδί τους να μιλήσει, ελπίζοντας πως όταν είναι έτοιμο θα έρθει από μόνο του σε αυτούς. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, αυτό δεν γίνεται ποτέ.
Ίσως, λοιπόν, μια λύση να είναι να διανύσει ο γονιός τη μισή απόσταση προς το παιδί -ίσως και παραπάνω- προκειμένου να το προσεγγίσει και να του δείξει ότι είναι πρόθυμος να το ακούσει. Το να του ζητήσει απλά να καθίσει και να μιλήσει δεν θα φέρει και πολλά αποτελέσματα –το παιδί μπορεί να νιώσει ότι του επιτίθενται.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για να μας μιλήσει το παιδί μας. Πώς;
Πηγαίνετε μαζί για καφέ ή φαγητό: Συχνά πράγματα που θα μπορούσαν να ειπωθούν τρώγοντας στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, συζητιούνται πιο εύκολα όταν είμαστε έξω για φαγητό ή καφέ. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αισθάνεται κάπως σαν ενήλικας και νιώθει την ανάγκη από μόνο του να μιλήσει.
Μαγειρέψτε μαζί: Όταν μαγειρεύετε είστε επικεντρωμένοι σε κάτι άλλο και έτσι το παιδί δε νιώθει ότι έχει στραμμένους τους προβολείς πάνω του. Έτσι, καθώς θα μαγειρεύετε παρέα μπορείτε να το ρωτάτε διάφορα για θέματα που δεν θα σας εκμυστηρευόταν αλλιώς.
Στο αυτοκίνητο: Ένας ακόμα τρόπος να μη νιώθει το παιδί ότι το έχετε στήσει στον τοίχο είναι να του μιλάτε ενώ οδηγείτε. Αρκεί να έχετε πάντα στραμμένη την προσοχή σας στον δρόμο.
Γραπτά μηνύματα: Ακούγεται τετριμμένο, όμως συχνά τα παιδιά λένε πιο εύκολα μέσω μηνυμάτων αυτά που δεν έχουν το κουράγιο να πουν φωναχτά. Πείτε, λοιπόν, στο παιδί σας ότι οποιαδήποτε στιγμή που δεν είστε μαζί θέλει να σας πει κάτι που το ανησυχεί ή το προβληματίζει μπορεί να σας στείλει μήνυμα στο κινητό. Και, φυσικά, εσείς θα είστε παρούσα για να απαντήσετε.

Πηγή: Cafemom

No comments:

Post a Comment