Σελίδες

Saturday, 17 March 2012

Παιδιά – σκλάβοι σε έναν κόσμο ντροπής…

Μπροστά σε τόσο χρήμα ποιος θα λυπηθεί τα παιδιά;

Οι συχνότατες πια περιπτώσεις κακοποίησης (κυρίως σεξουαλικής) παιδιών μας φέρνουν αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που όλο και διογκώνεται. Μόνο που ακόμα βλέπουμε τα… δέντρα και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πιο πίσω υπάρχει ένα τεράστιο δάσος ανθρώπινων ψυχών που εξαθλιώνονται καθημερινά και γίνονται βορά στις ορέξεις ανώμαλων ανθρωποειδών.

Η.Π.Α.: Πάνω από 100.000 παιδιά
εξωθούνται βίαια στην πορνεία
ή την πορνογραφία κάθε χρόνο.

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι ανατριχιαστικά!
Δύο παιδιά εκτιμάται ότι πωλούνται σαν σκλάβοι κάθε λεπτό που περνάει. Από τα 27 εκατομμύρια σκλάβων που διακινούνται ετησίως στον κόσμο τα μισά είναι παιδιά, τα οποία «χρησιμοποιούνται» κυρίως ως εμπόρευμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 
Οι χρήσεις του ζωντανού εμπορεύματος; Πορνεία, πορνογραφία, σεξουαλικός τουρισμός. Στους οίκους ανοχής προσφέρεται στον πελάτη το «μενού» των παιδιών για να διαλέξει: Ηλικία, τιμή, αν το παιδί θα κακοποιηθεί για πρώτη φορά, αν τα κάνει όλα…
Δεν χρειάζεται όμως πάντα να προσκαλέσουν οι έμποροι τον πελάτη σε εξωτικές ασιατικές (ως επί το πλείστον) περιοχές για να τον εξυπηρετήσουν. Το εμπόρευμα μπορεί να έρθει και στο σπίτι σαν… πίτσα delivery. Ας πάρουμε μια ιδέα από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στις Η.Π.Α.: Πάνω από 100.000 παιδιά εξωθούνται βίαια στην πορνεία ή την πορνογραφία κάθε χρόνο. Καθημερινά περίπου 300.000 παιδιά χρησιμοποιούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ίδια χώρα.

Η παράνομη διακίνηση και πώληση ανθρώπων εκτιμάται ότι αποδίδει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αυτόματα αναδεικνύεται η δεύτερη πιο επικερδής μορφή εγκλήματος στον κόσμο. Μπροστά σε τόσο χρήμα ποιος θα λυπηθεί τα παιδιά;
Αλλά δεν είναι μόνο η πορνεία. Υπολογίζεται ότι 126 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν καθημερινά κάτω από τις χειρότερες συνθήκες εργασίας και 300.000 παιδιά-στρατιώτες έχουν αναμειχθεί σε συρράξεις σε περισσότερες από 30 περιοχές σε όλο τον κόσμο – κάποια από αυτά μικρότερα των 10 ετών.
Η ντροπή της Ελλάδας
Μόνο στη χώρα μας μέσα στο 2011 έγιναν 431 καταγγελίες (στο Χαμόγελο του Παιδιού) σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 844 παιδιά, τα περισσότερα μέχρι 12 χρόνων. Σχεδόν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κακοποίηση προερχόταν από τους ίδιους τους γονείς.
Το μέλλον χειρότερο…
Βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012:
  • Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως.
  • 8.000.000 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να εξαφανιστούν.
  • Συνολικά 300.000.000 παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.
(Στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού)
Από όπου και αν το πιάσεις, το θέμα μας ντροπιάζει. Η ανθρώπινη βρομιά σε όλο της το μεγαλείο. Μην περιμένεις μαζικές κινητοποιήσεις, πολέμησέ το κι εσύ όπως μπορείς!

