Σελίδες

Sunday, 26 August 2012

Μάθετε το παιδί σας να μοιράζεται!

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που καλείται ένας γονιός να μάθει στα παιδιά του, ίσως είναι το να μοιράζεται. 

How can I teach my toddler to share?

Ειδικά αν αυτός ο γονιός έχει δύο παιδιά, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς κάθε τόσο και λιγάκι, καλείται να... τα χωρίσει επειδή τσακώνονται για το ίδιο παιχνίδι. Τότε νιώθει πως είναι επιτακτική ανάγκη να τους μάθει να μοιράζονται. Αν και εσείς έχετε το ίδιο πρόβλημα, πρέπει να κάνετε απλά αλλά συγκεκριμένα πράγματα ώστε το παιδί να μάθει τη χαρά του να μοιράζεται με τους γύρω του τα πράγματά του. 
Πρώτα απ' όλα καλό είναι να μη λέτε εσείς πράγματα που ενισχύουν την κτητικότητα του παιδιού. Το «αυτό είναι δικό μου» όταν κρατάτε ένα παιχνίδι του επειδή θέλετε να το πειράξετε και να παίξετε μαζί του, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε αυτό που θέλετε.
Όταν είστε παρόντες σε καβγά δύο παιδιών για το ποιος τελικά θα πάρει το παιχνίδι, εφόσον δεν μπορούν να το μοιραστούν, καλό είναι να μην παρέμβετε και να αφήσετε τον καβγά να εξελιχθεί όπως πρέπει. Μόνα τους τα παιδιά θα καταφέρουν να τα βρουν. Ασχέτως πώς θα καταλήξει ο καβγάς, εκτός αν γίνει μεγάλη σύρραξη.
Αν το παιδί ή τα παιδιά είναι μικρά, όταν έρχεται η στιγμή που δείχνουν κτητικότητα, απλά προσπαθήστε να τα αποπροσανατολίσετε με άλλα θέματα ή πράγματα. Είναι σίγουρο πως θα έχετε επιτυχία.
Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μοιράζονται. Στο μεσημεριανό τραπέζι για παράδειγμα μην αναφερθείτε καθόλου στο 'δικό σας' πιάτο αλλά καταναλώστε μαζί με το παιδί σας το φαγητό από το ίδιο πιάτο. Έτσι θα καταλάβει ότι δεν έγινε και τίποτα με το να μοιράζεται.
Αν το παιδί σας τσακώνεται με ένα άλλο παιδάκι για το παιχνίδι που κρατά το δικό σας, μην του το αρπάξετε ξαφνικά ή βιαίως από τα χέρια. Εξηγήστε του ότι πρέπει να το δώσει για λίγο στο άλλο παιδάκι να παίξει και ζητήστε από το άλλο παιδάκι συγγνώμη επειδή δεν σας υπακούει το δικό σας.
Έτσι και το δικό σας παιδί θα καταλάβει ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει και το άλλο παιδάκι δεν θα νιώσει μειονεκτικά αλλά θα καταλάβει ότι το σέβεστε.
  

No comments:

Post a Comment