Σελίδες

Monday, 26 November 2012

Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι ο χαρακτήρας ενός παιδιού μοιάζει με τον πηλό. Διαμορφώνεται εντυπωσιακά ανάλογα μ’ αυτά που βλέπει και ακούει από το οικογενειακό του περιβάλλον, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία που δεν έχει άλλα ερεθίσματα
Οι φράσεις που λέμε στο παιδί μας, ακόμα και οι πιο αθώες φαινομενικά, μπορεί να το επηρεάσουν με τρόπο που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.
.

10 Things Not to Say to Your Kids

Το πανεπιστήμιο Σάουθερν Καλιφόρνια έκανε μια σχετική έρευνα και κατέληξε σε δέκα φράσεις-κλισέ, τις οποίες δεν πρέπει επ’ ουδενί να λέμε στα παιδιά μας.
 
1. «Άσε με ήσυχο»!

Όποιος γονιός δεν έχει πει αυτό ή κάτι παρόμοιο («μη με ενοχλείς» ή ακόμα και το πιο ευγενικό «έχω δουλειά») είναι ήρωας… Ειδικά στην ηλικία που το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και ρωτάει για το καθετί χρειάζεται πολλή υπομονή. Μην εμφανίζεστε συνεχώς απομονωμένοι, διότι θα θεωρήσει ότι δεν έχει νόημα να σας ρωτάει αν δεν του απαντάτε και θα το βρείτε μπροστά σας στην εφηβεία…  Όταν έχετε πράγματι δουλειά εξηγήστε του ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να του εξηγήσετε, αλλά μην ξεχάσετε ποτέ να επαναφέρετε μόνοι σας την απορία του όταν τελειώσετε την εργασία σας.

2. «Είσαι τόσο…»

Η φράση μπορεί να συμπληρωθεί μ’ ένα επίθετο, θετικό ή αρνητικό (ντροπαλός, έξυπνος, αστείος, τεμπέλης κτλ.). Αποφεύγετε να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας. Ο χαρακτηρισμός αυτόςαποτυπώνεται στο μυαλό τους και τον θεωρούν θέσφατο, τις περισσότερες φορές το υιοθετούν και γίνονται υπερόπτες (αν τα παινεύετε συνέχεια) ή χάνουν την αυτοπεποίθησή τους (αν συνεχώς τα κατσαδιάζετε). Μπορείτε να του πείτε «αυτό που έκανες δείχνει τεμπελιά» ή «η άσκηση που έλυσες δείχνει εξυπνάδα», έχει τελείως διαφορετικό νόημα.

3. «Μην κλαις»

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να βιώνουν όλα τα συναισθήματα. Μην απαγορεύετε στο παιδί σας να κλαίει, να λυπάται, ακόμα και να φοβάται. Και μην τουποβιβάζετε με φράσεις του τύπου «μην γίνεσαι μωρό» κτλ. Το παιδί σας δεν θα νιώσει καλύτερα αν το διατάξετε «μην κλαις»! Μάθετε την αιτία των δακρύων κι εξηγήστε του αναλυτικά γιατί δεν πρέπει να κλαίει.

4. «Γιατί να μην είσαι σαν τον αδελφό/αδελφή σου»;

Ό,τι χειρότερο ειδικά για αδέλφια που βρίσκονται κοντά στην ηλικία. Μην τασυγκρίνετε, ειδικά σε πράγματα που κάποιο παιδί τα μαθαίνει πιο εύκολα από κάποιο άλλο π.χ. να κλείνει μόνο του το φερμουάρ του τζάκετ του ή να πίνει μόνο του νερό από το ποτήρι. Με το να τα συγκρίνετε αυξάνετε την αντιζηλία μεταξύ τους. Αντιμετωπίστε τα σαν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες.

