Σελίδες

Saturday, 1 June 2013

Μια παιδική χαρά από σκουπίδια κι ανακυκλώσιμα υλικά

«Ένας άνθρωπος μένει στη μνήμη 
από τη δουλειά που έχει αφήσει πίσω του ....»
Ενας νεαρός καλλιτέχνης από την Ουγκάντα δημιούργησε μια οικολογική παιδική χαρά εξολοκλήρου από σκουπίδια κι ανακυκλώσιμα υλικά.
.
Playground made from trash gets children back in the swing
Ο Ρουγκάνζου Μπρούνο, ένας ταλαντούχος ζωγράφος και γλυπτής, αμέσως μόλις τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο Κιαμπόγκο, το 2009, έβαλε πλώρη για την ευόδωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου του:

Συγκέντρωσε πάνω από 20.000 πλαστικά μπουκάλια που βρίσκονταν πεταμένα σε χωματερές της πρωτεύουσας Καμπάλα και, συνεπικουρούμενος από οκτώ συνάδελφους του με παρόμοιες «πράσινες» ανησυχίες, άρχισαν να κατασκευάζουν μια σειρά από έργα τέχνης και παιχνίδια σε μια μεγάλη αλάνα της κοινότητας Κιρέκα.
Αρχικά, ορισμένοι κάτοικοι δεν είδαν με πολύ καλό μάτι τις δραστηριότητες των εννιά καλλιτεχνών, πιστεύοντας πως θα άφηναν εκεί, εκτεθειμένα τα σκουπίδια και τα πλαστικά μπουκάλια. Ομως στη πορεία άλλαξαν γνώμη, βλέποντας σιγά σιγά να δημιουργούνται κατασκευές όπως ένα μεγάλο ελικόπτερο ή ένα τεράστιο σκέπαστρο για να κάθονται από κάτω τα παιδιά, σε μορφή ανθρώπινης παλάμης.
«Οταν πασχίζουμε να καταφέρουμε πράγματα στη ζωή μας, το κάνουμε από εγωκεντρισμό, προς δικό μας όφελος. Ομως εγώ ένιωθα ότι συντελείται μια αλλαγή μέσα μου κι ήθελα να κάνω κάτι για τους άλλους. Τότε ήταν που αποφάσισα να αφιερώσω το ταλέντο μου για το όφελος των ανθρώπων της Κιρέκα», τονίζει ο Μπρούνο, ο οποίος ολοκλήρωσε το παιδικό πάρκο τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε βλέπει με περηφάνια το έργο του να αποδίδει καρπούς, αφού καθημερινά δεκάδες παιδιά παίζουν ανέμελα γύρω και μέσα στις κατασκευές του.
«Ενας άνθρωπος μένει στη μνήμη από τη δουλειά που έχει αφήσει πίσω του κι εγώ πλέον είμαι ταυτόχρονα υπερασπιστής του περιβάλλοντος και του παιδικού παιχνιδιού», καταλήγει ο νεαρός καλλιτέχνης, που επισης είναι καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών και Σχεδίου του πανεπιστημίου Κιαμπόγκο.
.
http://www.tovima.gr
kala-nea

No comments:

Post a Comment