Σελίδες

Wednesday, 19 September 2012

Οι μικροί θησαυροί του Παιδικού Μουσείου

Ανοίγει στις 23 Σεπτεμβρίου σε νέο χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας με τη συλλογή από μεταλλικά παιχνίδια του Γιάννη Μπουτάρη και σπάνια αντικείμενα από σχολικές τάξεις

αυτοκινητάκια, αεροπλάνα, καράβια, τρένα,
καρουζέλ, πουλιά και άλλα μεταλλικά παιχνίδια
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Πολύ πριν κυριαρχήσει στην αγορά το πλαστικό, τα παιδιά έπαιζαν με ξύλινα και πάνινα παιχνίδια, περισσότερο όμως λαχταρούσαν τα μεταλλικά, που κουρδίζονταν. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που με τα χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει μία εντυπωσιακή συλλογή από αυτοκινητάκια, αεροπλάνα, καράβια, τρένα, καρουζέλ, πουλιά και άλλα μεταλλικά παιχνίδια.
Πολλά από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση, πράγμα που θα μπορούν να διαπιστώσουν από κοντά πολύ σύντομα και οι επισκέπτες του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. 
Η συλλογή των παιχνιδιών του κ. Μπουτάρη, με 150 κομμάτια, συγκαταλέγεται στους μικρούς θησαυρούς που φιλοξενεί το Παιδικό Μουσείο, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στο νέο του χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, στην Άνω Τούμπα ( Γρηγορίου Λαμπράκη & Κλεάνθους 57) την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 11.00.
Ο χώρος αποτελεί παραχώρηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως εξηγεί στον «Α» η πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ρένα Κουτσούδη – Μάνθου.
Το Παιδικό Μουσείο κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας, από την οποία όμως δεν έλειψαν οι περιπέτειες. Ιδρύθηκε από ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών και μουσειολόγων. «Ξεκινήσαμε χωρίς έδρα, χωρίς χρήματα, χωρίς υποστήριξη. Αρχικά μας φιλοξενούσε το Τεχνικό Μουσείο. Η άνθησή μας ήρθε από το 2003, όταν μας έδωσε... 
το υπουργείο Πολιτισμού χώρο σε κτίριο της Άνω Πόλης, στην οδό Γοργούς 11. Τότε άρχισαν σπουδαίες συνεργασίες με την Action Aid και το Μουσείο Γουλανδρή, ανοιχτές εκδηλώσεις στην Αριστοτέλους και το Πάρκο Φωκά. Δυστυχώς, το κτίριο κάηκε το Δεκέμβριο 2009 από φωτιά που ξεκίνησε σε εγκαταλειμμένο γειτονικό κτίσμα. Κάηκε τότε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσία μας, οι θεματικές γωνιές και πολλά αντικείμενα, κυρίως κούκλες. Σώθηκαν ελάχιστα, τα οποία βάλαμε σε αποθήκη και αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρο και να περιφερόμαστε».
Τη λύση έδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης που παραχώρησε τον εκθεσιακό χώρο στην Τούμπα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι, αν και ο χώρος δεν προσφέρεται ακριβώς για παιδικό μουσείο. Μας εξυπηρετεί ωστόσο και έπρεπε να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε», λέει η κ. Μάνθου, περήφανη που ο νέος χώρος θα υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες. «Θέλαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν έχουμε χρήματα από πουθενά, η εργασία είναι εθελοντική από όλους μας».
Τονωτική ένεση στη νέα περίοδο λειτουργίας του Μουσείου έδωσαν δύο συλλέκτες: Ο αντικέρ Γιάννης Βαβάτσης παραχώρησε υλικό από την πλούσια συλλογή του για την εκπαίδευση από το 1836 ώς τον 20ό αιώνα. Χάρη στα αντικείμενα της συλλογής του κ. Βαβάτση, στήθηκε στο Παιδικό Μουσείο μία έκθεση για την εκπαίδευση, με αναγνωστικά εποχής, έντυπα και ομιλίες δασκάλων, πλάκες, κοντυλοφόρους και μαθητικές ποδιές. Όλα τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν σε γυάλινες προθήκες, με χρονολογική σειρά και με βάση τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Στον προθάλαμο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μπουν σε μία τάξη παλιού σχολείου με τα παραδοσιακά πράσινα θρανία, έδρα, βιβλιοθήκη και μαυροπίνακα.
Παράλληλα, ο Γ. Μπουτάρης δώρισε στο Παιδικό Μουσείο τη συλλογή του με μεταλλικά παιχνίδια. «Πρόκεται για μία εξαιρετική συλλογή. Μερικά παιχνίδια είναι πάρα πολύ παλιά και τα περισσότερα κινούνται με κλειδιά που κουρδίζονται. Τα βάλαμε σε προθήκες για να τα θαυμάσουν οι επισκέπτες στην έκθεση ''Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά παιχνίδια''», λέει η κ. Μάνθου.
Και εργαστήρια
Το Παιδικό Μουσείο συμμετέχοντας στον επετειακό εορτασμό «Θεσσαλονίκη 2012» διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι» (23 Σεπτεμβρίου, 14 Οκτωβρίου, 4 και 18 Νοεμβρίου) που θα επιχειρήσουν αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης.
Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.

No comments:

Post a Comment