Σελίδες

Monday, 11 February 2013

Ο δεκάλογος εξοικονόμησης φαγητού

Η κύρια αποστολή του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού στην κοινωνία μας, συνδέοντας τους χορηγούς τροφίμων (εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, κλπ) με ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής τους. 

Μεταδώστε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων
Σε μερικούς μήνες και με τη βοήθεια των εθελοντών μας έχουμε κατορθώσει να προσφέρονται περίπου 5.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους με ανάγκη, παρά να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Όλη αυτή η προσπάθεια όμως είναι πολύ μικρή σχετικά με την μείωση της σπατάλης φαγητού, που μπορεί να επιτευχθεί στην κοινωνία μας, αν ο καθένας μας ακολουθεί καθημερινά μερικά απλά βήματα, όπως:

1)  Ψωνίστε έξυπνα: – Προγραμματίστε τα γεύματα σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια, και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση. Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ, που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από ότι χρειάζεστε, ιδιαίτερα για τα ευπαθή ειδή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξτε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.
2)  Αγοράστε «περίεργα φρούτα» – Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στην λαϊκή ή κάπου αλλού, επιβεβαιώνεις ότι αυτά τα τρόφιμα, που αλλιώς καταλήγουν στα σκουπίδια, θα καταναλωθούν.
3)  Μάθετε ποτέ στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό – Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, που δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.
4)  Προσέξτε το ψυγείο σας – Ιστοσελίδες σαν το www.lovefoodhatewaste.com μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές για να ...

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι  

No comments:

Post a Comment