Χιλιάδες ανήλικοι στα «πλοκάμια» του διαδικτυακού εκφοβισμού - Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Ο υπέροχος κόσμος του διαδικτύου εχει μετατραπεί τελευταία, για χιλιάδες ανήλικους, σε έναν εικονικό τόπο "μαρτυρίου", που προκαλεί αισθήματα φόβου, ντροπής και αμηχανίας σε παιδιά και εφήβους, καθώς έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις ένα φαινόμενο το οποίο στη «γλώσσα» του ίντερνετ ονομάζεται Cyber – Bullying.
...πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα τα κρούσματα
του διαδικτυακού εκφοβισμού...
Πρόκεται για τον διαδικτυακό εκφοβισμό θύματα του οποίου έχουν πέσει χιλιάδες ανήλικοι οι περισσότεροι από τους οποίους
είναι έφηβοι. 
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε συγκεκριμένες περιτπώσεις όπως αυτή μιας 14χρονης μαθήτριας γυμνασίου, η οποία διαπίστωσε ότι σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναρτηθεί σκηνές από την πρώτη ερωτική της σχέση, που είχε συνάψει με συμμαθητή της στη διάρκεια σχολικής εκδρομής.
Από τότε η κοπέλα αισθάνεται ταπεινωμένη και φοβισμένη και έφθασε στο σημείο να αλλάξει τρία σχολεία μέχρι τώρα, ενώ δεν αποκλείεται να μετακομίσει σε άλλη πόλη με την οικογένειά της για να χαθούν τα ίχνη της, καθώς δεν αντέχει πλέον τα ειρωνικά σχόλια των συνομηλίκων της.
Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικότερα, επισήμανε ότι εκτός από την παιδική πορνογραφία πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα τα κρούσματα του διαδικτυακού εκφοβισμού, που στοχεύει στον εκφοβισμό, την απειλή, τη διαπόμπευση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων, με την κοινοποίηση κακόβουλων ή συκοφαντικών βίντεο, ή φωτογραφικού υλικού ή ακόμα και φωτομοντάζ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις από την ανάρτηση εκφοβιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι τραγικές και για το λόγο αυτό τα παιδιά και οι έφηβοι θύματα θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις οικογένειές τους.
Τα κορίτσια είναι πιό ευάλωτα από τα αγόρια σε τέτοιες επιθέσεις, σημείωσε ο κ. Σφακανάκης και συμπλήρωσε ότι πολλοί έφηβοι έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, καθώς δεν αντέχουν τις απειλές και τις συκοφαντίες εις βάρος τους.
«Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να στέλνουμε στον εισαγγελέα, ή να συλλαμβάνουμε παιδιά που συκοφαντούν συνομηλίκους τους μέσω του διαδικτύου. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώνουμε τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά και τους δασκάλους», είπε ο κ. Σφακιανάκης.
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν και στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο σε δείγμα 500 εφήβων. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία το 50% έπεσε θύμα δικτυακού εκφοβισμού, ή άκουσε για κάποιον από το περιβάλλον του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που είτε υφίστανται είτε ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών.

Στο Πάρκο Τρίτση η Ορνιθολογική βοηθά τα παιδιά
να κατασκευάσουν χελιδονοφωλιές

Τα χελιδόνια προηγήθηκαν της καλοκαιρίας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:
«Χελιδονίσματα 2012»
Πριν από δύο, τρεις εβδομάδες τα πρώτα χελιδόνια έφτασαν στη χώρα μας από τα νότια της Σαχάρας, όπως κάθε χρόνο.  

Διένυσαν περίπου 10.000 χιλιόμετρα και τους αξίζει μια ζεστή φωλιά για τη διαμονή τους στην Ελλάδα.
Γι΄ αυτό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τα «Χελιδονίσματα 2012» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο: κατασκευάζοντας μια φωλιά.
Για υλικό θα χρησιμοποιηθεί πηλός ο οποίος θα αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν στις τσιμεντουπόλεις.