5. «Μπορείς και καλύτερα…»

Η αυξανόμενη πίεση στο παιδί μπορεί να μην φέρει μόνο τη βελτίωση που επιθυμείτε, αλλά και άγχος και αγωνία για το… καλύτερα, το οποίο υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να το πετύχει. Ακόμα και σε πράγματα που αποδεδειγμένα έχει κάνει στο παρελθόν και τώρα δεν θυμάται ή τα κάνει με άλλο τρόπο, μην δείχνετε ότι απογοητεύεστε. Θυμίστε του τι έκανε το ίδιο στο παρελθόν ή πείτε του «θα προτιμούσα να το έκανες έτσι», χωρίς να δείξετε ότι περιμένετε κάτι φοβερό…

6. «Η μαμά/ο μπαμπάς τα ξέρει όλα…»

Είναι λογικό να απαντάτε στις περισσότερες απορίες του παιδιού, όμως μην το παίζετε παντογνώστες και κυρίως μην υπερηφανεύεστε για τις γνώσεις σας, ακόμα κι αν έχετε πολλές. Αν πρόκειται για κάτι εύκολο, προτρέψτε το παιδί σας να βρει μόνο του τη λύση. Στα μάτια του μπορεί να φαίνεστε υπεράνθρωποι για ένα διάστημα, αλλά όταν διαπιστώσει ότι και οι δικές σας γνώσεις έχουν όριο θα απογοητευθεί υπέρ του δέοντος.

7. «Σταμάτα αλλιώς θα σε δείρω»

Αν μιλάμε για γονείς που δεν έχουν σκοπό να δείρουν τα παιδιά τους για να τα σωφρονίσουν, οι κούφιες απειλές είναι ό,τι χειρότερο. Το παιδί πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν έχετε σκοπό να το δείρετε, οπότε η χρησιμοποίηση αυτής της απειλής (ή άλλων του τύπου «θα σε κλειδώσω στο δωμάτιο» κτλ.) πέφτει στο κενό. Αν πρέπει να του επιβάλλετε τιμωρία δοκιμάστε κάτι πιο ήπιο (π.χ. δεν θα δει σήμερα το αγαπημένο του κόμικ στην τηλεόραση) και, φυσικά, κάντε το πράξη, όσο κι αν σας πονάει. Έτσι θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει.

8. «Αλίμονό σου όταν γυρίσει ο πατέρας σου»!

Η χρησιμοποίηση του ενός γονιού (συνήθως του πατέρα) σαν «μπαμπούλα» φέρνει διπλά κακό αποτέλεσμα. Αφ’ ενός το παιδί μαθαίνεινα αποξενώνεται από τον «κακό» του ζευγαριού και αφ’ ετέρου δεν δίνει καμία σημασία πια στις απειλές του «καλού», αφού έχει επισημάνει πια την πηγή του κακού.

9. «Βιάσου»

Για οτιδήποτε κάνει το παιδί δεν χρειάζεται βιασύνη. Ειδικά όταν βιαζόμαστε εμείς να κάνουμε κάτι ή να πάμε κάπου, δεν είναι σωστό να το πιέζουμε. Ακόμα κι αν δεν το λέμε, αλλά το προδίδει η γλώσσα του σώματός μας (π.χ. με τα χέρια στη μέση και να χτυπάμε συνεχώς το πόδι μας στο πάτωμα) δημιουργούμε άγχος που μπορεί να επηρεάσει το παιδί μας, ειδικά αν το κάνουμε συνέχεια. Ακόμα χειρότερο είναι να αφήσουμε τη δουλειά του ή το παιχνίδι του μισοτελειωμένο, απλά για να γίνει το δικό μας…

10. «Μπράβο αγάπη μου»!

Τι το κακό έχει ένας έπαινος; Ίσα-ίσα που πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, αλλά παράλληλα πρέπει να μην το παρακάνουμε. Αν επαναλαμβάνουμε συνεχώς τους ίδιους επαίνους για πράγματα που το παιδί κάνει εύκολα, τι θα κάνουμε αν πετύχει κάτι πραγματικά δύσκολο; 
Οι έπαινοι πρέπει να έχουν… διαβαθμίσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην βρίσκει κάποια στιγμή αδιάφορο να σας δείξει π.χ. μια ζωγραφιά του, επειδή ξέρει ότι θα «εισπράξει» την ίδια φράση.


