Σελίδες

Saturday, 2 March 2013

Τα παιδιά της μεταπολεμικής Ευρώπης

Orphan of the Greek War, 1948
    Το 1948, ο φωτογράφος Dawid Szymin, που έμεινε γνωστός ως Chim, ταξιδεύει σε Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία φωτογραφίζοντας τα παιδιά της μεταπολεμικής Ευρώπης, σε πλαίσιο αποστολής που είχε αναλάβει από την UNICEF. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχωρίζει και μία από την Ελλάδα του Εμφυλίου, που απεικονίζει παιδιά σε μία από τις Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, στα Ιωάννινα, να περιμένουν εναγωνίως να τους μοιραστεί γάλα.
Ιωάννινα 1948. Σε μία από τις Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης,
 τα παιδιά τραγουδούν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια
ενώ κάθονται γύρω από ένα βαρέλι με γάλα της UNICEF, περιμένοντας να πιουν.
    
    Την άνοιξη του 1948, ο Chim* ανέλαβε μια αποστολή από τη νεοσύστατη τότε UNICEF: Μία έκθεση σχετικά με την τύχη των 13 εκατομμυρίων παιδιών όλης της Ευρώπης που είχαν μείνει άστεγα ή δεν είχαν κανέναν να τα φροντίσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την αξιολόγηση της προόδου τους μέσω της βοήθειας που παρείχε ο οργανισμός υπό τη μορφή των γευμάτων, στέγασης, ρούχων και εμβολιασμών.
    Εργάστηκε για έξι μήνες χρησιμοποιώντας 257 ρολά φιλμ και έλαβε το συμβολικό ποσό των 2.600 δολαρίων αντί της συνήθους αμοιβής των 100 δολαρίων ανά ημέρα. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 1948, ταξίδεψε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Πολωνία, 1948. Η Τερέζα, ένα κορίτσι σε ίδρυμα για «διαταραγμένα» παιδιά,
μεγάλωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ζωγραφίζει το «σπίτι» της στον πίνακα.

    Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του, Chim επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει και ετοίμασε το βιβλίο του «Τα παιδιά της Ευρώπης» (Children of Europe), που εκδόθηκε από την UNESCO το 1949, περιλαμβάνοντας 53 φωτογραφίες.
Νάπολη, Ιταλία, 1948. Αγόρια στο αναμορφωτήριο Albergo dei Poveri,
ένα τεράστιο κτίριο που ανεγέρθη από τον βασιλιά Κάρολο της Σαρδηνίας
στο τέλος του 19ου αι.

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν στην πρώτη έκδοση ήταν ενδεικτικές των περιπτώσεων στις οποίες επενέβη η UNICEF. Τα γεύματα και τα εμβόλια φιγουράρουν σε πρώτη θέση, καθώς και τα σχολεία και τα νοσοκομεία - που έρχονται σε αντίθεση με τις σκληρές εικόνες των παιδιών, όπως τα δικαστήρια ανηλίκων, τα ορφανοτροφεία,οι καταυλισμοί προσφύγων από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, και η ζωή στο δρόμο.
Galleria Umberto, Νάπολη, Ιταλία, 1948.
Η Angela πουλάει τσιγάρα σε καφετέριες.
Νάπολη, Ιταλία, 1948. Μία νεαρή κοπέλα, που βιάστηκε στη διάρκεια του πολέμου,
στο αναμορφωτήριο Albergo dei Poveri, μαθαίνει να κεντάει από καθολικές καλόγριες.

  * Ο Dawid Szymin, γεννημένος το 1911, μεγάλωσε σε μια οικογένεια Πολωνών Εβραίων διανοουμένων. Επέλεξε το ψευδώνυμο Chim στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ το 1933. Αργότερα θα αλλάξει ... 

πολλά περισσότερα στην πηγή: tvxs  
Πηγή της πηγής: LIFE Magazine Archives

No comments:

Post a Comment