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην Κωνσταντινούπολη: Όνειρο στο κύμα

1ο τετραήμερο μαθητικό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στο Ζωγράφειο Λύκειο και «απλώνεται», με τις παράλληλες συνεδρίες και εκδηλώσεις του, σε ολόκληρη την Πόλη.
Ο «Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννήθηκε σαν σήμερα (4/16 Μαρτίου 1851), πριν από 161 χρόνια. Στη Σκιάθο. Πέθανε στη Σκιάθο «100+1 χρόνια» πριν, τον Ιανουάριο του 1911.
Αυτά τα «100+1 χρόνια» από τη φυσική αποχώρηση του «κοσμοκαλόγερου» της ελληνικής λογοτεχνίας, τη θρησκευτική, πνευματική, επιστημονική, λογοτεχνική, ηθογραφική, παιδαγωγική «κληρονομιά» του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρούν να προσεγγίσουν 150 και πλέον μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων γυμνασίων της Ελλάδας και τριών ομογενειακών σχολείων (Ζωγράφειο, Ζάππειο Λύκειο και Μεγάλη του Γένους σχολή) της Κωνσταντινούπολης στο 1ο τετραήμερο μαθητικό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στο Ζωγράφειο Λύκειο και «απλώνεται», με τις παράλληλες συνεδρίες και εκδηλώσεις του, σε ολόκληρη την Πόλη.
Το τετραήμερο (15-18 Μαρτίου) συνέδριο διοργανώνουν, σε συνεργασία, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (από τη Θεσσαλονίκη), υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Μέσω των εργασιών των μαθητών και των εισηγήσεων γίνεται προσπάθεια προσέγγισης όλων των παραμέτρων του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Ο χριστιανισμός του Παπαδιαμάντη», «Το θρησκευτικό στοιχείο στη Φόνισσα», «Η φύση και ο έρωτας», «Η καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη», «Ο μοντέρνος Παπαδιαμάντης», η «Σκιάθος του Παπαδιαμάντη σήμερα» - από τους μαθητές του Γυμνασίου της γενέτειρας του συγγραφέα, «Πόλη και ανατολή στο έργο του Παπαδιαμάντη» κ.ά.).
Ενώ, όπως ήδη κατατέθηκε στις χθεσινές συνεδρίες, το έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη λόγω του λογοτεχνικού μεγέθους, της ιδιοτυπίας της γλώσσας, των μοναδικών για την εποχή ηθογραφικών στοιχείων χαρακτηρίζεται ως μοναδικό, χωρίς μιμητές του στη νεότερη ελληνική πεζογραφία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης παρότι πολύγλωσσος (μιλούσε και μετέφραζε άψογα αγγλικά και γαλλικά), ουδέποτε ταξίδεψε εκτός του περιορισμένου γεωγραφικά στην εποχή της ζωής του (1851-1911) ελληνικού κράτους, και ούτε βεβαίως στην Κωνσταντινούπολη, αλλά όπως κατατέθηκε ήδη ως «ενδεικτική λεπτομέρεια» στο συνέδριο, το πρώτο του λογοτεχνικό κείμενο (Η Μετανάστις - μυθιστόρημα σε συνέχειες) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Κωνσταντινούπολης, σε συνέχειες, στο διάστημα από 23 [Αυγούστου]/4 Σεπτεμβρίου 1879 έως 22 [Δεκεμβρίου]/3 Ιανουαρίου 1880, με την υπογραφή « Α. Πδ».
 
Στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου λογοτέχνες και ηθοποιοί (Θωμάς Κοροβίνης, Ζυράννα Ζατέλη, Κώστας Ακρίβος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νένα Μεντή κ.ά.) θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Πόλης (Αγία Τριάδα Ταξίμ-Πέρα, Παναγία Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας, Παναγία των Βλαχερνών).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