ΠΗΓΗ της πηγής: flowmagazine.gr
Σχετικά: Φράσεις που πληγώνουν τα παιδιά μας ανεπανόρθωτα

Γάζα - Συρία: Η ντροπή ! Τα θύματα είναι παιδιά

Η ντροπή του Ισραήλ: 
το ένα στα τρία θύματα στη Γάζα ήταν παιδιά
Δεκάδες άλλα ορφάνεψαν και «σημαδεύτηκαν» από τη βία που βίωσαν.
.
Ένας Παλαιστίνιος θρηνεί κρατώντας τη σορό της τριών ετών κόρης του που σκοτώπηκε από ισραηλινά πυρά. EPA/MOHAMMED SABER



Το ένα μετά το άλλο βρέφη και παιδιά προστίθενται στη ζοφερή λίστα με τις απώλειες από την τελευταία σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. Από τους 104 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και τους 970 που τραυματίστηκαν, οι 34 και 274 αντίστοιχα ήταν παιδιά, ενώ δεκάδες άλλα ορφάνεψαν και «σημαδεύτηκαν» από τη βία που βίωσαν.
  
Οι αριθμοί σοκάρουν ακόμη και για τα σκληρά δεδομένα των πρόσφατων αιματοχυσιών στην περιοχή. Φυσικά συμβαίνει όταν οι Παλαιστίνιοι εξαπολύουν ρουκέτες από την Γάζα να τραυματίζονται και παιδιά από το Ισραήλ, όμως το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τόνισε κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης  ότι τα χτυπήματα ήταν χειρουργικής ακρίβειας ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες. Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει νομική δράση, μέσω των ισραηλινών ομολόγων του, ενάντια στις ισραηλινές αρχές σχετικά με απώλειες πολιτών εξαιτίας στρατιωτικής δράσης τονίζοντας τα παιδιά που έπεσαν θύματα.

«Αυτό που συνέβη είναι απλά τρομερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί είπαν απλά ότι πέτυχαν το λάθος σπίτι, ότι στόχευαν σε ένα άλλο σπίτι απλών πολιτών. Αυτή η λογική είναι αποτρόπαιη. Το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι από πλευράς πληροφοριών απέτυχαν παταγωδώς. Απλώς δεν γνωρίζουν τη Γάζα. Και έτσι χτυπήθηκαν όλα αυτά τα σπίτια πολιτών και σκοτώθηκαν πολλά παιδιά. Αντιθέτως, η Χαμάς και άλλες αντιστασιακές ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ υπέφεραν μικρές απώλειες συγκριτικά.», λέει ο διευθυντής του  PCHR Ρατζί Σουράνι.

Σύμφωνα με το PCHR και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόλις 51 ένοπλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 29 τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις. Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν τα μέλη των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων ότι επίτηδες ρίχνουν ρουκέτες από πυκνοκατοικημένες περιοχές, βάζοντας έτσι σκόπιμα σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, και πράγματι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει.


Συρία: Επίθεση-σοκ με βόμβα διασποράς 
σε παιδική χαρά
Ακτιβιστές στη Συρία καταγγέλλουν ότι κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος έριξε βόμβα διασποράς σε παιδική χαρά στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα παιδιά.
Σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τα πτώματα των παιδιών στο έδαφος με τις μητέρες τους να θρηνούν πάνω από τις σορούς.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν όταν μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε το χωριό Ντέιρ αλ-Ασαφίρ, ανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
«Κανείς από τους νεκρούς δεν ήταν πάνω από 15 ετών» δήλωσε ο Αμπού Κάσεμ, ακτιβιστής, στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν 15 άτομα και επισήμανε ότι οι αντάρτες δεν βρίσκονταν μέσα στο χωριό, αλλά στα περίχωρα.
Τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί οι φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Ασαντ αρνείται, ωστόσο, την κατηγορία.

