Σελίδες

Tuesday, 4 June 2013

Μεγαλώστε συμπονετικά παιδιά

Ανάμεσα σε αυτά, που ως γονείς καλείστε να διδάξετε καθημερινά στα παιδιά σας, είναι και η συμπόνια. Σίγουρα κανένας γονιός δεν θα ήθελε να μεγαλώσει ένα αδιάφορο και εγωιστικό παιδί, που δεν κατανοεί και δεν συμμερίζεται τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων.

How to raise a compassionate child


Ανάμεσα σε αυτά που, ως γονείς, καλείστε να διδάξετε καθημερινά στα παιδιά σας, είναι και η συμπόνια. 
Σίγουρα κανένας γονιός δεν θα ήθελε να μεγαλώσει ένα αδιάφορο και εγωιστικό παιδί, που δεν κατανοεί και δεν συμμερίζεται τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων. Τα μικρά παιδιά από την βρεφική ηλικία, μπορούν να φερθούν με συμπόνια, ωστόσο αυτό είναι κάτι, που κυρίως μαθαίνεται μέσα από την καθημερινή πρακτική.
 
Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα τους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
 
Ονομάστε τα συναισθήματα. 
Τα νήπια κατακλύζονται από συναισθήματα, αλλά δεν μπορούν να τα ονομάσουν. Εξηγείστε τους ότι αυτό που νιώθουν κάθε φορά λέγεται χαρά, λύπη, φόβος, απογοήτευση, ενθουσιασμός κλπ, Έτσι, όταν, για παράδειγμα, ένα παιδί πάρει το παιχνίδι από το αδερφάκι του, θα μπορείτε να του πείτε «τώρα ο αδερφός σου είναι στεναχωρημένος, θυμάσαι πόσο στεναχωρημένος ήσουν κι εσύ, όταν σου πήρε το παιχνίδι;» και ίσως καταλάβει καλύτερα το λάθος του.
 
Μιλήστε του για τις ομοιότητες και τις διαφορές των ανθρώπων. 
Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να συμμεριστεί τα συναισθήματα ενός αλλού παιδιού καθώς περίπου βιώνει τα ίδια πράγματα. Ωστόσο, καλό είναι να εξηγείτε στα παιδιά σας, ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό και πρέπει να είμαστε συμπονετικοί με όλους, ακόμα κι αν δεν είναι σαν κι εμάς. Παίξτε παιχνίδια ρόλων.
 
Εκμεταλλευτείτε το παιχνίδι, για να διδάξετε στο παιδί σας την κατανόηση και τη συμπόνια. 
Πολύ συχνά τα παιδιά βάζουν τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια τους να τσακώνονται, π.χ. το κακό μεγάλο φορτηγό κυνηγάει το μικρό αυτοκινητάκι. Αδράξτε την ευκαιρία και εξηγήστε του πώς μπορεί να νιώθει το αυτοκινητάκι, πόσο πληγωμένο είναι, ενώ ταυτόχρονα βοηθήστε το παιδί να βρει τρόπους, για να λύσει το πρόβλημα.
 
Αναγνωρίστε τις πράξεις καλοσύνης του παιδιού σας.  
Δεν είναι σπάνιο τα μικρά παιδιά να σας παίρνουν αγκαλιά για να σας παρηγορήσουν ή να μοιράζονται αυτοβούλως τα παιχνίδια τους με ένα άλλο παιδάκι. Κάθε φορά που το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι, πείτε του ένα μεγάλο μπράβο.
 
Γίνετε εσείς το πρότυπο του. 
Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα συμπονετικό παιδί, φροντίστε να γίνετε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με συμπονετικούς γονείς, τείνουν να συμπεριφέρονται με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση στους φίλους τους.
 

No comments:

Post a Comment