Ανεπιβεβαίωτη αναφορά από τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), δίκτυο ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Συρία την Κυριακή ήταν 117 άτομα, ανάμεσά τους και 14 παιδιά.
Σε μία άλλη εξέλιξη, συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αρχηγείο των ανταρτών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές στην περιοχή, φαίνεται πως δεν πέτυχαν τον στόχο τους.
«Το αρχηγείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στεγάζεται σε σχολείο. Φαίνεται ότι τα αεροσκάφη δεν βρήκαν το στόχο τους. Υπήρχαν δύο αεροσκάφη, το ένα από τα οποία έμοιαζε με αναγνωριστικό. Πετούσαν στην περιοχή πάνω από μια ώρα»
δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Αμπντάλα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουρκικό μαχητικό απογειώθηκε στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από τις τουρκικές αρχές για το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε στο χωριό Ατίμα, κατά μήκος των συνόρων. tovima.gr

Καναδάς: Ιστορίες φρίκης σε υπόθεση παιδεραστίας

Εκατοντάδες παιδιά-θύματα μεταξύ 1940-1982 
σε οικοτροφείο του Μόντρεαλ.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τη «δράση» δεκάδων ατόμων σε οικοτροφείο του Μόντρεαλ.
Δράστες ήταν 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας
και έξι εργαζόμενοι στο οικοτροφείο.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στη γαλλική εφημερίδα Monde, από το 1940 έως το 1982, πεντακόσιοι ως εξακόσιοι κωφοί ηλικίας 8-17 ετών φέρονται να έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Δράστες ήταν 28 μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας και έξι εργαζόμενοι στο οικοτροφείο.
«Τουλάχιστον 300 παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, γεγονός που καθιστά το σκάνδαλο αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία με θύματα κωφά παιδιά, μεγαλύτερο και από εκείνο που αποκαλύφθηκε το 2010 και αφορούσε 200 θύματα ενός αμερικανού ιερέα» λέει ο Κάρλο Ταρίνι, εκπρόσωπος της Ενωσης του Κεμπέκ για τα θύματα των ιερωμένων.

Στις 22 Νοεμβρίου, στη διάρκεια εκπομπής της καναδικής τηλεόρασης πήραν το λόγο πρώην τρόφιμοι του οικοτροφείου.


Στόχος των θυμάτων είναι τώρα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν την άνοιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία όμως είναι πολύ αργή. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατηγορουμένων είναι 70 ετών. Αλλοι ιερείς έχουν πεθάνει, άλλοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

«Ο χρόνος πιέζει» λέει ο Ζιλ Ριντ διευθυντής του Κέντρου της κωφάλαλης κοινότητας του Μόντρεαλ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 124 μαρτυρίες και έχει ακούσει ιστορίες φρίκης.

«Κτυπούσαν παιδιά με μπαστούνια του μπέιζμπολ, τα έσπρωχναν στη σκάλα ή τα έδερναν μέσα στην τραπεζαρία επειδή δεν τους άρεσε  το φαγητό».

Ένας οικότροφος αφηγείται ότι από τα 8 έως τα 12 χρόνια του υφίστατο σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τρεις ιερείς.

Ο Ντανιέλ Κορμιέ, 61 ετών σήμερα, ήταν λιγότερο τυχερός. Αφηγείται αυτά που αποσιώπησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς φοβόταν ότι θα τον χαρακτήριζαν συκοφάντη. Αυτό που θέλει είναι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και όσοι από τους δράστες είναι ακόμη ζωντανοί να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Οπως λέει, στα οκτώ χρόνια που έμεινε στο οικοτροφείο τη δεκαετία του 1960, είδε πολλές σεξουαλικές επιθέσεις. Ενας ιερέας τον κακομεταχειριζόταν σεξουαλικά επί τρεις μήνες, ενώ δεν είχε κλείσει ούτε τα δέκα του χρόνια.

Ο Μαριούς Πακέν, νευροψυχολόγος, κωφός και ο ίδιος από τα 15 του χρόνια, εργάστηκε από το 1993 έως το 2002 στο Ινστιτούτο Ρεμόν-Ντεουάρ, το κέντρο αποκατάστασης που διαδέχθηκε το Ινστιτούτο των κωφών. Και έχει ακούσει κι αυτός τρομερές ιστορίες. «Οι καταχρήσεις, οι σοδομισμοί, οι πεολειχίες, ήταν στην ημερήσια διάταξη, και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει».

από tovima

2012: Έξι χρόνια «Χαμομηλάκι» — Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας 😀

Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών, «γεννήθηκε»
η συντροφιά του χαμομηλιού

για να το δεις πρέπει να σκύψεις,
για να μην το πατήσεις πρέπει να προσέξεις.
Σε πείσμα των καιρών,
αρνούμαστε να πατήσουμε ένα λουλούδι
Επειδή πολλοί δεν ξέρουν τι σημαίνει μια παγωμένη καρδιά
μέσα σε παιδικό στέρνο,
Επειδή δεν γνωρίζουν οι πολλοί τι είναι να σκίζει ο πόνος
την καρδιά ενός παιδιού,
Επειδή πάμπολλα παιδάκια κακοποιούνται με πολλούς,
φοβερούς τρόπους,
Επειδή το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο
αλλά από τη δική μας κόλαση,
Επειδή πολλοί γονείς, κάνουν σφάλματα ολέθρια
στην ανατροφή των παιδιών τους,
Επειδή παιδάκια-σκλάβοι φτιάχνουν με πληγωμένα χεράκια 
τα πολύτιμα χαλιά μας,
Επειδή ένα άδειο πιάτο πετάμε μπροστά σε εκατομμύρια πεινασμένα ματάκια,
Επειδή τα παιδιά-θύματα πολέμων αναφέρονται αδιάντροπα 
ως παράπλευρες απώλειες,
Επειδή το κακό, που παράγινε, γέμισε λύπη την ψυχή μας….

Και μετά, επειδή η λύπη έγινε οργή
μια συντροφιά, η δικιά μας, από φίλους αγαπημένους,
φτιάξαμε αυτή τη σελίδα,
για να μη μείνουμε στην οργή και τη λύπη, αλλά…
.
Επειδή η ΑΓΑΠΗ μας για τα παιδιά είναι μεγάλη

είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε…
να φωνάξουμε,
να ακουστούμε,
να ενημερωθούν όλοι για το κακό που συντελείται,
 .
Επειδή πιστεύουμε ότι,
αν … αν,

ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ
προσπαθήσουμε
ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ
τότε...
ΠΟΛΛΑ
ΠΟΛΛΑ μπορούν να γίνουν,
.
Για να γίνουν όλα καλύτερα για τα παιδιά,

Για να βλέπουμε παιδάκια γελαστά,
Για να έχουν ΟΛΑ τα παιδιά το πιάτο τους γεμάτο,
Για να έχουν ΟΛΑ τα παιδιά μια αγκαλιά να κρύβονται,
Για να μπορούν ελεύθερα να μαθαίνουν και να παίζουν,
Για να προστατεύονται από τις αρρώστιες,
Για να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι εναντίον των παιδεραστών,
Για να εφαρμόζονται οι νόμοι οι σχετικοί με την παιδική κακοποίηση,
Για να διοριστούν ικανοί παιδοψυχολόγοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων
και άλλα πολλά….
.
Και βαφτίσαμε τη συντροφιά μας,

ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ,
επειδή το χαμομηλάκι βρίσκεται παντού,
στην εξοχή και την πόλη
και για να το δεις πρέπει να σκύψεις,
για να μην το πατήσεις πρέπει να προσέξεις.
.
Δεν κάνει φιγούρα, είναι ταπεινό σαν τα παιδάκια,

μικρό και ταπεινό,
αλλά η απαλή και διακριτική μοσχομυρωδιά του
γεμίζει τον αέρα και ευφραίνει τις καρδιές μας.
.
Αγαπάει τον ήλιο και στρέφει στο Φως το κεφαλάκι του,

και είναι ιαματικό με τρόπους πολλούς,
και καλλωπιστικές ιδιότητες έχει,
και είναι ευλογημένο….
.
Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε γνωστοί ως φυσικά πρόσωπα,

δεν επιδιώκουμε κέρδος υλικό ή άλλο,
θέλουμε απλά να γίνει γνωστή η σελίδα μας,
να αυξηθεί ο αριθμός των φίλων της ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ
για να βοηθήσουμε έστω και ένα, ένα παιδάκι – χαμομηλάκι.
.
.
ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ
Το χαμομηλάκι